Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ: H νέα στήλη μας που θα σας κρατά συνεχώς ενήμερους για όλα τα προβλήματα και τις προσπάθειες της ΠΟΜΙΔΑ για την επίλυσή τους!

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΟΜΙΔΑ ΣΤΟ YOUTUBE, για όλα τα θέματα της επικαιρότητας! Το σεμινάριο διεξήχθη την Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2020  αποκλειστικά για την ενημέρωση των μελών της ΠΟΜΙΔΑ σε όλα τα τρέχοντα θέματα . Το βίντεο του σεμιναρίου είναι διαθέσιμο όλο το 24ωρο για παρακολούθηση από τα μέλη μας μέσα από το Youtube. Το σχετικό link είναι αναρτημένο στη Σελίδα Μελών της ιστοσελίδας μας, όπου τα μέλη μας έχουν άμεση πρόσβαση με τους κωδικούς τους. 

* ΚΥΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΝΟΙΚΙΩΝ. Δημοσιεύτηκε η πολυαναμενόμενη ΚΥΑ  που επιλύει διάφορα επί μέρους θέματα σχετικά με τις αναγκαστικές μειώσεις ενοικίων, υπεκμισθώσεις, προκαταβολές και μισθώσεις δημόσιου τομέα, ενώ άνοιξε στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ και το πεδίο για τις αναγκαστικές και προαιρετικές δηλώσεις COVID μηνός Οκτωβρίου. 

* ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΙΚ: ΜΟΝΟΝ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΝΟΙΚΙΩΝ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ! Η πρόσφατη επιστολή ΠΟΜΙΔΑ-ΕΣΑ προς το ΥΠΟΙΚ να διευκρινίσει το ταχύτερο δυνατόν ποιοί ΚΑΔ θα υπαχθούν στο καθεστώς της προαιρετικής μείωσης μισθωμάτων, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να  πάρουν σύντομα τις αποφάσεις τους, αλλά κυρίως τα αλλεπάλληλα διαβήματα και η επιμονή της ΠΟΜΙΔΑ να τερματιστούν οι αναγκαστικές μειώσεις ενοικίων, και να επεκταθούν οι προαιρετικές, φαίνεται ότι έπιασαν τόπο.

Με απόφαση του ΥΠΟΙΚ οι μέχρι τώρα πέντε κατηγορίες δραστηριοτήτων (εστίαση, τουρισμός, μεταφορές, πολιτισμός, αθλητισμός) για τις οποίες προβλέπονταν υποχρεωτικές μειώσεις, φαίνεται ότι έχουν όλες προστεθεί στην κατηγορία που προβλέπει τη φορολογική συμψηφιστική επιστροφή του 12% του αρχικού ενοικίου, στις προαιρετικές μειώσεις ενοικίων κατά ποσοστό τουλάχιστον 30%, για το μήνα Οκτώβριο 2020.  Ετσι η μείωση μισθωμάτων εξαρτάται πλέον από τη συνεννόηση και συμφωνία ιδιοκτήτη και ενοικιαστή.

Δείτε ολόκληρη την απόφαση με τους νέους ΚΑΔ εδώ: 

*ΠΕΜΠΤΗ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΠΑΡΑΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ UIPI ! Ομόφωνα επανεξελέγη την Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2020, για πέμπτη συνεχόμενη τετραετή θητεία ως Πρόεδρος της International Union of Property Owners – Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI), ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς, από τους εκπροσώπους των εθνικών οργανώσεων ιδιοκτητών ακινήτων 28 ευρωπαικών χωρών. Δείτε περισσότερα εδώ.

* EΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΜΙΔΑ-ΕΣΑ προς ΥΠΟΙΚ με αιτήματα: Να ανακοινωθούν άμεσα οι ρυθμίσεις για τα ενοίκια Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2020 και να υπαχθούν και τα νομικά πρόσωπα-εκμισθωτές στις διατάξεις των προαιρετικών μειώσεων! Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή εδώ.

* ΠAΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΜΙΔΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ άσκησε η ΠΟΜΙΔΑ στο Συμβούλιο της Επικρατείας  και κατά της αίτησης ακύρωσης που κατέθεσαν εναντίον της η «Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων», το «Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας», και εν συνεχεία οκτώ ακόμη οργανώσεις. Στην παρέμβασή της υπέρ της απόφασης αυτής, η οποία έδωσε το δικαίωμα στους πολίτες να προσκομίσουν τους νόμιμους ιδιοκτησιακούς τίτλους τους για να ληφθούν υπόψη κατά την αναμόρφωση των δασικών χαρτών, ζητά την απόρριψη της αίτησης ακύρωσης για τους λόγους που αναφέρονται εδώ. Το σοβαρότατο αυτό θέμα αφορά τεράστιο αριθμό ιδιοκτητών ακινήτων σε όλη τη χώρα με ακίνητα που πρέπει να εξαιρεθούν νόμιμα από τους δασικούς χάρτες λόγω προγενεστέρων εγκύρων νομίμων ενεργειών της διοίκησης, π.χ. οικοδομικών αδειών προ του 1975, παραχωρητηρίων του Δημοσίου κλπ.  

*ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΩΝ ΔΗΛΩΣΗΣ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΩΝ, ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ & ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ είχε ζητήσει η ΠΟΜΙΔΑ με κατεπείγουσα επιστολή της προς τους Υπουργούς ΥΠΕΣ κ. Παν. Θεοδωρικάκο και ΥΠΕΝ κ. Κωστή Χατζηδάκη, χωρίς επίσημη ανταπόκριση. Ομως η πλατφόρμα της ΚΕΔΕ παραμένει ανοικτή και εξακολουθεί να δέχεται κανονικά δηλώσεις δεδομένου ότι αυτό επιτρέπεται ρητά για τα θύματα του Ιανού στην Καρδίτσα κλπ., όπως είχε ζητήσει η ΠΟΜΙΔΑ. Επίσης ανακοίνωση εξέδωσε το ΥΠΕΝ με την οποία επιτρέπει την καθυστερημένη κατάθεση στην πλατφόρμα των αυθαιρέτων σε όσους ειχαν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον αλλά δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την δήλωσή τους, ενώ θα αναθεωρήσει και τα χαρακτηριστικά της κατηγορίας αυθαιρέτων 5 που λανθασμένα περιλάμβαναν μικρές ουσιαστικά παραβάσεις, κάτι που υπήρξε επίμονο αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ. Δείτε εδώ το κείμενο της επιστολής της ΠΟΜΙΔΑ προς τους δύο υπουργούς. 

* ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΕΝΟΙΚΙΩΝ ΚΑΤΑ 30% ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ. Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση Α.1213/2020 του Υπ.Οικονομικών με την οποία προσδιορίζονται οι πληττόμενες επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να απαλλαγούν από την υποχρέωση καταβολής τουλάχιστον του 30% του συνολικού μισθώματος για το μήνα Σεπτέμβριο 2020, εφόσον επέλθει συμφωνία μεταξύ εκμισθωτή και μισθωτή και αναρτηθεί στη σχετική εφαρμογή του Taxisnet. Οπως είχε ορθά προβλέψει η ΠΟΜΙΔΑ, η φοροεπιδοτούμενη προαιρετική μείωση ενοικίων τουλάχιστον κατά 30% αφορά τις μισθώσεις του λιανεμπορίου, η οποία είναι βέβαιο ότι θα ισχύσει για ολόκληρο το τετράμηνο έως και τον Δεκέμβριο 2020. Δείτε εδώ πως καταρτίζονται οι συμφωνίες προαιρετικής μείωσης των ενοικίων.

* ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ 40% ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ. Ταυτόχρονα δημοσιεύθηκε και η απόφαση Α.1214/2020 του Υπ.Οικονομικών με την οποία προσδιορίζονται οι ΚΑΔ των πληττόμενων επιχειρήσεων που δικαιούνται την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τον μήνα Σεπτέμβριο 2020. Περιλαμβάνουν κυρίως επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό, την εστίαση, τις μεταφορές, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, και οι μειώσεις επεκτείνονται στις μισθώσεις κύριας κατοικίας των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών που τελούν σε αναστολή κατά τον Σεπτέμβριο κλπ. Δείτε εδώ τα κείμενα των παραπάνω αποφάσεων με όλους τους ΚΑΔ.

* ΑΝΑΡΤΗΣΗ - ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΝΦΙΑ. Αναρτήθηκαν στο TAXISNET τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2020.  Δείτε εδώ τις σωστές οδηγίες της ΠΟΜΙΔΑ για την ανάγνωση και εκτύπωση του εκκαθαριστικού σας. Ηδη στην "Προσωποποιημένη Πληροφόρηση" της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ, εμφανίζεται στη μερίδα κάθε φορολογουμένου το ποσό της οφειλής του όπως προκύπτει από το εκκαθαριστικό, μειωμένο κατά κάθε έκπτωση που δικαιούται εφόσον έχει καταστεί δυνατή η εκκαθάρισή της.  Πηγές της ΑΑΔΕ συνιστούν στους φορολογουμένους, που πρέπει να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ, να δουν πρώτα το ποσό των οφειλών τους εκτός ρύθμισης στην "Προσωποποιημένη Πληροφόρηση" πριν κάνουν την οποιαδήποτε πληρωμή.

* ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ COVID - ΠΛΗΡΩΜΗ ΕΝΦΙΑ 2020. Η ΠΟΜΙΔΑ συνιστά στους ιδιοκτήτες να μην αδημονούν αν δεν εμφανίζεται το ποσό της επιστροφής που δικαιούνται, αφενός γιατί ο έλεγχος των δηλώσεων COVID και λοιπών επιστροφών δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, και αφετέρου γιατί λόγω της καθυστερημένης ανάρτησής των εκκαθαριστικών η προθεσμία πληρωμής των δύο πρώτων δόσεων ΕΝΦΙΑ έχει μετατεθεί για την 31η Οκτωβρίου, χωρίς καμία επιπλέον προσαύξηση. Κάθε ποσό που εκκαθαρίζεται ως συμψηφιστική επιστροφή του 30% της μείωσης ενοικίων λόγω COVID-19 (πρόταση-επιτυχία ΠΟΜΙΔΑ), μειώνει στην "Προσωποποιημένη Πληροφόρηση" του φορολογούμενου, το οφειλόμενο ποσό είτε πρώτα στο φόρο εισοδήματος, και αν αυτός έχει καταβληθεί, στον ΕΝΦΙΑ 2020. Σε κάθε περίπτωση ο συμψηφισμός θα μπορεί να υλοποιηθεί με την πληρωμή της διπλής δόσης ΕΝΦΙΑ Σεπτεμβρίου/Οκτωβρίου στο τέλος Οκτωβρίου. 

* ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΑΔΕ. Με την απόφαση με αριθμό Α.1209/24.9.2020 του Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργου Πιτσιλή, μετά και από επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ και αιτήματα άλλων φορέων, παρατάθηκαν οι  προθεσμίες διαφόρων κατηγοριών ηλεκτρονικών δηλώσεων για τα μισθωτήρια συμβόλαια,  για δηλώσεις COVID (περικοπής ενοικίων) και για δηλώσεις βραχυχρόνιας διαμονής. Δείτε την ανάλυση του Ορέστη Σειμένη.

* 90% ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΤΟΥ ‘’ΙΑΝΟΥ’’ ! Μόνο το 10% των κτηρίων τα οποία υπέστησαν σφοδρές ζημιές από τον ‘’Ιανό’’ ήταν ασφαλισμένα και ήδη οι ιδιοκτήτες των περισσοτέρων εξ΄αυτών έχουν λάβει προκαταβολές για την αποκατάστασή τους ή και ολοσχερή εξόφληση από τις ασφαλιστικές εταιρίες. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ενώ οι Ελληνες δίνουν τα πάντα για να αποκτήσουν ακίνητη περιουσία, στη συνέχεια την εγκαταλείπουν στην τύχη της, αδιαφορώντας για το μοναδικό –και σκανδαλωδώς οικονομικό- εργαλείο που υπάρχει για την προστασία της: την ασφάλισή της! Η ΠΟΜΙΔΑ ήδη από το 2004 έχει προνοήσει, προσφέροντας στα μέλη της το ομαδικό πρόγραμμα ασφάλισης ΠΟΜΙΔΑ-INTERAMERICAN που τους προστατεύει από όλους τους κινδύνους οι οποίοι απειλούν ένα ακίνητο, αλλά και τη δυνατότητα προνομιακής online ασφάλισης κατοικίας μέσω της πλατφόρμας ΑΝΥΤΙΜΕ. Το κόστος για ένα σπίτι 100 τμ ξεκινάει από 49€ το χρόνο για μια πληθώρα καλύψεων και κλιμακώνεται αναλόγως των προσθηκών που θα επιλεγούν. Το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά παλιά και νέα μέλη της ΠΟΜΙΔΑ. Πληροφορίες και προσφορές : www.pomida.gr και www.k-2.gr. Εmail: insurance@pomida.gr 

*ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ. Συνεχίζεται η άτυπη διαβούλευση περί την ουσιαστική κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, με την οποία απαξιώνονται χωρίς αποζημίωση οι ιδιωτικές περιουσίες. Στα πλαίσια αυτά έγινε τηλεδιάσκεψη των αρμόδιων υπουργών και φορέων υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, την Παρασκευή, 18.9, και στην οποία συμμετέσχε ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ. Ο κ. Παραδιάς ζήτησε την απόσυρση όλων των σχετικών ρυθμίσεων του νομοσχεδίου, που αιφνιδιάζουν τους πολίτες και την ισχύ των σημερινών διατάξεων έως ότου οριστικοποιηθούν οι ειδικότερες προυποθέσεις και περιορισμοί σε κάθε περιοχή της χώρας, όπως ακριβώς πρότεινε στη σύσκεψη και ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Στασινός.

*ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ: Την απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης και των εισοδημάτων από ενοίκια του 2020 ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, μετά από έντονες αντιδράσεις της ΠΟΜΙΔΑ. Περισσότερα στη σχετική είδηση.

*ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ. Στις 1.10.2020 έληξε η προανάρτηση των κτηματολογικών εγγραφών στο Δήμο Αθηναίων. Οπως ανακοινώθηκε αρμοδίως θα γίνονται σιωτηρά δεκτές διορθώσεις μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να εισέλθουν στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr  με τους κωδικούς τους του TAXISNET και να ελέγξουν την ορθότητα των στοιχείων των ιδιοκτησιών τους, κάνοντας εύκολα κάθε αναγκαία διόρθωση.

*ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ. Στις 31.12.2020 λήγει η προθεσμία για την δικαστική διόρθωση των λανθασμένων πρώτων εγγραφών σε όλα τα παλαιά κτηματολογικά προγράμματα, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες που δεν δήλωσαν για οποιοδήποτε λόγο τις περιουσίες τους, να τις χάνουν οριστικά! Το Δημόσιο ζητάει να παραταθεί η προθεσμία για να συνεχίσει να διεκδικεί μαζικά και χωρίς τίτλους τις ιδιωτικές περιουσίες σε όλη τη χώρα...!!! Η ΠΟΜΙΔΑ διαμαρτυρήθηκε για τη συνεχιζόμενη αυτή αβεβαιότητα των πολιτών για τις περιουσίες τους και ζήτησε ετήσια παράταση, και εν πάση περιπτώσει, όποια παράταση δοθεί στο Δημόσιο, να ισχύσει και για κάθε ενδιαφερόμενο ιδιώτη.  Επίσης ζήτησε και πάλι την επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων, με χρονικό περιορισμό των αξιώσεων του δημοσίου.

Δείτε περισσότερα στη στήλη νέων της ιστοσελίδας μας. Για άμεση εγγραφή στην οργάνωσή μας πιέστε εδώ.