Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
Τα κρίσιμα ανοικτά ζητήματα της ακίνητης ιδιοκτησίας στο τραπέζι των νέων υπουργών, Του Μάνου Κρανίδη*
26/06/2023

Επτά τουλάχιστον είναι τα κρίσιμα ανοικτά ζητήματα, που αφορούν στην ακίνητη περιουσία 7 εκατ. ελλήνων ιδιοκτητών, και τέθηκαν στην προεκλογική περίοδο από την ΠΟΜΙΔΑ προς τα κόμματα για να τοποθετηθούν ως προς τις λύσεις που προτείνουν, τα οποία βρίσκει μπροστά της η νέα κυβέρνηση και θα κληθούν να δώσουν λύσεις οι νέοι συναρμόδιοι υπουργοί. Στην πρώτη γραμμή η νομοθετική ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση, αναμόρφωση των επιδοτήσεων στα προγράμματα τύπου «Εξοικονομώ», για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες αυξήσεις υλικών και εξοπλισμού, μειώσεις ΕΝΦΙΑ και κίνητρα για ανακαινίσεις παλαιών κλειστών διαμερισμάτων. Τα ζητήματα αυτά παρουσιάζουμε επιγραμματικά ως εξής:

1.Η μείωση της φορολογίας ακινήτων, όπως του ΕΝΦΙΑ, του φόρου μισθωμάτων ειδικά άνω των 12.000 ευρώ και των 40 λοιπών φόρων και τελών που επιβαρύνουν ένα ακίνητο σε όλες τιε φάσεις εξέλιξής του, όπως η αυτόματη διακοπή χρέωσης δημοτικών τελών στα ακίνητα στα οποία κόβεται το ρεύμα.

2.Η λύση της εκκρεμότητας των ενστάσεων 142 δήμων για μείωση των τιμών ζώνης στην Ελλάδα, καθώς αναμένεται η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών με επιρροή σε 20 φόρους και τέλη και στη φορολογία εκατομμυρίων ιδιοκτητών.

3.Η προστασία και στήριξη των ιδιοκτητών για την ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων, με την κατάργηση της υποχρεωτικής ενεργειακής αναβάθμισης των ακινήτων παλαιότητας, τη βελτίωση των προδιαγραφών και ειδικά της ταχύτητας υλοποίησης των προγραμμάτων επιδότησης τύπου «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ», ενώ απαιτείται οπωσδήποτε η υιοθέτηση μόνιμων φορολογικών κινήτρων, π.χ. έκπτωσης φόρου για ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων. Μια ενέργεια που επίσης θα ενισχύσει την αξιοποίηση χιλιάδων κενών κατοικιών και θα συμβάλει στην αύξηση της προσφοράς και στη μείωση του επιπέδου των τιμών τους.

4.Η άμεση λύση του μεγάλου ζητήματος της νόμιμης δόμησης και κυριότητας των εκτός σχεδίου ακινήτων, ειδικά μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ. Απαιτείται νομοθετική παρέμβαση για την άμεση αναγνώριση των οδών στις εκτός σχεδίου περιοχές καθώς και για την οριστική προστασία χιλιάδων ιδιοκτησιών εκτός σχεδίου ειδικά από την απαξίωσή τους και τις αναίτιες διεκδικήσεις του Δημοσίου.

5.Η στήριξη της κοινωνικής στέγης με αξιοποίηση χιλιάδων κενών ακινήτων του Δημοσίου. Προγράμματα όπως το «Στέγη για Νέους», με επιδότηση επιτοκίου, και το «Κάλυψη», με επιδότηση ενοικίου, είναι δύο τέτοια παραδείγματα πολιτικής και η νέα κυβέρνηση οφείλει να διευρύνει τη συνολική χρηματοδότηση και τιε προδιαγραφές τους. Επίσης, μια σχετική πρόταση είναι η αξιοποίηση, μέσω των δήμων, των δημοσίων ακινήτων ωε κοινωνική στέγη, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και προδιαγραφές.

6.Η πολιτική εξισορρόπησης των τιμών και ενοικίων κατοίκησης, που σήμερα παραμένουν σε υψηλό επίπεδο. Η πολιτεία οφείλει να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο πλέγμα δράσεων, όπως κίνητρα για την αξιοποίηση των κενών κατοικιών και για τη μείωση των ενοικίων, με ταυτόχρονη μείωση φορολογίας.

7.Ο περιορισμός του κόστους λειτουργίας, ενέργειας, ανακαίνισης και ανέγερσης των ακινήτων και ειδικά των υλικών κατασκευής. Η ραγδαία αύξησή τους τα προηγούμενα έτη απαιτεί μια σταθερή ολοκληρωμένη πολιτική μείωσης, ώστε να είναι βιώσιμη η καθημερινή λειτουργία των ακινήτων, η πτώση του εξαιρετικά υψηλού κόστους στέγης για τους εκατομμύρια ιδιοκτήτες ή μισθωτές τους. Ο χρόνος είναι περιορισμένος. Όμως, είναι σίγουρο ότι τα μεγάλα ανοικτά ζητήματα της ακίνητης περιουσίας, που αφορούν εκατομμύρια συμπολίτες μας και βέβαια απαιτούν άμεσα λύση, θα συνεχίσουν να υπάρχουν και μετά τιε εκλογές.

* Ο Μάνος Κρανίδης είναι Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, Μ Sc, CEO «KRAMA PROPERTY», Γραμματέας  Ενημέρωσης ΠΟΜΙΔΑ.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Το Παρόν».

πίσω στο αρχείο