Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
Αρχισε η λειτουργία του "Μητρώου Βραχυχρόνιων Μισθώσεων". Προθεσμία έως 30.11.2018
31/08/2018

Διαβάστε στο τέλος της σελίδας και τυπώστε τον 8σέλιδο "Οδηγό της ΑΑΔΕ" με 34 ερωταπαντήσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις"!

Αρχισε από 30.8.2018 η λειτουργία του ηλεκτρονικού «Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» που τηρείται στην ιστοσελίδα www.aade.gr της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) !!!

Παράλληλα δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η ΠΟΛ.1170/2018  η οποία τροποποιεί την προηγούμενη ΠΟΛ.1187/2017  αναφορικά με τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στο πλαίσιο της "οικονομίας του διαμοιρασμού" "Καθορισμός τύπου και περιεχόμενου της «Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής». Οι κυριότερες αλλαγές είναι οι εξής: 

α) Προθεσμία δήλωσης. Καταργήθηκε η ανεδαφική και πρακτικά ανεφάρμοστη υποχρέωση δήλωσης κάθε βραχυχρόνιας μίσθωσης "μέχρι την 12η βραδινή της επόμενης εργάσιμης ημέρας από την αναχώρηση του μισθωτή από το ακίνητο" ΄ή την ακύρωση της κράτησης. Η νέα ρύθμιση προβλέπει ότι "Οι «Δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής» υποβάλλονται μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το «Ακίνητο». Επίσης σε περίπτωση ακύρωσης της βραχυχρόνιας μίσθωσης και όταν βάσει πολιτικής ακύρωσης προβλέπεται καταβολή ποσού μισθώματος από τον μισθωτή, υποβάλλεται αρχική «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ακύρωση.

β) Διαχειριστές. Για κάθε ένα ακίνητο μπορεί να ορίζονται περισσότεροι του ενός «Διαχειριστές», με την προϋπόθεση ότι καθένας εξ αυτών δραστηριοποιείται σε διαφορετική ψηφιακή πλατφόρμα

γ) Εγγραφή στο Μητρώο - υποβολή καταστάσεων. Τα υπόχρεα πρόσωπα που έχουν συνάψει βραχυχρόνιες μισθώσεις από 1.1.2018 και μέχρι την έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής του «Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», εγγράφονται στο ως άνω «Μητρώο» μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2018. Επιπλέον, υποβάλλουν συγκεντρωτική, ανά ακίνητο, «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2018, στην οποία θα συμπεριληφθούν όλες οι βραχυχρόνιες μισθώσεις που έχουν συναφθεί από 1.1.2018 έως και την ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής.  (30.8.2018)
Ειδικά για τα πρόσωπα που από 1.1.2018 και μέχρι την έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής του «Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» έχουν συνάψει βραχυχρόνιες μισθώσεις στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού και δεν δύνανται να εγγραφούν σε αυτό, θα πρέπει μόνο να δηλώσουν τα εισοδήματα που απέκτησαν από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων της οικονομίας του διαμοιρασμού, διακριτά και συγκεντρωτικά, ανά ακίνητο, στα έντυπα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2018.

Συνεπώς οι υποχρεώσεις των εκμισθωτών/διαχειριστών βραχυχρόνιων μισθώσεων συνίστανται σε: 

α) καταχώρηση των στοιχείων εκμισθωτή και ακινήτου στις νέες εφαρμογές της ΑΑΔΕ για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, μέχρι την 30.11.2018, και υποβολή των στοιχείων των εφετεινών μισθώσεων μέχρι την ίδια ημερομηνία

β) υποβολή «Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το «Ακίνητο», ή τυχόν ακύρωσης πληρωμένης κράτησης και

γ) δήλωση των μισθωμάτων στην ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος του επομένου έτους.

ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ: Υπενθυμίζεται ότι το νομικό πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών στο πλαίσιο της "οικονομίας του διαμοιρασμού" που συνάπτονται μέσω των ψηφιακών πλατφορμών καθορίζεται από το άρθρο 111 του Ν. 4446/2016,  όπως είχε τροποποιηθεί με το άρθρο 36 Ν.4465/2017,ΦΕΚ Α 47/4.4.2017 και όπως αντικαταστάθηκε τελικά με τα άρθρα 83 και 84 Ν.4472/2017  (ΦΕΚ Α 74/19.5.2017). Είναι σαφές ότι οι μισθώσεις αυτές, εφόσον δεν παρέχονται πρόσθετες υπηρεσίες, νομικά αποτελούν ειδική κατηγορία αστικών μισθώσεων για χρήση κατοικίας υπό τη μορφή της προσωρινής διαμονής, στις οποίες εκμισθωτής μπορεί να είναι οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, χωρίς περιορισμό από ασυμβίβαστα κλπ., και χωρίς φορολογικά ή νομικά να αποκτά εμπορική ή επαγγελματική ιδιότητα ή να πρέπει να λάβει ξεχωριστό ΚΑΔ (Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας).

Οι μισθώσεις αυτές διαφοροποιούνται σαφώς από τις μισθώσεις τουριστικών καταλυμάτων του Νόμου 4276/2014, και ιδιαίτερα με τα αδειοδοτούμενα " Ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια − διαμερίσματα" της περ. γγ του άρθρου 1 του ανωτέρω νόμου, η εκμίσθωση των οποίων γίνεται αποκλειστικά ως επιχειρηματική δραστηριότητα και συνοδεύεται από παροχή και άλλων υπηρεσιών, πράγμα που απαγορεύεται ρητά από τις διατάξεις περί βραχυχρόνιων μισθώσεων του Ν.  4446/2016, άρθρο 111. Από τις μισθώσεις αυτές διαφοροποιούνται επίσης και στο ότι οι μισθωτές βραχυχρόνιων μισθώσεων δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ, ούτε με τέλος διαμονής, σε πλήρη αντίθεση με τους μισθωτές "Ενοικιαζομένων επιπλωμένων δωματίων-διαμερισμάτων" που οφείλουν και τα δύο.   

Περισσότερα από το Taxheaven https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/41868

Δείτε τη σελίδα μας για τις Βραχυχρόνιες Μισθώσεις κατοικιών


ANAKOINΩΣΗ ΤΗΣ ΑΙRΒΝΒ

Ανακοίνωση εξέδωσε η Airbnb με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του «Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», αλλά και της Εφαρμογής για την ηλεκτρονική υποβολή Δηλώσεων Βραχυχρόνιας Διαμονής σε ειδική ημερολογιακή φόρμα.

Η Airbnb για τη δήλωση εισοδημάτων τονίζει πως είναι στη διάθεση όλων με στόχο να βοηθήσει απ’ την πλευρά της να λειτουργήσει η πλατφόρμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Παράλληλα, υπενθυμίζει πως η Ελλάδα είναι απ’ τους πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς και γνωστοποιεί πως περί τους 1,4 εκατ. χρήστες Airbnb επισκέφθηκαν τον προηγούμενο χρόνο τη χώρα μας.

Στη συνέχεια της ανακοίνωσής της, η Airbnb δίνει διευκρινίσεις για την πλατφόρμα και το τι θα πρέπει να κάνουν οι οικοδεσπότες ενώ συμπληρώνει πως θα εισάγει ένα πεδίο για τους οικοδεσπότες στην Ελλάδα ώστε να προβάλλουν ευκολότερα τον αριθμό εγγραφής τους στην καταχώρησή τους.

Η ανακοίνωση της Airbnb για τη δήλωση εισοδημάτων

«Η Ελλάδα παραμένει ως ένας από τους δημοφιλέστερους ταξιδιωτικούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο. Τον προηγούμενο χρόνο, υπολογίζεται πως 1,4 εκ. χρήστες της Airbnb επισκέφτηκαν την αρχαία χερσόνησο των Θεών για να ζήσουν την εμπειρία της ελληνικής κουλτούρας, ιστορίας, γαστρονομίας και μερικά από τα ομορφότερα τοπία παγκοσμίως.

Η Ελλάδα υποστηρίζει διαχρονικά την εμπειρία του διαμοιρασμού κατοικίας (home sharing), παρουσιάζοντας νέους κανονισμούς αυτή την χρονιά παρέχοντας την δυνατότητα σε όλους να μοιραστούν τα σπίτια τους. Οι νέοι κανονισμοί περιλαμβάνουν:

  • Οι οικοδεσπότες έχουν την ελευθερία να μοιραστούν τα σπίτια τους χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες ή περιορισμούς, με την προϋπόθεση εγγραφής μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας και ανάρτησης τους αριθμού εγγραφής τους
  • Ο διαμοιρασμός κατοικίας (home sharing) αναγνωρίζεται ως μη-επαγγελματική δραστηριότητα και δεν χρειάζεται ο οικοδεσπότης να προβεί σε έναρξη δραστηριότητας.
  • Το εισόδημα από δραστηριότητες διαμοιρασμού της κατοικίας φορολογείται ως εισόδημα από ακίνητη περιουσία.

Ξεκινώντας από σήμερα, οι οικοδεσπότες μπορούν να αποκτήσουν ένα αριθμό εγγραφής άμεσα μέσω της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που τέθηκε σε εφαρμογή από το Υπουργείο Οικονομικών. Η Airbnb σε συνεργασία με το Υπουργείο, θα ενισχύσει την προώθηση της πλατφόρμας, διευκολύνοντας έτσι τους οικοδεσπότες ως προς την προσαρμογή τους με τους νέους κανονισμούς, προσθέτοντας ένα πεδίο για τους οικοδεσπότες στην Ελλάδα ώστε να προβάλλουν ευκολότερα τον αριθμό εγγραφής τους στην καταχώρησή τους.

Ο διαμοιρασμός κατοικίας εξακολουθεί να αποφέρει πληθώρα πλεονεκτημάτων στην οικονομία, τον τουρισμό και τις κοινότητες. Τα νέα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από την Airbnb σήμερα δείχνουν πως την προηγούμενη χρονιά:

Η κοινότητα της Airbnb ενίσχυσε την τοπική οικονομία κατά €750εκ. τα οποία περιλαμβάνουν τα έσοδα από τις ενέργειες του διαμοιρασμού κατοικίας καθώς και τις δαπάνες των φιλοξενούμενων.

Ο μέσος οικοδεσπότης έλαβε 2.850€ σε εισπράξεις και η μέση καταχώρηση κατοικίας είχε 28 διανυκτερεύσεις- λιγότερο από τρεις διανυκτερεύσεις ανά μήνα.

Περίπου 40,000 οικοδεσπότες σε όλη την Ελλάδα «άνοιξαν» τα σπίτια τους σε φιλοξενούμενους που ήθελαν να ζήσουν μια εμπειρία στην χώρα σαν ντόπιοι.

Αυτά τα νούμερα αποδεικνύουν πως αυτή η νέα, υγιής μορφή τουρισμού βοηθάει τον μέσο άνθρωπο να δημιουργήσει νέες οικονομικές ευκαιρίες»

πίσω στα νέα