Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
ΕΝΦΙΑ 2023: Ανάρτηση, εκτύπωση, πληρωμή, μειώσεις, αδικίες και ηλεκτρονικές ενδικοφανείς προσφυγές
24/04/2023

Αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ ενωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2023. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να μπουν στους ηλεκτρονικούς τους λογαριασμούς, να δουν, να κατεβάσουν ή να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ στην πλατφόρμα του gov.gr χρησιμοποιώντας τους κωδικούς τους στο taxisnet. Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε 10 δόσεις, από τα τέλη Μαΐου έως και τον Φεβρουάριο του 2024. Αν κάποιος θέλει να πληρώσει όλο το ποσό εφάπαξ, δυστυχώς ούτε και εφέτος προβλέπεται η έκπτωση 3% στο ποσό του φόρου, όπως ισχύει για την προκαταβολή του φορου εισοδήματος. 

Για να κάνετε εκτύπωση εκκαθαριστικού του ΕΝΦΙΑ 2023 (ή και προηγουμένων ετών):

 • Κλικάρετε ΕΔΩ για να μπείτε στην αρχική σελίδα «ΔΗΛΩΣΗ Ε9/ΕΝΦΙΑ» 
 • Κλικάρετε το "ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ"
 • Βάζετε τους κωδικούς σας του Τaxisnet και μπαίνετε στην σελίδα "Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολογίου".   
 • Πηγαίνετε κάτω και πατάτε "ΕΙΣΟΔΟΣ" για να μπείτε στην Εφαρμογή Ε9/ΕΝΦΙΑ.
 • Επιλέγετε το έτος 2023 και βλέπετε και εκτυπώνετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2023.

Για να πληρώσετε τον ΕΝΦΙΑ 2023

Με τους κωδικούς σας του Taxisnet μπαίνετε στον λογαριασμό σας στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, όπου έχει αναρτηθεί το ποσό της χρέωσης και η ταυτότητα οφειλής. Η ταυτρότητα έχει έναν κωδικό πληρωμής, που με αυτόν θα πληρώσετε τον ΕΝΦΙΑ εύκολα μέσω web-banking. Φυσικά, μπορείτε να πληρώσετε τον ΕΝΦΙΑ και στα γκισέ των τραπεζών.

Οι τρόποι πληρωμής του ΕΝΦΙΑ 2023

 • εφάπαξ
 • σε 10 μηνιαίες δόσεις με την τελευταία να καταβάλλεται το Φεβρουάριο του 2024
 • μέσω πιστωτικής κάρτας σε 12 δόσεις. Με το συγκεκριμένο τρόπο ο φόρος εξοφλείται από την τράπεζα και στη συνέχεια ο πελάτης καταβάλει τα χρήματα σε 12 δόσεις.
 • ένταξη του φόρου στην πάγια ρύθμιση σε έως 24 δόσεις με επιτόκιο όμως.

Αναλυτικά:

ΕΝΦΙΑ 2023: Πληρωμή σε 10 ισόποσες δόσεις

Οι ημερομηνίες πληρωμής του ΕΝΦΙΑ 2023 στις 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις είναι σύμφωανα με το νόμο οι εξής:

 1. Τετάρτη 31 Μαΐου 2023
 2. Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023
 3. Δεύτερα 31 Ιουλίου 2023
 4. Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023
 5. Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023
 6. Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023
 7. Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023
 8. Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023
 9. Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024
 10. Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

ΕΝΦΙΑ 2023: Πάγια ρύθμιση 24 δόσεων

Στην πάγια ρύθμιση μπορείτε να βάλετε έως και 24 δόσεις, αλλά θα επιβαρυνθείτε με τόκο, με το επιτόκιο να φτάνει περίπου στο 4,5% για τις 12 δόσεις, ενώ στις 24 δόσεις θα ξεπεράσει το 6%. Για να κάνετε ρύθμιση σε 12 ή 24 δόσεις πρέπει να συμπληρώσετε και να υποβάλλεται ηλεκτρονικά αίτηση μαζί με υπεύθυνη δήλωση. Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος ΤΑΧΙSnet, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.

Στην πληρωμή με κάρτα, ο φορολογούμενος μπορεί να πληρώσει εφάπαξ ολόκληρο το ποσό που του αναλογεί με την πιστωτική του κάρτα. Εάν καταβάλλει το ποσό μέχρι το τέλος Ιουλίου, και θα μπορέσει να πάρει την έκπτωση του 3% και θα πληρώσει τον φόρο σε 12 άτοκες δόσεις.

ΕΝΦΙΑ 2023: Ρύθμιση σε μέχρι 24 δόσεις

Όσοι αδυνατούν να ακολουθήσουν τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών για εξόφληση του φόρου σε 10 δόσεις, έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει έως 24 μηνιαίες δόσεις, οι οποίες ωστόσο επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο που βρίσκεται στο 5%. Για να ενταχθεί κάποιος στην πάγια ρύθμιση δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος φορολογούμενος πρέπει να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα:

 • Είσοδος στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ και στην εφαρμογή «Αίτηση ρύθμισης οφειλών»: Από την ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η οποία βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr, ο φορολογούμενος πρέπει να επιλέξει κατά σειρά «Υπηρεσίες προς πολίτες», «Αίτηση ρύθμισης οφειλών» και «Είσοδος στην εφαρμογή». Στη συνέχεια πρέπει να πληκτρολογήσει το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης στο σύστημα TAXISNET προκειμένου να εισέλθει στο κυρίως μενού της εφαρμογής για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων ρύθμισης οφειλών προς την Εφορία.
 • Είσοδος στην φόρμα υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης: Από το κεντρικό μενού της εφαρμογής ο φορολογούμενος πρέπει να επιλέξει «Συνέχεια» δίπλα από την ένδειξη «Ρ7 Αίτηση πάγιας ρύθμισης οφειλών ν. 4152/2013, όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4646/2019» και, κατόπιν, «Υποβολή νέας» αίτησης. Ακολούθως, πρέπει να επιλέξει «ρύθμιση έως 24 δόσεις», οπότε θα εμφανιστούν στην οθόνη του υπολογιστή του οι οφειλές του, οι οποίες μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις. Στη συνέχεια, θα πρέπει να αναγράψει τα καθαρά μηνιαία έσοδά του και τα μηνιαία έξοδά του. Η διαφορά μεταξύ των δύο ποσών θα κρίνει το ύψος της κάθε μηνιαίας δόσης που θα κληθεί να πληρώνει με τη ρύθμιση της οφειλής του και, συνακόλουθα, θα καθορίσει και τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων, οι οποίες μπορεί να φθάσουν μέχρι και τις 24. Όσο πιο μικρή είναι η διαφορά μεταξύ μηνιαίων εσόδων και μηνιαίων εξόδων τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων που θα τού εγκρίνει το σύστημα. Επιλέγοντας, στη συνέχεια, «επόμενη σελίδα», θα εμφανιστεί στην οθόνη του υπολογιστή του η φόρμα υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης με προσυμπληρωμένα τα προσωπικά στοιχεία της ταυτότητάς του.
 • Συμπλήρωση της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης: Ο φορολογούμενος θα πρέπει να συμπληρώσει στοιχεία που αποτυπώνουν την πραγματική εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορεί να επιλέξει την άντληση των στοιχείων αυτών από τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις Ε9. Εφόσον διαθέτει εισοδήματα ή και ακίνητα τα οποία δεν έχουν περιληφθεί στις σχετικές δηλώσεις οφείλει να τα δηλώσει επιπροσθέτως. Πρέπει επίσης να δηλώσει υπεύθυνα ότι δεν εκκρεμεί εναντίον του κατηγορία για ποινικού χαρακτήρα αδίκημα φοροδιαφυγής. Ο φορολογούμενος πρέπει επίσης να δηλώσει τον IBAΝ ενός τουλάχιστον τραπεζικού του λογαριασμού μέσω του οποίου θα πραγματοποιεί τις πληρωμές των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης.
 • Υποβολή αίτησης: Με την ολοκλήρωση της συμπλήρωσης των στοιχείων της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης ο φορολογούμενος πρέπει να «κλικάρει» πάνω στην ένδειξη «υποβολή αίτησης». Η αίτηση, εφόσον δεν έχει κάποιο λάθος ή έλλειψη, υποβάλλεται και τίθεται, τότε, άμεσα υπό επεξεργασία από το σύστημα ΤΑΧΙSnet. Αμέσως, εμφανίζονται τα βασικά στοιχεία της προς έγκριση ρύθμισης, δηλαδή: το ύψος του χρέους που ρυθμίζεται, το ύψος των τόκων που επιβαρύνουν το χρέος, ο συνολικός αριθμός των μηνιαίων δόσεων, η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης, η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της δεύτερης δόσης, το ποσό της κάθε μηνιαίας δόσης, το συνολικό πληρωτέο ποσό και η Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής (Τ.Ρ.Ο.), ένας κωδικός αριθμός αποτελούμενος από τρία σκέλη, ο οποίος έχει εκδοθεί από το σύστημα TAXISnet κατά την επεξεργασία της αίτησης και χρησιμεύει στην αναγνώριση της ρυθμιζόμενης οφειλής από το σύστημα κάθε φορά που ο φορολογούμενος προβαίνει στην πληρωμή μιας δόσης της ρύθμισης.
 • Επικύρωση ρύθμισης: Για να επικυρωθεί και να γίνει αποδεκτή από το σύστημα η αιτούμενη ρύθμιση ο φορολογούμενος πρέπει να πληρώσει το ποσό της πρώτης δόσης εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης. Η πληρωμή της πρώτης δόσης μπορεί να γίνει είτε μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) είτε στο ΑΤΜ ενός υποκαταστήματος της τράπεζας του φορολογούμενου. Η εξόφληση της δόσης είναι εφικτή με την πληκτρολόγηση – σε περίπτωση πληρωμής μέσω e-banking ή μέσω ΑΤΜ – της Ταυτότητας Ρυθμιζόμενης Οφειλής (Τ.Ρ.Ο.), δηλαδή του ειδικού τριμερούς πολυψήφιου κωδικού αριθμού που συνοδεύει την ρυθμιζόμενη οφειλή.

Ποιοί θα πληρώσουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ

Όσοι φορολογούμενοι που δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση πέρσι, το 2022, θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο ακινήτων που πλήρωσαν και πέρσι. Όμως, χιλιάδες άλλοι, θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο από ότι πλήρωσαν το 2022, επειδή απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά, ή απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (πλήρη η ψιλή κυριότητα, επικαρπία), ή τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους, ή εμφάνισαν πέρσι στους δήμους τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους.

Αντιθέτως, όσοι φορολογούμενοι πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα στα παιδιά ή τα εγγόνια τους μέχρι και 31.12.2022 θα δουν μειωμένο το φετινό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Επίσης, υπολογίζεται ότι πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι θα έχουν εκπτώσεις έως και 50% ή και απαλλαγή με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Ειδικότερα, ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται στο μισό για τα νοικοκυριά που πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:

 • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
 • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματά της ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος ή συμβιών και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένων υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Ποιοί θα πληρώσουν τον μεγαλύτερο και πιό άδικο ΕΝΦΙΑ

Στρεβλώσεις και αδικίες σε βάρος εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων προκαλεί το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), αυξάνοντας τη φορολογική τους επιβάρυνση.

Οι προβληματικές διατάξεις είναι αυτές που περιγράφουν τον τρόπο υπολογισμού της προσαύξησης του κύριου φόρου, η οποία αντικατέστησε τον «συμπληρωματικό» φόρο, και εκείνες που αφορούν τον τρόπο υπολογισμού της παλαιότητας των κτισμάτων που υπόκεινται σε κύριο ΕΝΦΙΑ, 

Οι διατάξεις αυτές  που θα εφαρμοστούν και φέτος, αποτελούν παγίδες υπερφορολόγησης για μεγάλο ποσοστό ιδιοκτητών ακινήτων προκαλώντας για μια ακόμη χρονιά σημαντικού ύψους άδικες επιβαρύνσεις σε βάρος τους, οι οποίες θα γίνουν αντιληπτές με τα εκκαθαριστικά του φόρου του 2023. Τα δύο σημεία της νομοθεσίας για τον ΕΝΦΙΑ τα οποία προκαλούν άδικες πρόσθετες επιβαρύνσεις και υπερχρεώσεις σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες είναι τα εξής:

Προσαύξηση του κύριου φόρου με συμπληρωματικό

Ο τρόπος υπολογισμού της προσαύξησης του κύριου ΕΝΦΙΑ, η οποία αντικατέστησε τον «συμπληρωματικό»: Με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 43 του ν. 4916/2022, προστέθηκε η Ενότητα Γ στο άρθρο 4 του αρχικού νόμου του ΕΝΦΙΑ, του ν. 4223/2013. Η Ενότητα Γ’ προβλέπει ότι για δικαιώματα επί ακινήτων υπολογίζεται «επιπλέον ΕΝΦΙΑ» επί της συνολικής αξίας ανά εμπράγματο δικαίωμα επί ακινήτου, όπως αυτό αποτυπώνεται στη δήλωση Ε9.

Ο φόρος υπολογίζεται κλιμακωτά με συντελεστές από 0,2% για το τμήμα της αξίας του ακινήτου από τα 400.000,01 έως τα 500.000 ευρώ και έως 1% για το τμήμα της αξίας του ακινήτου πάνω από τα 2.000.000 ευρώ. Ο φόρος επιβάλλεται στη συνολική αξία του 100% της πλήρους κυριότητας του ακινήτου και στη συνέχεια απομειώνεται με βάση τον συντελεστή συνιδιοκτησίας, εφόσον υφίσταται συνιδιοκτησία στην πλήρη ή ψιλή κυριότητα, και επιμερίζεται.

Οι παραπάνω διατάξεις εφαρμόζονται εφόσον η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του υποκειμένου στον φόρο υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ. Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής είχε επισημάνει μια σημαντική στρέβλωση που προκαλούν αυτές οι διατάξεις, όταν είχαν κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω Υπηρεσία είχε γνωμοδοτήσει ότι: «… δύο φορολογούµενοι, των οποίων η ακίνητη περιουσία έχει την ίδια συνολική φορολογητέα αξία, καταλήγουν να πληρώσουν διαφορετικό ποσό φόρου της Ενότητας Γ’ (σ.σ.: επιπλέον φόρο που αντικαθιστά τον συμπληρωματικό), αναλόγως του αριθμού των ακινήτων που τους ανήκουν.

Επί παραδείγματι, φορολογούμενος στον οποίο ανήκει η πλήρης κυριότητα ενός ακινήτου φορολογητέας αξίας 2.000.000,00 ευρώ, θα κληθεί να καταβάλει φόρο της Ενότητας Γ΄ ποσού 11.700,00 ευρώ, ενώ άλλος στον οποίο ανήκει η πλήρης κυριότητα πέντε ακινήτων φορολογητέας αξίας του καθενός 400.000 ευρώ και συνολικής φορολογητέας αξίας 2.000.000 ευρώ, δεν θα καταβάλει φόρο της Ενότητας Γ’.

Η ως άνω διαφοροποίηση της φορολογικής επιβάρυνσης, αναλόγως του αριθμού των ακινήτων του φορολογουμένου, γεννά προβληματισμό ως προς τη συμβατότητά της µε την αρχή της φοροδοτικής ικανότητας».

Επιπλέον, με τις παραπάνω διατάξεις, κάθε φορολογούμενος με ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ, ο οποίος κατέχει έστω κι ένα μικρό ποσοστό, μόλις 6%, επί ακινήτου συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ θεωρείται υπόχρεος να καταβάλει τον «επιπλέον ΕΝΦΙΑ» της Ενότητας Γ’ που επιβαρύνει κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου αξίας άνω των 400.000 ευρώ.

Δηλαδή, ενώ η φορολογητέα αξία του εμπραγμάτου δικαιώματός του είναι ένα ποσό πολύ χαμηλότερο των 400.000 ευρώ, υπολογίζεται φόρος για το τμήμα κατά το οποίο η συνολική αξία του ακινήτου (η αξία που αντιστοιχεί στο 100% της πλήρους κυριότητας) υπερβαίνει τα 400.000 ευρώ και στη συνέχεια το ποσό του φόρου που προκύπτει επιμερίζεται στον φορολογούμενο με βάση το ποσοστό συνιδιοκτησίας που κατέχει.

Συντελεστές παλαιότητας ή "νεότητας";  

Η κλιμάκωση των «συντελεστών παλαιότητας» που λαμβάνονται υπόψη για τη διαμόρφωση του ύψους του κύριου ΕΝΦΙΑ: Κάθε χρόνο πάρα πολλοί φορολογούμενοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα υποχρεώνονται να πληρώνουν κύριο ΕΝΦΙΑ με «καπέλο» έως και 66,67%, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο προσδιορίζονται οι «συντελεστές παλαιότητας». Το σύστημα υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ συμπεριλαμβάνει «συντελεστές παλαιότητας», οι οποίοι τον Βασικό Φόρο που προκύπτει με βάση την τιμή ζώνης ανά τ.μ. νεόκτιστου διαμερίσματος 1ου ορόφου με πρόσοψη σε 1 δρόμο δεν τον μειώνουν ανάλογα με τα έτη που έχουν παρέλθει από την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας, όπως θα ήταν το λογικό και το σωστό, αλλά τον αυξάνουν περαιτέρω. Πρόκειται δηλαδή για επιβαρυντικούς συντελεστές νεότητας...

Για τον υπολογισμό του τελικού ύψους του κύριου ΕΝΦΙΑ χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο (χρησιμοποιήθηκαν την περίοδο 2014-2022 και θα χρησιμοποιηθούν και φέτος) κάποιοι άλλοι «συντελεστές παλαιότητας» που είναι αυξητικοί, όχι μειωτικοί: ξεκινούν από το 1 για κτίσματα που έχουν ανεγερθεί από το 1930 μέχρι και πριν από 26 χρόνια και φθάνουν μέχρι το 1,25 για κτίσματα που έχουν κατασκευαστεί την τελευταία τετραετία!

Έτσι, ενώ ο Βασικός Φόρος υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες (τιμές ζώνης ανά τ.μ.) ολοκαίνουργιων κτισμάτων, δεν μειώνεται καθόλου για όσα από τα κτίσματα αυτά έχουν παλαιότητα άνω των 25 ετών, ενώ για όσα έχουν παλαιότητα από 25 έτη έως και 1 έτος ο Βασικός Φόρος (αν και αντιπροσωπεύει -επαναλαμβάνουμε- αντικειμενικές τιμές καινούργιων κτισμάτων) προσαυξάνεται περαιτέρω κατά 5% έως και 25%, καθώς οι… «συντελεστές παλαιότητας» που χρησιμοποιούνται κλιμακώνονται από 1,05 έως 1,25!

Ο στρεβλός αυτός τρόπος υπολογισμού των συντελεστών παλαιότητας που περιγράψαμε παραπάνω έχει ως συνέπεια σε πολλές περιοχές της χώρας οι φορολογούμενοι να πληρώνουν τον κύριο ΕΝΦΙΑ με «καπέλο» από 43,75% έως και 66,67%...

Προθεσμία για διόρθωση λαθών

Οι φορολογούμενοι που διαπίστωσαν στο εκκαθαριστικό τους λάθη στα στοιχεία των ακινήτων ή δεν έχει υπολογιστεί η έκπτωση που δικαιούνται θα έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν εμπρόθεσμα αρχική ή τροποποιητική δήλωση Ε9 έως τις 30 Ιουνίου 2023 «ξεφουσκώνοντας» το ραβασάκι του φόρου ακινήτων.

Η ΑΑΔΕ θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες την πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων Ε9 και θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για όσους διορθώσουν την περιουσιακή τους εικόνα. Νέο εκκαθαριστικό θα λάβουν και οι νέοι δικαιούχοι των εκπτώσεων 50% ή 100% του φόρου ακινήτων που θα προκύψουν μετά την υποβολή των δηλώσεων Ε9.

Ηλεκτρονικές οι ενδικοφανείς προσφυγές κατά των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ 2023 

Σε αντίθεση με ότι ίσχυσε πέρυσι, οι φορολογούμενοι που αδικούνται από τον ΕΝΦΙΑ 2023 μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις ενδικοφανείς προσφυγές τους κατά των εφετεινών εκκαθαριστικών στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ  . Διαβάστε περισσότερα για τις προσφυγές κατά ΕΝΦΙΑ εδώ και βρείτε υπόδειγμα ενδικοφανούς προσφυγής αναρτημένο στη ΣΕΛΙΔΑ ΜΕΛΩΝ της ιστοσελίδας μας, στη διάθεση των μελών μας, 

πίσω στα νέα