Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ» ΑΤΤΙΚΗΣ & ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, του Στράτου Παραδιά*
01/04/2018

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΜΙΔΑ:

Μετά από επίμονα αιτήματα ενδιαφερομένων πολιτών αλλά και των τεχνικών της Αττικής και του Νοτίου Αιγαίου, ανοίγει εκτάκτως από σήμερα Κυριακή 1η Απριλίου στις 8.00 πμ., μια ημέρα ενωρίτερα από το προγραμματισμένο αυριανό άνοιγμά του, η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ» για τις παραπάνω περιοχές, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες του πληθυσμού της πρωτεύουσας χωρίς να καταρρεύσει και πάλι το σύστημα. Ταυτόχρονα αυξάνεται η εμβέλεια του προγράμματος με προσθήκη τριών νέων ευπαθών κατηγοριών δικαιούχων βάσει στεγαστικών, πολεοδομικών και εισοδηματικών κριτηρίων, όπου η επιδότηση θα φθάνει ακόμη και στο 100% της σχετικής δαπάνης, με πριμοδότηση ενεργειακής κλάσης σε ειδικές περιπτώσεις, επέκταση του επιδόματος θέρμανσης σε εναλλακτικά στερεά καύσιμα, αλλά και συντομότερη καταβολή της επιδότησης.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες της ΠΟΜΙΔΑ, οι αλλαγές με άμεση ισχύ, που στόχο τους έχουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την ενεργειακή φτώχεια (fuel poverty) των ευπαθών κοινωνικών ομάδων στην πρωτεύουσα, την Αττική αλλά και την Κρήτη, είναι οι εξής:  

1. Νέες κατηγορίες δικαιούχων ευπαθών κοινωνικών ομάδων, με αυξημένο ποσοστό επιδότησης έως και 100%, ανάλογα με τον τρόπο στέγασης και τα εισοδηματικά κριτήρια κάθε δικαιούχου:

Κατηγορία

Ατομικό εισόδημα

Οικογενειακό εισόδημα

Βασικό ποσοστό επιχορήγησης

Αύξηση επιχορήγησης

Μέγιστο ποσοστό

(Αστέγων)

Έως 100

Έως 1.000

90%

10%

100%

(Αυθαιρέτων)

Έως 1.000

Έως 3.000

80%

10%

90%

(Ημιυπαιθρίων)

Έως 5.000

Έως 10.000

70%

10%

80%

 

2. Πριμοδότηση κατά μία βαθμίδα ενεργειακής κλάσης ΠΕΑ στις ευπαθείς αυτές ομάδες (π.χ. οι κατοικίες κατηγορίας Δ θα αναβαθμίζονται στην Γ, οι κατοικίες  Γ  στην Β κ.ο.κ.).

3. Πριμοδότηση κατά δύο (2)  βαθμίδες ενεργειακής κλάσης ΠΕΑ σε όλους όσοι προβαίνουν σε αυτονόμηση από την κεντρική θέρμανση της πολυκατοικίας τους χωρίς απόφαση γενικής συνέλευσης, ώστε να αναδεικνύεται η εξοικονόμηση ενέργειας του διαμερίσματός τους.

4. Στις περιοχές όπου δεν υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου, θα επεκταθεί το επίδομα θέρμανσης και σε όσους χρησιμοποιούν στερεά εναλλακτικά καύσιμα, όπως πέλλετ, καυσόξυλα, ξυλοκάρβουνα κλπ., ακόμη και παλαιά οικιακή ή οικοδομική ξυλεία. Ειδικά για την Περιφέρεια Κρήτης το ευεργετικό μέτρο θα ισχύει και για την θέρμανση με φλοιούς καρποφόρων, πυρήνα από την έκθλιψη ελαιοκάρπου και στράφυλων από την απόσταξη τσικουδιάς.

5. Κατά προτεραιότητα εκκαθάριση και πίστωση του ποσού της επιδότησης.  Εφόσον συνυποβληθούν όλα τα δικαιολογητικά, η καταβολή στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων θα γίνει την 31.4.2018.

Η ΠΟΜΙΔΑ χαιρετίζει τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία των αρμοδίων που αποδεικνύει τη μέριμνα για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες της χώρας μας.

Καλό μήνα!!! Καλή Πρωταπριλία και Καλό Πάσχα!!!

* Του Στράτου Παραδιά, Προέδρου της ΠΟΜΙΔΑ και UIPI

πίσω στο αρχείο