Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
English | Francais | Deutch | Italian | Russian
Απόδημοι Ιδιοκτήτες Ακινήτων

Η μεταχείριση από το Κράτος της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας των Απόδημων Ελλήνων αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό και ευαίσθητο εθνικό θέμα, δεδομένου ότι μετά την απώλεια των συγγενών, ο μόνος κρίκος ο οποίος μπορεί να κρατήσει το σύνδεσμο των επομένων γενεών αποδήμων με την Ελλάδα, είναι η ύπαρξη ακίνητης περιουσίας! Συνεπώς αποτελεί κυριολεκτικά εθνικό θέμα να διευκολύνεται η απόκτηση ή διατήρηση ακίνητης περιουσίας στη χώρα μας από τους Απόδημους Ελληνες της διασποράς, οι οποίοι υπήρξαν πολύτιμοι αιμοδότες σε συνάλλαγμα, της χώρας μας κατά τις προηγούμενες δεκαετίες.

Αυτή είναι η κεντρική ιδέα της ίδρυσης, πριν από 30 σχεδόν χρόνια, της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Απόδημου Ελληνισμού, κεντρικού σωματείου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), η οποία σημείωσε σημαντικές νομοθετικές επιτυχίες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80, και η οποία επαναδραστηριοποιείται για την προάσπιση των συμφερόντων των Ελλήνων Ιδιοκτητών Ακινήτων της Διασποράς, τα οποία θίγονται καίρια από σωρεία νέων αψυχολόγητων φορολογικών και άλλων μέτρων εναντίον τους.

ΑΛΛΑΓΗ ΦΡΟΥΡΑΣ Η Ενωση διεξήγαγε ενημερωτική και αρχαιρεσιακή Γενική Συνέλευση των μελών της στις 30-5-2013 στα γραφεία της ΠΟΜΙΔΑ (Σοφοκλέους 15 & Αιόλου), κατά τη διάρκεια της οποίας:

Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ δικηγόρος κ. Στράτος Παραδιάς ενημέρωσε τα μέλη για την ισχύουσα νομοθεσία εμπορικών μισθώσεων που αφορά τα ακίνητα που αποκτήθηκαν με εισαγωγή συναλλάγματος.

Η Γενική Συνέλευση προχώρησε στην εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου, υπό την Προεδρία  του δικηγόρου Dusseldorf Γερμανίας κ. Δημήτριου Κούρου, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Ελληνογερμανικής Ένωσης Προστασίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Εξωτερικού (DHSG). Πρόθεση του νέου προέδρου είναι η ενημέρωση και οργάνωση των απόδημων ιδιοκτητών ακινήτων σε όλες τις ηπείρους για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, σε σχέση με την ακίνητη περιουσία τους στη χώρα μας, και το να καταστεί η Ενωση η δυνατή φωνή τους στην Ελλάδα! Για το λόγο αυτό καλεί όλους τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας του απόδημου ελληνισμού να κινητοποιηθούν και να συνδράμουν στο δίκαιο και σκληρό αγώνα της Ένωσης και να γίνουν ενεργά της μέλη.

Παράλληλα η Γενική Συνέλευση ανακήρυξε τον πρωτεργάτη και επί δεκαετίες Πρόεδρο της Ένωσης κ. Ανδρέα Νικολούδη,  ως Επίτιμο Πρόεδρό της, σε αναγνώριση  της πολύτιμης προσφοράς του στο σωματείο και τον Απόδημο Ελληνισμό.

Επίσης ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ επέδωσε τιμητική πλακέττα στον κ. Στάθη Τσιπτσή, ιδρυτικό μέλος και τελευταίο Πρόεδρο του σωματείου, για την πολυετή αγωνιστική παρουσία του στις προσπάθειές του.

Τέλος ως Φορολογικός Σύμβουλος των μελών της Ενωσης ορίστηκε ο γνωστός φοροτεχνικός και συγγραφέας κ. Ορέστης Σειμένης ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη για την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία που αφορά τα ακίνητα των ελλήνων που είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. 

Η Πανελλήνια Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Απόδημου Ελληνισμού ευελπιστεί οι απόδημοι έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων να αγκαλιάσουν με θέρμη αυτή την προσπάθεια, εγγραφόμενοι μέλη της!

 

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:

Επικοινωνία με Εθνικό Κτηματολόγιο

Επικοινωνία με Υπ. Οικονομικών

Επικοινωνία με Ενωση Αποδήμων Ιδιοκτητών

Πληροφορίες για φορολογικά θέματα αποδήμων

Επικοινωνία με Γραφείο ΠΟΜΙΔΑ