Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
Ιστορία - Δράση της ΠΟΜΙΔΑ

ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Προ του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και εξ αιτίας του Ενοικιοστασίου που είχε επιβληθεί από τη δεκαετία του ‘20, είχαν ιδρυθεί στην Αθήνα ο "Αστικός Σύνδεσμος Ιδιοκτησίας" από το Δικηγόρο Αθηνών Νικόλαο Κεφαλέα και η "Κτηματική Ένωση Αθηνών" από τον Ιωάννη Παμπούκη. Ο τελευταίος μάλιστα κρατήθηκε από τις γερμανικές αρχές κατοχής ως όμηρος την 3.5.1941 μαζί με άλλους 11 προέδρους των σημαντικότερων οικονομικών και κοινωνικών φορέων της πόλης για τη διασφάλιση του ανενόχλητου της παρέλασης των στρατευμάτων κατοχής στο κέντρο των Αθηνών. Στη Θεσσαλονίκη είχε επίσης ιδρυθεί από το 1938 ο «Κτηματικός Σύνδεσμος Βορείου Ελλάδος» από τον Αχιλλέα Ροντάκη.

Το 1943 ο Αχιλλέας Αντωνόπουλος, μετέπειτα Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων, ίδρυσε με τους συνεργάτες του την "Κτηματική Ένωση των Απανταχού Ελλήνων" για να αντιμετωπίσει το Ενοικιοστάσιο της κατοχής, το οποίο μετά από ακατάπαυστες διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις της ιστορικής αυτής οργάνωσης, καταργήθηκε το 1965.

Το 1978, όταν νομοθετήθηκε σωρεία ενοικιοστασιακών και φορολογικών μέτρων κατά των ιδιοκτητών ακινήτων, ο Δικηγόρος Αθηνών Στράτος Παραδιάς και οι συνεργάτες του ίδρυσαν στην Αθήνα την "Ενωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Ανατολικών Προαστείων Αθηνών", που μετονομάστηκε σε "Πανελλήνιο Σύλλογο Μικροιδιοκτητών Ακινήτων" και στη συνέχεια συνενώθηκε με την "Κτηματική Ενωση των Απανταχού Ελλήνων" σχηματίζοντας το σημερινό κεντρικό πρωτοβάθμιο σωματείο ιδιοκτητών ακινήτων με την επωνυμία "Ένωσις Ιδιοκτητών Ελλάδος".

Με τον πυρήνα αυτό άρχισε η ίδρυση σωματείων ιδιοκτητών ακινήτων σε πολλές πρωτεύουσες νομών της χώρας και, όταν το 1982 νομοθετήθηκε για δεύτερη φορά ο φόρος ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ), ο Στράτος Παραδιάς κάλεσε όλα τα υπάρχοντα σωματεία ιδιοκτητών στην ίδρυση δευτεροβάθμιου οργάνου (ομοσπονδίας) ιδιοκτητών. Τελικά το 1983 ιδρύθηκε και άρχισε τη δράση της η Πανελλήνιος Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (Π.ΟΜ.ΙΔ.Α.) με πρώτο πρόεδρο το δικηγόρο Θεσσαλονίκης Νίκο Δίγκα-Χαρδαλιά, τότε πρόεδρο του "Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων Βορείου Ελλάδος" (ΣΙΑΒΕ), όπως είχε εν τω μεταξύ μετονομασθεί ο "Κτηματικός Σύνδεσμος Βορείου Ελλάδος" και γενικό γραμματέα τον Στράτο Παραδιά.

Ο Νίκος Δίγκας-Χαρδαλιάς ήταν ιστορικό στέλεχος της Ενωσης Κέντρου και του ΠΑΣΟΚ (τ. αντιδήμαρχος Θεσ/νίκης), και γυιός του Δημητρίου Δίγκα, υπουργού όλων των κυβερνήσεων του Ελευθερίου Βενιζέλου. Η συμβολή του υπήρξε ανεκτίμητη στη δημιουργία και στερέωση της ΠΟΜΙΔΑ, κατά τα πρώτα 13 έτη της λειτουργίας της, λόγω της ενδελεχούς γνώσης του αντικειμένου της ακίνητης περιουσίας, αλλά και της μεγάλης εμπειρίας του στη δημόσια δράση. Το 1996 ο Νίκος Δίγκας-Χαρδαλιάς ανακηρύχθηκε παμψηφεί Επίτιμος Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ.

Επόμενος Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ εξελέγη το 1996 ο Στράτος Παραδιάς και Γενική Γραμματεύς η κα Αιμιλία Βαδόκα, ιστορικό στέλεχος της οργάνωσης και μέχρι τότε Γενική Γραμματεύς της Ενώσεως Ιδιοκτητών Ελλάδος. Ηγετικά στελέχη της ΠΟΜΙΔΑ ήταν οι Αντιπρόεδροί της ο Ακαδημαικός Ευάγγελος Μουτσόπουλος, ο Καθηγητής ΕΜΠ Χαράλαμπος Τσουτρέλης, ο Καθηγητής ΔΠΘ Διονύσης Χιόνης και η Καθηγήτρια Ο.Π.Α. Νάνσυ Παπαλεξανδρή. 

H ΠΟΜΙΔΑ κατάφερε τα χρόνια αυτά να δημιουργήσει ένα δίκτυο δραστήριων σωματείων και άξιων συνεργατών σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, οι οποίοι είναι σε θέση να ενημερώσουν τους ιδιοκτήτες της περιοχής τους για τα κύρια θέματα που τους απασχολούν.  

Το 1984 ο Στράτος Παραδιάς επιτυγχάνει την εισδοχή της ΠΟΜΙΔΑ ως μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI) και o ίδιος εκλέγεται μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της. Το 1986 εισέρχεται στο Προεδρείο της εκλεγόμενος Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της, το 1999 Γενικός Γραμματέας της, με τότε πρόεδρο τον τ. Υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας και τ. Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Αυστριακό διπλωμάτη Dr. Lujo Toncin-Sorinj.  Το 2004 ο Στράτος Παραδιάς εκλέγεται Πρόεδρος της Διεθνούς, επανεκλεγόμενος έκτοτε συνεχώς παμψηφεί για πέντε συνεχείς τετραετίες μέχρι και το 2024!!!


 

 

     Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ Π.ΟΜ.ΙΔ.Α.

 

 

Κατά την πολυετή δράση της η ΠΟΜΙΔΑ παρήγαγε σημαντικότατο έργο αλλάζοντας πραγματικά την εικόνα που είχαν επενδυτές και κυβερνήσεις για τα ακίνητα και τους ιδιοκτήτες τους. Ας αναλογιστεί κανείς πόσο ακόμη χειρότερη θα ήταν η θέση των ιδιοκτητών ακινήτων στην Ελλάδα, αν η ΠΟΜΙΔΑ δεν είχε αγωνιστεί με κάθε μέσο για να επιτύχει την ολοσχερή κατάργηση του ενοικιοστασίου στη χώρα μας! Αξίζει να θυμηθούμε ορισμένες από τις χρονολογίες ορόσημα στην πορεία της οργάνωσής μας, στους αγώνες της και τις μεγάλες της επιτυχίες, οι οποίες σηματοδότησαν μια νέα εποχή στο χώρο των ακινήτων.

1980: Η 1η κατάργηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) (ν. 11/1975) από το Μιλτιάδη Έβερτ, (αντικαταστάθηκε από +2% στο ΦΜΑ και το συμπληρωματικό φόρο ενοικίων) μετά από επανειλημμένα διαβήματα της "Ενωσης Ιδιοκτητών Ανατολικών Προαστείων Αθηνών" (Πρόεδρος ο Νίκος Τριανταφύλλου, Γεν. Γραμματέας ο Στράτος Παραδιάς). Εισήγηση για απαλλαγή από το Φ.Μ.Α. για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

1981: Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ιδιοκτητών στην Αθήνα. Πρώτες επαφές για ίίδρυση δευτεροβάθμιας οργάνωσης ιδιοκτητών ακινήτων στη χώρα μας.

1982: Δύο μεγάλες μαχητικές διαδηλώσεις κατά του 2ου ΦΑΠ, σύγκρουση με τα ΜΑΤ του Αρκουδέα στην πλατεία Συντάγματος, με αρκετούς τραυματισμούς μελών της οργάνωσης. Αποτέλεσμα των διαδηλώσεων αυτών ήταν  η αποπομπή του τότε υπουργού Οικονομικών και η επιστροφή των δηλώσεων ΦΑΠ στους φορολογουμένους! Την ίδια χρονιά υπογράφεται το ιδρυτικό καταστατικό της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. από τα σωματεία ιδιοκτητών της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Βόλου, της Λάρισας, της Λειβαδιάς, της Κέρκυρας, της Κομοτινής και του Αργους.

1983: Επίσημη αναγνώριση της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. και πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριό της. Πρώτος Πρόεδρος ο Νίκος Δίγκας-Χαρδαλιάς και Γενικός Γραμματέας της ο Στράτος Παραδιάς. Αμέσως μετά την αναγνώριση της οργάνωσης, ξεκινάει για πρώτη φορά η λειτουργία του γραφείου ενημερώσεως των ιδιοκτητών. Στη συνέχεια η Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. δραστηριοποιείται ξεκινώντας σειρά επαφών με τον τότε Υπουργό Εμπορίου κ. Νίκο Ακριτίδη.

1984: Αποποινικοποίηση της υπέρβασης του "θεμιτού μισθώματος" στις μισθώσεις κατοικιών, από τον Υφυπουργό Εμπορίου κ. Ανδρέα Καζάζη. Με το τρόπο αυτό σταματούν οι απαράδεκτες και πρωτοφανείς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ποινικές διώξεις των ιδιοκτητών που ζητούσαν μια εύλογη αύξηση στο μίσθωμα των ακινήτων τους, όταν μάλιστα ο τιμάριθμός έτρεχε με ρυθμούς που ξεπερνούσαν το 20%. Εναρξη λειτουργίας της πρωτοποριακής από τότε αυτόματης τηλεφωνικής ενημέρωσης των μελών από τον τηλεφωνικό αριθμό 3228500. Η ΠΟΜΙΔΑ προσχωρεί στην Διεθνή Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων (U.I.P.I.) και ο Στράτος Παραδιάς εκλέγεται στο Βερολίνο μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της.

1985: Συμμετοχή της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. με δύο εκπροσώπους της (Ν. Δίγκα-Χαρδαλιά και Στρ. Παραδιά) στην νομοπαρασκευαστική Επιτροπή του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις εμπορικές μισθώσεις. Την χρονιά αυτή εκδίδεται για πρώτη φορά και το περιοδικό μας «ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ», σε οκτασέλιδη διχρωμία.

1986: Μαχητικές συγκεντρώσεις της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. στις πλατείες Συντάγματος και Κάνιγγος για το ενοικιοστάσιο κατοικιών. Ο Στράτος Παραδιάς εκλέγεται στην Τεργέστη Aναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της UIPI.

1987: Νέες μαχητικές συγκεντρώσεις και παρουσία του πρόεδρου της UIPI κ. Guido Gerin με αποτέλεσμα την επίτευξη ελαχίστου ετήσιου μισθώματος 4,5% επί της αντικειμενικής αξίας στις μισθώσεις κατοικιών. Η Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. πλέον έχοντας την υποστήριξη χιλιάδων μελών από όλη την Ελλάδα, και με αποκλειστικό πόρο τη συνδρομή τους,  αγοράζει το πρώτο τμήμα από τα ιδιόκτητα γραφεία της στο μέγαρο της οδού Σοφοκλέους 15 και Αιόλου, όπου ξεκινάει την καθημερινή λειτουργεία του το Γραφείο Ενημερώσεως Μελών της οργάνωσης.

1988. Συνεχίζονται οι συγκεντρώσεις κατά του ενοικιοστασίου, με συμμετοχή όλο και περισσότερων μελών, ενώ παράλληλα το Γραφείο Ενημερώσεως οργανώνεται σε σύγχρονη μηχανογραφημένη βάση.

1989: Σειρά επαφών μελών της Οργάνωσής μας με τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Φώτη Κουβέλη με αποτέλεσμα την καθιέρωση για πρώτη φορά, της δυνατότητας καταγγελία επαγγελματικών μισθώσεων λόγω ιδιοκατοίκησης.

1990: Απελευθέρωση των διατηρητέων, των ακινήτων των  απόδημων Ελλήνων, και των μεγάλου εμβαδού κατοικιών από τον Υπουργό Εμπορίου κ. Αθανάσιο Ξαρχά.

1991: Ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες με την καθιέρωση ελαχίστου ετήσιου μισθώματος 6% επί της αντικειμενικής αξίας στις εμπορικές μισθώσεις.

1992: Ενώ οι διαμαρτυρίες των ιδιοκτητών για τις ενοικιοστασιακές ρυθμίσεις και οι πιέσεις της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. προς όλες τις κατευθύνσεις συνεχίζονται με πορείες στους δρόμους, δημόσιες συγκεντρώσεις χιλιάδων ιδιοκτητών. Με βάση τις προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ νομοθετείται για πρώτη φορά η σταδιακή απελευθέρωσης των επαγγελματικών μισθώσεων από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Μιχάλη Παπακωνσταντίνου και παράλληλα ξεκινάει η σταδιακή απελευθέρωση των παλαιών μισθώσεων κατοικιών από τον Υφυπουργό Εμπορίου κ. Μιχάλη Λιάπη

1993: Μετά από επίμονες προσπάθειες της ΠΟΜΙΔΑ και δύο μαχητικές διαδηλώσεις, καταργείται για 2η φορά ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) από τον Πρωθυπουργό Κώστα Μητσοτάκη και νομοθετείται το ΤΑΠ (Ν. 2130/93). Η Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. παρεμβαίνει στην Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. για το ΤΑΠ και τα δημοτικά τέλη. Ο Υπουργός Οικονομίας κ. Στέφανος Μάνος ανταποκρίνεται σε επίμονο αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ και μειώνει κατά 40% περίπου τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ώστε να εκλογικευθεί η φορολογία στα ακίνητα,  ενώ αναστέλλει και το "πόθεν έσχες" για αγορά κάθε είδους ακινήτων επί ενάμιση έτος, για να αναπνεύσει η αγορά.  Επίσης με τις προσπάθειες της ΠΟΜΙΔΑ μειώνεται και η εισφορά σε γη και χρήμα για τις νέες εντάξεις στα σχέδια πόλεων από τον Υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Χρήστο Κατσιγιάννη.

1994: Μετά από 8 χρόνια αντιδράσεων, διαμαρτυριών και μαχητικών συγκεντρώσεων της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. νομοθετείται και η σταδιακή κατάργηση του ενοικιοστασίου των κατοικιών από τον τότε Υπουργό Εμπορίου και μετέπειτα Πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη, με γενικό Γραμματέα Εμπορίου τον κ. Σωκράτη Κοσμίδη.

1995: Ξεκινάει η διαδικασία σταδιακής απελευθέρωσης των παλαιών εμπορικών μισθώσεων και των παλαιών μισθώσεων κατοικιών, με Υπουργό Εμπορίου τον κ. Κώστα Σημίτη, παρά τις προσπάθειες πολλών να την αποτρέψουν. Η ΠΟΜΙΔΑ υπερασπίζει τη απελευθέρωση, διακηρύσσοντας ότι δεν νομοθετήθηκε για να γίνονται εξώσεις, αλλά για να αποκατασταθούν οι σχέσεις και η συνεργασία ιδιοκτητών και ενοικιαστών, σε πνεύμα ισονομίας και αμοιβαίας κατανόησης. 

1996: Παρέμβαση της ΠΟΜΙΔΑ στη διαδικασία κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου και καταγγελία του συντεχνιακού χαρακτήρα της κατάρτισής του, που κατέληξε στην ψήφιση του ν. 2664/98 με τον οποίο δεν καταργήθηκαν τα Υποθηκοφυλακεία αλλά θα μετεξελιχθούν σε κτηματολογικά γραφεία. Την ίδια χρονιά κατόπιν σειράς επαφών κλιμακίων της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. με τις δημοτικές αρχές της Αθήνας με πρωτοβουλία του τότε Αντιδημάρχου κ. Βασίλη Κορομάντζου μειώθηκαν στο 20% τα δημοτικά τέλη για τα κλειστά ακίνητα στο Δήμο Αθηναίων. Νέος Πρόεδρος της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. εκλέγεται ο μέχρι τότε Γ.Γ. της Οργάνωσης κ. Στράτος Παραδιάς, ταυτόχρονα ο μέχρι τότε Πρόεδρος κ. Νίκος Δίγκας-Χαρδαλιάς εκλέγεται παμψηφεί Επίτιμος Πρόεδρος και τιμάται για τους  άοκνους αγώνες του υπέρ της ιδιοκτησίας.

1997: Ολοκληρώνεται η διαδικασία απελευθέρωσης των μισθώσεων κατοικιών και επαγγελματικής στέγης,  χωρίς κοινωνικές παρενέργειες λόγω κυρίως της στάσης που τήρησε η οργάνωσή μας και τα μέλη της να μην προβούν σε καταγγελίες μισθώσεων, αλλά σε νέες συμφωνίες με τους υπάρχοντες ενοικιαστές τους. Ταυτόχρονα  θεσπίζεται για πρώτη φορά ταχεία διαδικασία αντιμετώπισης των δύστροπων ενοικιαστών από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Ευάγγελο Γιαννόπουλο με την οποία ο χρόνος απόδοσης ακινήτου λόγω δυστροπίας μειώνεται από ένα περίπου έτος σε τρεισήμισι περίπου μήνες.

1998: Σημαντική παρέμβαση της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. στη νομοθεσία για τις πωλήσεις αγροτικών ακινήτων με τον Υπουργό Γεωργίας Στέφανο Τζουμάκα. Θεσμοθέτηση του νέου κανονισμού εργασίας θυρωρών. Ο Πρόεδρος της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α εκλέγεται Γενικός Γραμματέας της UIPI.

1999: Συμφωνία για τετραετή παράταση των εμπορικών μισθώσεων (16ετία) και κατάργηση της αποζημίωσης (άυλης εμπορικής αξίας), με τον Υπουργό Εμπορίου κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο σεισμός στην Αττική δημιουργεί πιέσεις για νομοθετικά μέτρα ενοικιοστασιακού χαρακτήρα για τη στέγαση των σεισμοπαθών. Αμεση παρέμβαση-έκκληση της ΠΟΜΙΔΑ για την άμεση στέγαση πληγέντων, η οποία εισακούστηκε από τα μέλη της-ιδιοκτήτες της Αθήνας, σθεναρή αντίσταση στις πιέσεις για επιβολή ενοικιοστασίου από τον Υφυπ. Εμπορίου Γιάννη Χαραλάμπους και επιτυχής θεσμοθέτηση φορολογικής απαλλαγής των μισθωμάτων από μισθώσεις προς σεισμοπαθείς μέχρι το τέλος του 2020, με εισήγηση της Υπουργού Εσωτερικών κας Βάσως Παπανδρέου.

2000: Εξαιρετική διάκριση για την ΠΟΜΙΔΑ: Το ΙΝΚΑ, δια χειρός του αείμνηστου Προέδρου του Χάρη Κουρή,  βραβεύει την Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. για την συμβολή της στην στέγαση των σεισμοπαθών και την εξομάλυνση των σχέσεων ιδιοκτητών-ενοικιαστών! Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς εκλέγεται στο Παρίσι Γενικός Γραμματεύς της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI www.uipi.com).

2001: Δραστική παρέμβαση της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. στη διαδικασία τροποποίησης των περί ιδιοκτησίας διατάξεων του Συντάγματος, με συνεπικουρία των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας στον εισηγητή της συνταγματικής μεταρρύθμισης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο,  με την οποία αποτράπηκε την τελευταία στιγμή η ψήφιση συνταγματικής διάταξης με την οποία θα επιτρεπόταν στο δημόσιο τους Ο.Τ.Α. και τα νομικά πρόσωπα του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα η κατάληψη απαλλοτριούμενων ακινήτων πριν τον προσδιορισμό και την καταβολή αποζημίωσης. Την ίδια χρονιά η οργάνωσή μας ανοίγει το θέμα των Ολυμπιακών μισθώσεων κατοικιών, κάνοντας σχετική εισήγηση προς την Κυβέρνηση και την οργανωτική επιτροπή «Αθήνα 2004», ενώ κατόπιν σχετικής τροποποίηση της νομοθεσίας, μειώνεται περαιτέρω ο χρόνος αποβολής δύστροπων μισθωτών σε δυόμιση περίπου μήνες. Παράλληλα 70 Δήμοι της χώρας με παρότρυνση και της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. προσφεύγουν κατά της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Οι προσφυγές γίνονται μερικώς δεκτές από την δευτεροβάθμια επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών στην οποία συμμετέχει και η Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. δια του Προέδρου της κ. Στράτου Παραδιά. Το Υπουργείο Οικονομικών απαντάει με νέα αύξηση στις αντικειμενικές αξίες.

2002:  Ανακαλείται η δεύτερη αύξηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων κατόπιν της αντίδρασης της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. και των προσφευγόντων Δήμων. Παράλληλα η ΠΟΜΙΔΑ σε  συνάντηση του Προεδρείου τηςμε τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Φωτιάδη πέτυχε την κατάργηση της υποχρέωσης συνυποβολής φύλλων προσδιορισμού αξιών ακινήτων στις δηλώσεις ΦΜΑΠ.  Τέλος η ΠΟΜΙΔΑ πέτυχε την επανειλημμένη αναστολή εφαρμογής του ΦΠΑ στα ακίνητα και την αντιπαροχή, και της αύξησης των αντικειμενικών αξιών.

2003: Λύνεται το ιδιοκτησιακό πρόβλημα των εντός σχεδίου ακινήτων από τις διεκδικήσεις του Δημοσίου με το νέο 3127/2003, και με το νόμο 3208/2003, ως δάσος θεωρείται πλέον αυτό που ορίζεται γενικά από το νόμο, και όχι από το κάθε δασαρχείο. Εισηγήτρια η Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κα Βάσω Παπανδρέου. 

2004: Η ΠΟΜΙΔΑ συμμετέχει στο πρόγραμμα εκμίσθωσης ιδιωτικών κατοικιών για τη φιλοξενία των επισκεπτών των Ολυμπιακών αγώνων και εισηγείται στη Δήμαρχο Αθηναίων κα Ντόρα Μπακογιάννη τις ρυθμίσεις του πργράμματος ανακαίνισης προσόψεων των ιδιωτικών κτιρίων της Αθήνας.  Αρχίζει η λειτουργία του προγράμματος "ομαδικής" ασφάλισης των μελών μας με την εταιρία "ΑΣΠΙΣ-ΠΡΟΝΟΙΑ", με υπεύθυνο ανάπτυξης τον ασφαλιστικό Σύμβουλο της ΠΟΜΙΔΑ Νίκο ΚεχαγιάογλουΟ Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς εκλέγεται Πρόεδρος της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (www.uipi.com).

2005: Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος υιοθετεί το αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ και εισηγείται νομοθετική ρύθμιση για την πλήρη απαλλαγή των μη χρησιμοποιούμενων ακινήτων ακινήτων από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας. Η σημαντική αυτή ρύθμιση συμπεριλαμβάνεται στο νόμο  3345/2005. Παράλληλα η ΠΟΜΙΔΑ ολοκληρώνει και εγκαινιάζει το ιδιόκτητο συγκρότημα γραφείων της στην οδό Σοφοκλέους 15 & Αιόλου, όπου λειτουργεί καθημερινά και το γραφείο ενημερώσεως μελών, και αναβαθμίζει τη λειτουργεία της ηλεκτρονικής της σελίδας και με την πρόσθετη επωνυμία www.idioktisia.gr 

2006: Παρά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, η ΠΟΜΙΔΑ πέτυχε ο ΦΜΑΠ να εξακολουθήσει να υπολογίζεται με τις αντικειμενικές αξίες του 2001 και με τιμαριθμική αύξηση του συντελεστή του. Παράλληλα η ΠΟΜΙΔΑ ζητά να μην φορολογούνται οι οικογενειακές δικαιοπραξίες με τις συνεχώς αυξανόμενες αντικειμενικές αξίες και με συντελεστή έως και 20%, ενόσω η οικογενειακή μεταβίβαση επιχειρήσεων, μετοχών κλπ. από το 2002 φορολογείται μόνον με συντελεστές 0,6 - 1,2%!    

2007: Η ΠΟΜΙΔΑ διεκδικεί κατάργηση του ΦΜΑΠ και άλλων φόρων και τελών και αντικατάστασή τους από χαμηλό ετήσιο τέλος 0,5 - 1‰. Ο Υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης εξαγγέλει την εξομοίωση της φορολογίας κληρονομιάς και γονικής παροχής ακινήτων με τη φορολογία επιχειρήσεων και μετοχών (τέλος συναλλαγής 1‰). Mε το νόμο 3610/2007 η ΠΟΜΙΔΑ ορίστηκε μόνιμο μέλος ενός νέου οργάνου υπό την προεδρία του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, του "Εθνικού Συμβουλίου για την Αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής", μαζί με τις ισχυρότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας μας.

2008: Η ΠΟΜΙΔΑ επιτυγχάνει την κατάργηση του 3ου ΦΜΑΠ από τον Υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Αλογοσκούφη και την αντικατάστασή του με χαμηλό τέλος 1‰ επί των αστικών ακινήτων, ενώ οι φόροι κληρονομιάς και γονικής παροχής αντικαθίστανται από τέλος συναλλαγής 1%. Ο Πρόεδρός της επανεκλέγεται παμψηφεί Πρόεδρος της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI) έχοντας διπλασιάσει τα μέλη της, ιδρύσει γραφείο της στις Βρυξέλλες και οργανώσει την εκπροσώπηση των ιδιοκτητών στα Κοινοτικά Οργανα.

2009: Στο ετήσιο συνέδριό της ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζιδάκης δεσμεύεται ότι η αμοιβή των ενεργειακών επιθεωρητών δεν θα υπερβαίνει το 1 ευρώ ανά τ.μ.  Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά και επιτυγχάνει από τον Υπουργό Οικονομίας κ. Γιάννη Παπαθανασίου να καθιερώσει σύστημα αυτόματου κλεισίματος των ανέλεγκτων υποθέσεων του ΦΜΑΠ 1997-2007. Τέλος, κάτω από την πίεση ιδιοκτητών κατοικιών από όλη τη χώρα, ζήτησε και πέτυχε να "τακτοποιηθούν" οι νόμιμα δομημένοι χώροι, των οποίων άλλαξε η χρήση, το όχι όμως ιδιαίτερα προσιτό πρόστιμο "διώχνει" τους ενδιαφερόμενους. Στις 21.9 αφαιρείται η άδεια λειτουργίας της εταιρίας "ΑΣΠΙΣ-ΠΡΟΝΟΙΑ". Μόλις δέκα ημέρες αργότερα, στις 1.10, η ΠΟΜΙΔΑ ανακοινώνει τη συνέχιση του προγράμματος ομαδικής ασφάλισης των μελών της σε όλη τη χώρα με την INTERAMERICAN. Η κτηματαγορά και οι μισθώσεις ακινήτων έχουν εισέλθει σε περίοδο ύφεσης. Η νέα κυβέρνηση νομοθετεί βαρύτατη έκτακτη εισφορά στο ΕΤΑΚ της χρονιάς και προαναγγέλει πολλαπλασιασμό της φορολογίας των ακινήτων.

2010: Αρχίζει συστηματική επιχείρηση "κατεδάφισης" της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας στη χώρα μας! Δεκαπλασιάζεται ο φόρος γονικής παροχής/κληρονομιάς από 1% σε 10%. Το 1ο/οο του ΕΤΑΚ δεκαπλασιάζεται σε 1% με το νέο ΦΑΠ! Αυξάνεται ο φόρος εισοδήματος επί των ακινήτων στο 46,5%, μαζί με τον συμπληρωματικό φόρο.  Τεκμήρια στην κατοικία, έκτακτες εισφορές, εξαίρεση των επαγγελματιών από την περαίωση, αν είναι και ιδιοκτήτες ακινήτων. Απαξίωση των επαγγελματικών μισθώσεων και ένταση του φαινομένου των ξενοίκιαστων ακινήτων, μέσω της ουσιαστικά ανέξοδης λύσης τους οποτεδήποτε από τους επαγγελματίες μισθωτές. Εκβιαστική μείωση των μισθωμάτων ακινήτων προς το δημόσιο τομέα, χωρίς και ο ίδιος να πράξει ανάλογα προς τους ιδιώτες μισθωτές ακινήτων του! Η αμοιβή των ενεργειακών επιθεωρητών καθορίζεται ουσιαστικά σε διπλάσιο ύψος από το προαναγγελθέν, ενώ θεσμοθετούνται οι υποχρεωτικές διαρκείς επιθεωρήσεις κτιρίων από ιδιώτες μηχανικούς που θα αμείβονται υποχρεωτικά από τους ιδιοκτήτες! 

10.5.2010 Με παρέμβαση της ΠΟΜΙΔΑ στην Υπουργό Ανάπτυξης κα Λούκα Κατσέλη απετράπη η επιβολή αναγκαστικής μείωσης των επαγγελματικών μισθωμάτων. Σε σύσκεψη στην οποία κλήθηκε στο ΥΠΑΝ, αποφασίστηκε να γίνει έκκληση από την Υπουργό Ανάπτυξης και τον Πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων να προσαρμόσουν τα ενοίκια στις νέες συνθήκες κρίσης. Ο κ. Παραδιάς συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής: «Είναι καθήκον όλων μας να στηρίξουμε τους εμπόρους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σ' όλη τη χώρα. Γι' αυτό, κάθε ιδιοκτήτης κάνει και θα κάνει οτιδήποτε είναι κατά την κρίση του απαραίτητο ούτως ώστε ουδείς υπάρχων ενοικιαστής να χάσει το κατάστημά του. Κάθε αναγκαία προσαρμογή στα μισθώματα που καταβάλλονται σήμερα, θα γίνει ούτως ώστε να μην κινδυνεύσει κανένας επαγγελματίας να χάσει την επαγγελματική του στέγη». Επιπλέον, ο κ. Παραδιάς επεσήμανε για μια ακόμη φορά την ανάγκη μείωσης των αντικειμενικών αξιών των επαγγελματικών και βιοτεχνικών ακινήτων, καθώς και των συντελεστών εμπορικότητας. Η έκκληση αυτή είχε καθολική σχεδόν απήχηση, και έτσι λύθηκε από την κυβέρνηση Παπανδρέου το θέμα χωρίς να "ανοίξει μύτη"...

2011: Η χώρα στα "μνημόνια" και στην εσωτερική υποτίμηση, με πρώτο θύμα την ιδιωτική ακίνητη περιουσία! Το νέο μνημόνιο περιλαμβάνει επαύξηση των τεκμηρίων κατοικίας, μείωση του αφορολόγητου ορίου του ΦΑΠ, έκτακτες εισφορές και στο βάθος αύξηση των "αντικειμενικών" αξιών των ακινήτων και αύξηση όλων των συντελεστών, όλων των φόρων στα ακίνητα. Παράλληλα επιβάλλεται βαρύτατο "χαράτσι" μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, από το οποίο, με πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ που έγινε δεκτή από τον Αναπλ. Υπουργό Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου, γλύτωσαν μόνον τα ξενοίκιαστα ακίνητα που δεν ρευματοδοτούνται. Η αποδοχή των προτάσεων της ΠΟΜΙΔΑ βελτιώνει το πρόγραμμα "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ΄ΟΙΚΟΝ" και εκλογικεύει την εφαρμογή του ενεργειακού πιστοποιητικού. Τέλος με το νόμο 4013/2011 η ΠΟΜΙΔΑ αναγνωρίστηκε ως η οργάνωση που εκπροσωπεί τους εκμισθωτές ακινήτων της χώρας μας στις Επιτροπές Διακανονισμού Μισθώσεων του Ν. 4013/2011, ορίζοντας με επιστολή του Προέδρου της τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών σε όλες τις Περιφερεαικές Επιτροπές της χώρας.  

2012: Η ΠΟΜΙΔΑ πείθει για την μή αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, και ζητά μείωση της φορολογίας των ακινήτων. Παράλληλα με τη βοήθεια του Γ.Γ. Υπουργείου Δικαιοσύνης Νικόλα Κανελλόπουλου, και των βουλευτών ΝΔ Κώστα Τζαβάρα και ΛΑΟΣ Αθανασίου Πλεύρη, επιτυγχάνει την νομοθετική επίσπευση των διαδικασιών και προθεσμιών για την αντιμετώπιση των κακοπληρωτών "ενοικιαστών". Επίσης επιτυγχάνει την κατάργηση του ελάχιστου κόστους των ενεργειακών πιστοποιητικών (ΠΕΑ)! Τα εκκαθαριστικά ΕΤΑΚ & ΦΑΠ παρελθόντων ετών και οι έκτακτες εισφορές επέρχονται ως αλλεπάλληλα κύματα "τσουνάμι" σε βάρος των ιδιοκτητών ακινήτων, σαρώνοντας τα πάντα....   

2014: Η ΠΟΜΙΔΑ με τη βοήθεια του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζιδάκη επιτυγχάνει την απελευθέρωση των νέων εμπορικών μισθώσεων και τον περιορισμό της προστασίας και των αποζημιώσεων των παλαιών, θέτοντας τέρμα σε ένα στρεβλό και απαράδεκτο μονομερές καθεστώς ενοικιοστασιακής προστασίας.  

2015: Η ΠΟΜΙΔΑ επιτυγχάνει με τη βοήθεια της Αν. Υπουργού Οικονομικών κας Νάντιας Βαλαβάνη την επαναφορά της διάταξης για την εκχώρηση ανείσπρακτων μισθωμάτων. Στη συνέχεια με τη βοήθεια του Αν. Υπουργού Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, επιτυγχάνει την νομοθετική καθιέρωση της αναβολής φορολόγησης των ανείσπρακτων μισθωμάτων μέχρι το χρόνο τυχόν είσπραξής τους, καταργώντας οριστικά το ληστρικό σύστημα της εκχώρησής τους άνευ ανταλλάγματος στο Δημόσιο, ως όρο για τη μη φορολόγησή τους.

2016: Η ΠΟΜΙΔΑ παρεμβαίνει στο ζήτημα της στέγασης των προσφύγων σε μισθωμένες ιδιωτικές κατοικίες, εξασφαλίζοντας την με δίκαιους όρους εκμίσθωσή τους από τις ΜΚΟ που ασχολήθηκαν με το θέμα.

2017: Η ΠΟΜΙΔΑ μετά από πολυετή αγώνα, και παρότι ο αρμόδιος Υπουργός αρνήθηκε οποιαδήποτε συνάντηση μαζί της, επιτυγχάνει σημαντική αλλαγή της νομοθεσίας για την "ταυτότητα κτιρίου", περιορίζοντας την εφαρμογή της στις ιδιωτικές κατοικίες μόνον κατά τη μεταβίβασή τους αντί της βεβαίωσης πολεοδομικής νομιμότητας που ισχύει από ετών, και όχι ανά πενταετία και χωρίς να συντρέχει λόγος. Επίσης επέτυχε να αποτραπεί η νομοθέτηση της ακυρότητας όλων των μισθωτικών συμβάσεων ακινήτων με πολεοδομική υπέρβαση ή αλλαγή χρήσης, ή της υποχρέωσης έκδοσης πολεοδομικού πιστοποιητικού σε κάθε νέα μίσθωση, αλλά να περιοριστεί στην ρήτρα ότι "είναι ανεπίτρεπτη" η εκμίσθωση ακινήτων με πολεοδομικό πρόβλημα...        

2018: Η ΠΟΜΙΔΑ επιτυγχάνει με τον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη τη νέα νομοθετική κατοχύρωση της απαλλαγής των κενών ακινήτων από τα δημοτικά τέλη. Αρχίζει η λειτουργεία του προγράμματος παροχής ενέργειας προς τα μέλη μας από την PROTERGIA του Ομίλου Μυτιληναίου, ενώ τα μέλη της ΠΟΜΙΔΑ αποκτούν σημαντική έκπτωση στην ασφάλιση κατοικιών μέσω της πλατφόρμας της ΑΝΥΤΙΜΕ, του Ομίλου INTERAMERICAN.  

2019: Η ΠΟΜΙΔΑ επιτυγχάνει από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Αλέξη Χαρίτση ετήσια παράταση της προθεσμίας δήλωσης κενών και μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων, και για πρώτη φορά απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των ακινήτων που δεν ρευματοδοτήθηκαν ποτέ. Από την Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη ζήτησε και πέτυχε από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταικούρα μείωση του ΕΝΦΙΑ και έκπτωση φόρου για το 40% των εργασιών ανακαίνισης κτιρίων και από τον Υπουργό ΥΠΕΝ κ. Κωστή Χατζηδάκη τη νομοθέτηση της μεμονωμένης "ταυτότητας οριζόντιας ιδιοκτησίας". Επίσης ζήτησε και πέτυχε από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο τη διαγραφή όλων των αναδρομικών χρεώσεων δημοτικών τελών και ΤΑΠ από αδήλωτα εμβαδή ή ακίνητα προς τους Δήμους της χώρας, καθώς και παράταση για την προθεσμία δήλωσης των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

2020: Εποχή του "κορονοιού". Νέα προβλήματα, νέοι αγώνες... Η ΠΟΜΙΔΑ  επιτυγχάνει την επιστροφή ποσοστού 30% από τις περικοπές μισθωμάτων που επιβλήθηκαν με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και τη νομοθέτηση της επιστροφής αυτής ακόμη και με προαιρετικές μειώσεις μισθωμάτων τουλάχιστον κατά 30%, και στη συνέχεια την επιστροφή ποσοστού 50% των μειώσεων, αφορολόγητου και ακατάσχετου. Η ΠΟΜΙΔΑ μετατρέπει την ενημέρωση των μελών της σε τηλεφωνική και διαδικτυακή. Επίσης επιτυγχάνει αλλεπάλληλες παρατάσεις κρίσιμων προθεσμιών για δήλωση αυθαιρέτων, αδήλωτων εμβαδών και μη ηλεκτροδοτουμένων ακινήτων, απαλλάσσοντας τους ιδιοκτήτες από την πληρωμή ασύλληπτων ποσών δημοτικών τελών παρελθόντων ετών. 

Η ΠΟΜΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ: ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΟΣ...

ΣΗΜΕΡΑ Η Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. μέσα στην χωρίς προηγούμενο περιδίνηση της οικονομίας της χώρας μας και της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας ειδικότερα, τέσσερις σχεδόν δεκαετίες μετά την ίδρυσή της, συνεχίζει να υπερασπίζεται την ακίνητη ιδιοκτησία ως καρπό της εργασίας και της αποταμίευσης του ελληνικού λαού και να διεκδικεί καλύτερη μεταχείριση για τους κατόχους της, τόσο στο νομοθετικό όσο και στο φορολογικό τομέα.

Πλαισιωμένη από έμπειρο στελεχιακό δυναμικό, από τις τοπικές οργανώσεις και τα γραφεία ενημερώσεώς της και έχοντας κατακτήσει με την συνέπεια και τις γόνιμες προτάσεις της, θέση συνομιλητή με όλες τις κυβερνήσεις και όλες τις οργανώσεις που ασχολούνται με ακίνητα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, η Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. έχει όλες τις απαραίτητες υποδομές αλλά κυρίως την διάθεση και τη θέληση να προσφέρει ακόμη ουσιαστικότερες υπηρεσίες στα μέλη της, σε μια χώρα που η ακίνητη ιδιοκτησία δεν ήταν ποτέ το προνόμιο μιας περιορισμένης και οικονομικά ισχυρής ολιγαρχίας, αλλά αποτελούσε και θα συνεχίσει να αποτελεί λαϊκό κτήμα στο οποίο εναποθέτουν τις ελπίδες και τα όνειρά τους εκατομμύρια πολιτών της χώρας μας!

Η ΠΟΜΙΔΑ ΚΑΛΕΙ όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας να πυκνώσουν τις τάξεις της, να εγγραφούν στα σωματεία της και τα παραρτήματά της σε όλη τη χώρα και να συμμετέχουν μαζικά στα προγράμματα και τις εκδηλώσεις της!