Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
Επιστολή ΠΟΜΙΔΑ προς ΥΠΕΝ: Να επιτραπούν αντιρρήσεις για το σύνολο των αναμορφωμένων δασικών χαρτών!
22/03/2021

Με την πρόσφατη εγκύκλιο του Υφυπουργού κ. Γ. Αμυρά με θέμα: «Ανάρτηση αναμορφωμένων δασικών χαρτών, σε εφαρμογή της παρ. 10 άρθρου 48 ν. 4685/2020», σύμφωνα με την οποία «αντιρρήσεις δέχεται μόνο το αναμορφούμενο τμήμα του δασικού χάρτη», σημαντικός αριθμός ιδιοκτητών ακινήτων σε όλη τη χώρα αποστερήθηκε από το δικαίωμα ένστασης κατά των αναμορφουμένων δασικών χαρτών που αναρτήθηκαν, καταφανώς αντίθετα με τη νομοθετική διάταξη αλλά και τη σχετική υπουργική απόφαση Χατζηδάκη, αλλά και απολύτως άδικα και ανακόλουθα, σε σχέση με παλαιότερες εγκυκλίους του Υπουργείου.

Με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ η ΠΟΜΙΔΑ ζήτησε να διορθωθεί η παραπάνω εγκύκλιος, ορίζοντας ρητά ότι οι αντιρρήσεις επιτρέπονται για το σύνολο των δασικών χαρτών, μετά την αναμόρφωσή τους.

Διαφορετικά, πάμπολλες χιλιάδες ιδιοκτητών από όλη τη χώρα, προκειμένου να μην χάσουν τις περιουσίες τους θα αναγκαστούν να προσφύγουν με αιτήσεις ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ανοίγοντας νέο τεράστιο κύκλο δικών, διαδικασία που θα οδηγήσει σε δική τους οικονομική επιβάρυνση και ταλαιπωρία, σε πρόσθετο -και ανώφελο- όγκο εργασίας για τις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ, αλλά και σε μια ακόμη καθυστέρηση στην ουσιαστική ολοκλήρωση των δασικών χαρτών της χώρας μας.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα

Προς τον Υφυπουργό ΥΠΕΝ κ. Γιώργο Αμυρά

ΚΟΙΝ: Γραφείο Πρωθυπουργού

                                                                                                                                           Αθήνα, 22.3.2021

ΘΕΜΑ: Να επιτραπούν αντιρρήσεις για το σύνολο των αναμορφωμένων δασικών χαρτών!

Αξιότιμοι κε Υπουργέ, κε Υφυπουργέ,

Την Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2021, συζητήθηκαν ενώπιον της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας αιτήσεις ακυρώσεως κατά της υπουργικής αποφάσεως που υπέγραψε ο προκάτοχός σας, κ. Κωστής  Χατζηδάκης, για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών. Ως γνωστόν, η Ομοσπονδία μας, που υποδέχθηκε με ενθουσιασμό την κυβερνητική πρωτοβουλία, με την οποία για πρώτη φορά από καιρό φάνηκε το Κράτος Δικαίου να λειτουργεί σε σχέση με τη δυνατότητα χαρακτηρισμού / αποχαρακτηρισμού ιδιωτικών δασικών εκτάσεων βάσει νομίμων αποφάσεων της διοίκησης, άσκησε παρέμβαση υπέρ του κύρους της απόφασης αυτής, υποστηρίζοντας εμπράκτως την κυβερνητική πρωτοβουλία, που ανταποκρίνεται και στην συνταγματική πρόβλεψη για την προστασία της ιδιοκτησίας, ως και διεθνώς αναγνωρισμένου Ανθρωπίνου Δικαιώματος πού όλοι οφείλουν να σέβονται και να μην παραβιάζουν.

Όμως κατά την ανάπτυξη της υποθέσεως από την Αντιπρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ακούσαμε, με πολύ δυσάρεστη έκπληξη, να γίνεται λόγος για εγκύκλιο που περιορίζει σημαντικά το εύρος αυτής της σημαντικής μεταρρύθμισης, αφαιρώντας το δικαίωμα των ιδιοκτητών ακινήτων, τα οποία και στους νέους δασικούς χάρτες περιλαμβάνονται ως δασικά, να ασκήσουν το δικαίωμα αντιρρήσεων που έχουν! Διαπιστώσαμε ότι η αναφορά έγινε στην εγκύκλιο του Υφυπουργού κ. Γ. Αμυρά με θέμα: «Ανάρτηση αναμορφωμένων δασικών χαρτών, σε εφαρμογή της παρ. 10 άρθρου 48 ν. 4685/2020», σύμφωνα με την οποία «αντιρρήσεις δέχεται μόνο το αναμορφούμενο τμήμα του δασικού χάρτη». Η παραπάνω ερμηνεία είναι καταφανώς αντίθετη με τη νομοθετική διάταξη, αλλά και τη σχετική υπουργική απόφαση, αλλά και απολύτως άδικη και ανακόλουθη, σε σχέση με παλαιότερες εγκυκλίους του Υπουργείου.

Συγκεκριμένα, με την υπ’ αριθμόν 153393/ 918/ 12.4.2017 εγκύκλιο με θέμα: «Οδηγίες για περιοχές τού αναρτημένου δασικού χάρτη με ισχύουσες πράξεις της διοίκησης», την οποία είχε εκδώσει ο προϊστάμενος της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Δασοπεριβάλλοντος, που αναρτήθηκε στο σύστημα «Διαύγεια» με αριθμό ανάρτησης 6ΔΜ04653Π8-ΦΧΒ, οριζόταν τα παρακάτω:

«Συνεπώς, σε εκτάσεις που παρουσιάζονται ως δασικές στην παλαιά κατάσταση και μη δασικές στην πρόσφατη (ΔΑ), οι οποίες αποτελούν οριστικά παραχωρητήρια, διανομές και αναδασμούς της αγροτικής νομοθεσίας, τελούν σε καθεστώς νόμιμης αλλαγής χρήσης ή αλλαγής του χαρακτήρα τους με τις διατάξεις της αγροτικής νομοθεσίας, όπως ισχύουν εν συνδυασμό με τις δασικές διατάξεις, δεν υφίσταται υποχρέωση, ούτε ανάγκη για υποβολή αντιρρήσεων, αφού δεν υπάρχει αντικείμενο ανατροπής του περιεχομένου του δασικού χάρτη, ο οποίος έχει καταγράψει πραγματική κατάσταση (α/φ έτους 1945), που δικαιολογείται σύμφωνα με τις διατάξεις της δασικής και αγροτικής νομοθεσίας.

Όλα τα αναφερόμενα στην προηγούμενη παράγραφο στοιχεία και πληροφορίες, θα καταχωριστούν, σε δεύτερο χρόνο, στο δασικό χάρτη μετά την ολοκλήρωση τής συλλογής τους, που θα προκύψει είτε από την υπόδειξή τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες είτε από τον ολοκληρωμένο χειρισμό αυτού κατά την κατάρτιση του Δασολογίου».

Δηλαδή, με την παραπάνω εγκύκλιο το Υπουργείο καθησύχασε και απέτρεψε τους πολίτες από την άσκηση του δικαιώματος των αντιρρήσεων, υποσχόμενο ότι θα καταχωρίσει σε δεύτερο χρόνο τις διοικητικές πράξεις, από τις οποίες προκύπτει νόμιμη αλλαγή χρήσης δασικών εκτάσεων. Ως εκ τούτου πολλοί ιδιοκτήτες, μέλη των σωματείων που συγκροτούν την Ομοσπονδία μας, βασιζόμενα στις παραπάνω διαβεβαιώσεις, δεν άσκησαν αντιρρήσεις κατά δασικών χαρτών, αναμένοντας τις εξελίξεις. Ηδη δε, όταν αναρτήθηκαν οι αναμορφωμένοι χάρτες, με έκπληξη διαπίστωσαν οι ιδιοκτήτες ότι ούτε τώρα περιελήφθησαν σε αυτούς οι διοικητικές πράξεις, οι οποίες θα αποχαρακτήριζαν τις εκτάσεις ιδιοκτησίας τους.

Επειδή συνεπώς το Υπουργείο σας με την παραπάνω εγκύκλιό του αποστέρησε τους ιδιοκτήτες από το δικαίωμα άσκησης αντιρρήσεων κατά των δασικών χαρτών, παραβιάζοντας το γράμμα και το πνεύμα του νόμου και της σχετικής υπουργικής απόφασης, αλλά και τις προηγούμενες εγκυκλίους του, στα μάτια των πολιτών εμφανίζεται σήμερα συνολικά ωσάν να τους έχει παραπλανήσει και εξαπατήσει ώστε με την σημερινή αφαίρεση του δικαιώματος άσκησης αντιρρήσεων να χάσουν τα περιουσιακά δικαιώματά τους…

ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΒΕΒΑΙΟΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΟΘΕΣΗ, σας παρακαλούμε να διορθώσετε την παραπάνω εγκύκλιο ορίζοντας ρητά ότι οι αντιρρήσεις επιτρέπονται για το σύνολο των δασικών χαρτών, μετά την αναμόρφωσή τους.

Διαφορετικά, πάμπολλες χιλιάδες ιδιοκτητών από όλη τη χώρα, προκειμένου να μην χάσουν τις περιουσίες τους θα αναγκαστούν να προσφύγουν με αιτήσεις ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ανοίγοντας νέο τεράστιο κύκλο δικών, διαδικασία που θα οδηγήσει σε δική τους οικονομική επιβάρυνση και ταλαιπωρία, σε πρόσθετο -και ανώφελο- όγκο εργασίας για τις υπηρεσίες του Υπουργείου σας, αλλά και σε μια ακόμη καθυστέρηση στην ουσιαστική ολοκλήρωση των δασικών χαρτών της χώρας μας.

Παρακαλούμε θερμά για την άμεση παρέμβασή σας!

Με εκτίμηση,

                                                    Για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΜΙΔΑ

                Ο Πρόεδρος                                    Ο Αντιπρόεδρος                             Ο Γεν. Γραμματεύς

         Στράτος Παραδιάς                         Χαράλαμπος Τσουτρέλης                     Τάσος Βάππας

Δικηγόρος Α.Π.-Πρόεδρος UIPI                  Καθηγητής ε.σ. ΕΜΠ                     Δικηγόρος Α.Π.-υ.Δ.Ν.

πίσω στα νέα