Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
Αδωνις Γεωργιάδης: Φορολογικά κίνητρα για την ασφάλιση κατοικιών από φυσικές καταστροφές!
26/02/2020

Φορολογικά κίνητρα για την ασφάλιση κατοικιών από φυσικές καταστροφές θα συμπεριληφθούν στο υπό κατάρτιση μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της κυβέρνησης. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. 'Αδωνις Γεωργιάδης, στη γενική συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), ανταποκρινόμενος σε σχετικό επίμονο αίτημα της Ενωσης, αλλά και της ΠΟΜΙΔΑ η οποία έχει κατ΄επανάληψη επισημάνει ότι κακώς καταργήθηκε η προισχύσασα έκπτωση των ασφαλίστρων κτιρίων από το φορολογητέο εισόδημα, και πρόσφατα επέδωσε ειδικό υπόμνημα στο επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ είχε και σχετική συνάντηση με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΣΤΗ Γ.Σ. ΤΗΣ ΕΑΕΕ  

"...Σίγουρα γνωρίζετε την πάγια θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη απ’ όταν ήταν ακόμα Βουλευτής, αλλά και ως Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως και ως Πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις, για τη σχέση συνεργασίας ιδιωτικής ασφάλισης και επικουρικής ασφάλισης. Και θέλω να το τολμήσω αυτό. Καθόλου δεν έχουμε ξεχάσει αυτή μας τη δέσμευση. Αντιθέτως, αποτελεί κεντρικό πυλώνα της πολιτικής μας. Θα γίνει εντός αυτής της τετραετίας.

Επειδή όμως, όπως αντιλαμβάνεστε αυτό έχει δημοσιονομικά ζητήματα, πηγαίνουμε πάρα πολύ προσεκτικά. Θα εξηγήσουμε πρώτα πάρα πολύ προσεκτικά στους θεσμούς τι είναι αυτό που θέλουμε να κάνουμε και τι επίπτωση έχει στα δημοσιονομικά του κράτους και μετά θα προχωρήσουμε. Γιατί ένα κεφάλαιο είναι να γίνει και πιστεύω είναι σωστό και πρέπει να γίνει. Ένα δεύτερο κεφάλαιο είναι να γίνει σωστά χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη γενική πορεία της χώρας. Το επαναλαμβάνω, είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί.

Και οφείλω να σας το πω αυτό.  Επειδή αντιλαμβανόμαστε απολύτως ότι η Ελλάδα είναι μία σεισμογενής χώρα, αντιλαμβανόμαστε απολύτως ότι η κλιματική αλλαγή δημιουργεί αυξημένους κινδύνους φυσικών καταστροφών, ελπίζουμε μακριά από την Ελλάδα, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για τι πρόκειται να συμβεί τους επόμενους  μήνες και τα επόμενα χρόνια.

Και επειδή ο σχετικός αριθμός ασφαλισμένων παραμένει στην Ελλάδα εξαιρετικά χαμηλός, ο χαμηλότερος στην Ευρώπη, στην κατάρτιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που τώρα ετοιμάζουμε, θα υπολογιστεί η δαπάνη για την έκπτωση των ασφαλίστρων για τις κατηγορίες σεισμών, φυσικών και λοιπών καταστροφών, έτσι ώστε οι ασφαλισμένοι να έχουν ένα πραγματικό κίνητρο να ασφαλίζουν την πρώτη τους κατοικία για όλους αυτούς τους κινδύνους.

Αυτό πιστεύω θα φέρει πολύ περισσότερα χρήματα τελικά στα δημόσια ταμεία από την παραγωγή ασφαλίστρων, αλλά το κυριότερο, θα φέρει πολύ καλύτερη εξασφάλιση όλων των πρώτων κατοικιών των Ελλήνων πολιτών από ενδεχόμενους κινδύνους και άρα μία ομαλότερη εξέλιξη του οικονομικού μας κύκλου.

Αυτό λοιπόν είμαι σε θέση να σας το ανακοινώσω τώρα. Θα γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες και είναι προσωπική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη..." 

ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΟΜΙΔΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Η ΠΟΜΙΔΑ, με τη βοήθεια του Ασφαλιστικού της Συμβούλου κ. Νίκου Κεχαγιάογλου, συνέταξε ειδικό υπόμνημα το οποίο επέδωσε στο επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών, με το εξής περιεχόμενο:

OI ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΜΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.

Ο κρατικός προυπολογισμός επιβαρύνεται με τεράστια ποσά κάθε χρόνο για να καλύψει τις ζημιές από κάθε είδους φυσικές καταστροφές. Επιπλέον τα κόστη που τελικά καλύπτει σε σχέση με τις ζημιές είναι αμελητέα και δεν προσεγγίζουν ούτε στο ελάχιστο τις πραγματικές δαπάνες για την αποκατάστασή τους, ενώ η γραφειοκρατία που συνεπάγεται, ταλαιπωρεί αφάνταστα τους δικαιούχους.

Η ενεργοποίηση του τρίτου πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης (μέσω των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών) πρέπει να επεκταθεί και για τα κτίρια, την στιγμή μάλιστα που η ίδια η φύση μας στέλνει συνεχώς μηνύματα (σεισμική δραστηριότητα, κυκλώνας Χαλκιδικής, πλημμύρες, Μάτι κλπ), ενώ είναι βέβαιο ότι η κλιματική αλλαγή θα πυροδοτήσει και άλλα καταστρεπτικά φυσικά φαινόμενα.

Συνεπώς είναι απαραίτητο στη σχεδιαζόμενη αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος να ενταχθεί και πάλι η έκπτωση των ασφαλίστρων για την ακίνητη περιουσία. Η ρύθμιση αυτή όχι μόνο δεν θα στερήσει έσοδα από τον προϋπολογισμό αλλά αντιθέτως θα προσθέσει, για τους εξής λόγους:

1. Θα αυξηθεί ουσιαστικά η χαμηλότατη ασφαλισιμότητα των Ελληνικών κατοικιών από το 17% επί του συνόλου που είναι σήμερα, όπου δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων πολιτών το κάνουν από συμβατική τους υποχρέωση ως δανειολήπτες, και χωρίς να έχουν επίγνωση αν είναι σωστά ασφαλισμένοι.

2. Το Δημόσιο θα εισπράττει φόρο 15% επί των καταβαλλομένων ασφαλίστρων.

3. Τα ασφαλιστήρια του Κλάδου Πυρός έχουν σημαντική κερδοφορία. Συνεπώς το Δημόσιο θα εισπράξει και σημαντικό φόρο επί των κερδών των ασφαλιστικών εταιρειών.

4. Η αύξηση της κερδοφορίας θα φέρει νέες επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία και έμψυχο δυναμικό στον ασφαλιστικό κλάδο.

5. Οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις για αποκατάσταση κτιρίων «πέφτουν» κατευθείαν στην αγορά και επιμερίζονται στο κοινωνικό σύνολο.

6. Συνολικά σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ υπάρχουν στη χώρα μας 6.371.901 κατοικίες εκ των οποίων ασφαλισμένες  είναι μόνον 1.074.053 (στοιχεία ΕΑΕΕ τέλους 2017). Αν ασφαλιστούν 200.000 νέες κατοικίες με μέσο ετήσιο ασφάλιστρο 155€, το έσοδο για τον κρατικό προϋπολογισμό θα προσεγγίσει τα 10 εκ.€ μόνο από φόρο ασφαλίστρων και φόρο επί των κερδών των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, χωρίς να υπολογιστούν τα επιπλέον οφέλη για την οικονομία, την αγορά και την κοινωνία γενικότερα.

7. Η επαναφορά της απαλλαγής αυτής θα ενεργοποιήσει την ασφαλιστική συνείδηση του Έλληνα, δείχνοντάς του το δρόμο της προσωπικής υπευθυνότητάς του απέναντι στην προστασία των περιουσιακών του στοιχείων, και όχι το δρόμο της πίεσης προς την εκάστοτε κυβέρνηση να διαθέσει φορολογικά έσοδα για την αποκατάσταση των εκάστοτε ζημιών.

Στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση και συνεργασία

Ο Πρόεδρος

Στράτος Ι. Παραδιάς

Δικηγόρος Α.Π.

πίσω στα νέα