Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ

ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Φοιτητικές Μισθώσεις 2020

Εν όψει της νέας  περιόδου φοιτητικών μισθώσεων, η ΠΟΜΙΔΑ για να βοηθήσει όλους τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες και φοιτητές, ανακοινώνει τα εξής:

Η μείωση των εσόδων των νοικοκυριών κατά τα χρόνια της κρίσης, είχε ως αποτέλεσμα η ελληνική οικογένεια να σπουδάζει τα παιδιά της με βασικό κριτήριο επιλογής την φοίτηση στον τόπο κατοικίας της! Παράλληλα η πανδημία εφερε στην επικαιρότητα την μέσω διαδικτύου πανεπιστημιακή διδασκαλία και ακόμη και διεξαγωγή εξετάσεων, ενώ έδωσε στην αγορά πάμπολλα ανακαινισμένα μικρά διαμερίσματα λόγω της υποχώρησης των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Ετσι η σημαντικά μειωμένη ζήτηση κατοικιών για φοιτητική μίσθωση σε όλες σχεδόν τις φοιτητουπόλεις της χώρας, σε συνδυασμό με την σημαντική προσφορά, τουλάχιστον στις μη τουριστικές περιοχές, εξασφαλίζει και εφέτος τη στέγαση όλων των ενδιαφερομένων με απόλυτα λογικές τιμές.

Δυστυχώς τα Πανεπιστήμιά μας όχι μόνο δεν διαθέτουν φοιτητικές εστίες που να καλύπτουν τουλάχιστον όλους τους πρωτοετείς φοιτητές, αλλά τα περισσότερα AEI και TEI εξακολουθούν να αρνούνται και να αδιαφορούν πλήρως, με ελάχιστες γνωστές σ΄εμάς εξαιρέσεις, για το αυτονόητο: Να οργανώσουν γραφεία στέγασης των φοιτητών τους σε ιδιωτικές κατοικίες, ή έστω ειδικές πανεπιστημιακές ιστοσελίδες, όπως γίνεται σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, ώστε οι ενδιαφερόμενοι γονείς και φοιτητές να μη χρειαστεί να ταλαιπωρηθούν αναζητώντας στέγη πόρτα-πόρτα σε μιά άγνωστη συνήθως πόλη, αλλά να καθοδηγηθούν άμεσα στο που θα βρούν αυτό που ζητούν. Για να καταλάβετε τι εννοούμε, επισκεφθείτε τις σχετικές ιστοσελίδες του Γραφείο Στέγασης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: http://enoikiazetai.uoi.gr που είναι το μόνο που λειτουργεί σε ολόκληρη τη χώρα, ή του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Κύπρου: http://www.cut.ac.cy/students/accommodation/network-and-private-apartments/ είτε οποιουδήποτε αγγλικού ή γαλλικού Πανεπιστημίου...


Ετσι σήμερα οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες και ενοικιαστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα εξής διαθέσιμα μέσα για εκμίσθωση ή μίσθωση φοιτητικής κατοικίας: 

* ΑΓΓΕΛΙΕΣ στους πίνακες ανακοινώσεων των ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά και σε άλλους χώρους έξω από τις σχολές, που αναρτούν οι ιδιοκτήτες προσφερόμενων κατοικιών.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΗΡΙΑ έξω από τις κατοικίες και σε διάφορα κοντινά τοπικά δημόσια μέρη.   

ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ στον ημερήσιο, τον περιοδικό και τον ειδικό τύπο αγγελιών και το διαδίκτυο.

ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, σε μερικές πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο, τα Ιωάννινα, η Τρίπολη, η Καστοριά... (βλ. το Πανελλήνιο Δίκτυο της ΠΟΜΙΔΑ). 

ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΜΕΣΙΤΩΝ, κατά προτίμηση των συνοικιών κοντά στις περιοχές όπου αναζητείται η κατοικία.  

ΑΘΗΝΑ:  Σύλλογος Μεσιτών Αθηνών, Χ. Τρικούπη 24,  210-3621930    www.e-akinita.gr  

ΕΛΛΑΔΑ: Ομοσπονδία Μεσιτών Ελλάδος, ευρετήριο διευθύνσεων οργανώσεων μεσιτών στις πόλεις της χώρας όπου λειτουργούν σωματεία-μέλη της :  www.omase.gr.


Για πληροφορίες σχετικά με το στεγαστικό φοιτητικό επίδομα πατήστε εδώ


ΜΕΡΙΚΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ:

Μην πανικοβάλλεστε, σπίτια υπάρχουν για όλους! Δεν χρειάζεται να μισθώσετε κατοικία από την πρώτη στιγμή, ούτε τα μαθήματα αρχίζουν την επομένη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων!

Μην ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του Πανεπιστημίου, (σύνηθες λάθος των γονέων...)! Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω, υπάρχουν πολλά σπίτια που σας περιμένουν, ανακαλύψτε τα! 

Οργανώστε την αναζήτησή σας και μην σπεύσετε να καταλήξετε στο πρώτο που θα δείτε, κλείστε όμως αμέσως το πρώτο που σας κάνει!!!!  

* Αν σας ζητήσουν μίσθωμα που υπερβαίνει τα οικονομικά σας, μη το δεχτείτε, γιατί θα βρείτε σίγουρα αυτό που ζητάτε λίγο παραπέρα!

* Δεν υπάρχει περιορισμός ούτε ως προς το ποσό της εγγύησης, ούτε ως προς τον αριθμό των προκαταβαλλομένων μισθωμάτων.

Οργανώστε τη συγκατοίκησή σας με άλλους γνωστούς σας φοιτητές/τριες, σε δυάρια, τριάρια και γενικά μεγάλα διαμερίσματα, τα οποία πάντοτε ενοικιάζονται πολύ φτηνότερα από τα μικρότερα. 

Ελέγξτε προσεκτικά και χωρίς βιασύνη το σπίτι που βρήκατε καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτό. Αν είναι βράδυ ζητείστε να το δείτε και με το φως της ημέρας.

Συμπληρώστε και υπογράψτε έγγραφο μισθωτήριο, τόσο σεις όσο και ο ενδιαφερόμενος γονέας σας, αλλά προσοχή, μην καταβάλετε ποτέ μισθώματα ή προκαταβολές αν δεν βεβαιωθείτε ότι αυτός που σας τα ζητά είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοικιάζετε.

Μακρυά από τα δήθεν "γραφεία πληροφοριών", τα οποία υπόσχονται ότι αν τους προκαταβάλλετε κάποιο ποσό, θα σας βρούν αμέσως σπίτι όπως το θέλετε! Τις περισσότερες φορές οι "πληροφορίες" τους είναι παρωχημένες και χωρίς καμιά αξία.

* Απευθυνθείτε μόνον σε επίσημα μεσιτικά γραφεία, στα οποία δεν προκαταβάλετε κανένα ποσό ως αμοιβή, παρά μόνον όταν υπογράψετε μισθωτήριο και παραλάβετε το σπίτι!

Για περισσότερα δείτε τη σελίδα "Για Ενοικιαστές" της ιστοσελίδας μας!


...ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ:

* Διαβάστε και εφαρμόστε προσεκτικά τις οδηγίες της ΠΟΜΙΔΑ για τη σύναψη μισθώσεων που περιέχονται στην ιστοσελίδα μας και στον ετήσιο "Οδηγό του Ιδιοκτήτη", και μην προτιμάτε το "καλό" μίσθωμα, αλλά τον καλό μισθωτή!

Χρησιμοποιείστε μόνον τα ειδικά επεξεργάσιμα υποδείγματα μισθωτηρίων φοιτητικών μισθώσεων, που μπορείτε να κατεβάσετε και να χρησιμοποιήσετε άμεσα μέσα από τη σελίδα μελών της ιστοσελίδας μας www.pomida.gr ή να παραλάβετε από το Γραφείο Ενημερώσεως της ΠΟΜΙΔΑ (Σοφοκλέους 15), προσυπογραμμένα από το φοιτητή και τους γονείς του!

Ασφαλίστε αμέσως το μίσθιο ακίνητό σας! Σας θυμίζουμε ότι η ΠΟΜΙΔΑ έχει δημιουργήσει δικό της ασφαλιστικό πρόγραμμα που καλύπτει πλήρως τα μέλη της από κάθε ατυχία,  φυσική καταστροφή, ανεύθυνη συμπεριφορά ή και κακοβουλία οποιουδήποτε σε βάρος της περιουσίας τους!

Τυπώστε τώρα το μισθωτήριο για φοιτητική μίσθωση από τη σελίδα μελών!