Αρθρο Του Στράτου Ι. Παραδιά, Δικηγόρου Α.Π., Προέδρου ΠΟΜΙΔΑ & UIPI στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.
Από τη δεκαετία του 80 η Ελλάδα γαλουχήθηκε με το παραμύθι ότι το Κτηματολόγιο θα καταγράψει και θα κατοχυρώσει την περιουσία των πολιτών. Τώρα όμως που κτηματογραφείται η εκτός σχεδίου χώρα, η πραγματικότητα εξελίσσεται εντελώς διαφορετικά. Γιατί εδώ, στο γήπεδο της κτηματογράφησης, μπήκε ένας μεγάλος παίκτης. Παίκτης και διαιτητής μαζί! Το ίδιο το Ελληνικό Δημόσιο!
Οι διοικητικές υπηρεσίες του, από κακώς εννοούμενο υπηρεσιακό καθήκον, δηλώνουν τεράστιες εκτάσεις, σχεδόν ολόκληρους Δήμους και Νομούς ως ιδιοκτησία του, συχνά χωρίς κανένα ιδιοκτησιακό τίτλο! Στη συνέχεια οι δικαστικές υπηρεσίες του σύρουν τους ιδιώτες που θα τολμήσουν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους σε ανελέητους δικαστικούς αγώνες δεκαετιών, μέχρι και τον Αρειο Πάγο, εξαντλώντας τους οικονομικά αλλά και ηλικιακά! Δεν φτάνει ότι είναι ουσιαστικά ανίκανο να διαχειριστεί στοιχειωδώς τα σημερινά ακίνητα περιουσιακά του στοιχεία, αλλά με πρόσχημα την κτηματογράφηση διεκδικεί να πάρει στην ιδιοκτησία του τόσο εκατοντάδες χιλιάδες ιδιωτικά ακίνητα που νόμιμα κατέχονται επί δεκαετίες, όσο και όλα τα αδήλωτα στο Κτηματολόγιο ακίνητα, αντί αυτά, όπως έχουμε από καιρό προτείνει, να περιέλθουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που σίγουρα θα μπορέσει πολύ περισσότερο να τα αξιοποιήσει επ΄ωφελεία της κοινωνίας.
Δεν θα κουραστούμε να το ξαναλέμε, ιδιαίτερα τώρα που ετοιμάζεται το νέο πολεοδομικό νομοσχέδιο: Είναι κρίμα που η πεισματική άρνηση του δημοσίου να οριοθετήσει χρονικά τα δικαιώματά του στα εκτός σχεδίου ακίνητα, όπως έκανε για τα εντός σχεδίου από το 2003, θα ακυρώνει συνεχώς τις προσπάθειες της σημερινής ηγεσίας του και θα ρίξει έξω για δεκαετίες τη διαδικασία κατάρτισης του Κτηματολογίου σε όλη την ύπαιθρο χώρα, με τις εκατοντάδες χιλιάδες ενστάσεις των πολιτών… Ολων εκείνων σε όλη τη χώρα που έχουν χάσει τον ύπνο τους, γιατί κατάλαβαν ότι αν δεν αλλάξει άμεσα η παρανοϊκή νομοθεσία, που απαιτεί από τον κάθε ιδιοκτήτη να επικαλεστεί τίτλους ιδιοκτησίας από τον 19ο αιώνα (!), αλλοιώς χάνει την περιουσία του, το Κτηματολόγιο από εργαλείο καταγραφής τελικά θα είναι το εργαλείο αρπαγής της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας τους…
Εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι η σημερινή ηγεσία του ΥΠΕΝ, που έχει αντιληφθεί το πρόβλημα, θα το λύσει κιόλας, με διάταξη στο υπό κατάρτιση πολεοδομικό νομοσχέδιο!