Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
"Ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ": Αυτό που ξεχάστηκε να απαντηθεί και τι αποδεικνύει. Του Στρατή Μαζίδη*
01/09/2020

Σε λίγες ημέρες οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα παραλάβουν για δέκατη χρόνια αυτόν τον παρανοϊκό βενιζελικής έμπνευσης φόρο, που παρουσιάστηκε ως...έκτακτο επασφάλιστρο κινδύνου. Το τότε χαράτσι της ΔΕΗ, σήμερα ΕΝΦΙΑ, καλά κρατεί και όσοι διαθέτουν μια μεσαία περιουσία, σίγουρα έχουν διαπιστώσει πως το κούρεμα έχει ήδη λάβει χώρα σιωπηλά όλα αυτά τα χρόνια. Αθροίστε πόσα χρήματα έχετε πληρώσει και αναρωτηθείτε τι θα μπορούσατε να είχατε κάνει με τα χρήματα αυτά.

Κι ενώ λοιπόν "βγήκαμε" από τα μνημόνια, τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ τα οποία συμπεριλαμβάνουν τον επίσης σχεδόν δημευτικό συμπληρωματικό φόρο για τα συνήθη θύματα των αστικών κέντρων, σαμαρικής προέλευσης που τον έστειλε σπίτι του, υπάρχει κάτι ακόμη που πέρασε στα ψιλά γράμματα.

Η Ομοσπονδία των Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) είχε κάνει δύο προτάσεις που ακόμη δεν έχουν απαντηθεί. Η μία εν μέσω πανδημίας με την οποία ζητούσε μια έκπτωση κατά 25% στον ΕΝΦΙΑ. Η άλλη που είχε, νομίζω, προηγηθεί χρονικά έκανε λόγο για 10% έκπτωση αν πληρωθεί ο φόρος εφάπαξ ή 5% για κάθε εμπρόθεσμη καταβολή δόσης. 

Όταν βέβαια απευθύνεσαι στον Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος φαίνεται ότι κάτι παθαίνει όταν ακούει τη λέξη "ιδιοκτησία", δε χρειάζεται να κρατάς καθόλου καλάθι.

Γιατί το ΥΠ.ΟΙΚ. δεν απήντησε; Για ποιο λόγο κάνει αυτήν την έστω αστεία έκπτωση του 2% στην εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος; Και τι αποδεικνύει το ότι δεν την παρέχει στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ;

Διότι πολύ απλά, ο φόρος του εισοδήματος δεν είναι βέβαιο ότι θα πληρωθεί. Υπάρχουν φορολογούμενοι που το κράτος δεν τους κρατά πουθενά. Σου λέει λοιπόν ένα "δεν πληρώνω και τρέχα γύρευε". Οι πιο έξυπνοι κιόλας έχουν φροντίσει να μην έχουν τίποτε δικό τους, ει μη μόνο τις υποχρεώσεις ώστε να μην ανταποκρίνονται σε αυτές.

Το ίδιο ισχύει πχ και με το ΦΠΑ που πολλοί χρεώνουν, εισπράττουν, ενίοτε χωρίς απόδειξη, αλλά δεν τον αποδίδουν. ΌτΑΝ πιαστούν, θα βρουν τρόπο να ξαναλειτουργήσουν διαφορετικά.

Στην περίπτωση όμως του χαρατσιού, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Αν δεν τον πληρώσεις, πες αντίο στο σπίτι σου, στο μαγαζί σου, στο εξοχικό σου, στο οικόπεδό σου, στο οτιδήποτε δικό σου. Για αυτό και δεν έχω κανέναν απολύτως λόγο να σου παράσχω έκπτωση σε ένα φόρο που κανονικά δε θα έπρεπε να υφίσταται.

Κι αυτό το εκβιαστικό στιλ αποδεικνύει ότι διαχρονικά ανεξαρτήτως κόμματος / χρώματος έχουμε ένα κράτος νταβατζή, που ξεζουμίζει τον ελληνικό λαό για να σκορπά όπως αρέσκεται κι όχι όπου χρειάζεται...

*Ο Στρατής Μαζίδης είναι αρθρογράφος στο portal Freepen.gr και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα.

πίσω στο αρχείο