Αποσύρθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη, το άρθρο 50 του νομοσχεδίου «για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων», με το οποίο απαγορευόταν η δόμηση σε οικόπεδα μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων.
Στα συγκεκριμένα αγροτεμμάχια παρόλο που βρίσκονται σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας υπό ορισμένες προυποθέσεις (πρόσωπο σε εθνικές επαρχιακές και δημοτικές οδούς απόσταση 200 μέτρων από τον άξονα εθνικών επαρχιακών οδών και 150 μ από τον άξονα δημοτικών οδών) επιτρεπόταν η δόμηση τους.
«Κρίνεται σκόπιμο το άρθρο αυτό να αποσυρθεί και να επανέλθει ώστε να μην έχουμε πολίτες που αισθάνονται ότι κάπου αδικούνται» ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος, ενώ ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Σκρέκας, χαρακτήρισε ως «πολύ θετικό το γεγονός, ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος απέσυρε το άρθρο».
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα ανέδειξε προ εβδομάδος η ΠΟΜΙΔΑ με δήλωση του αντιπροέδρου της κ. Κώστα Αράπογλου, Προέδρου της Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου. Η ΠΟΜΙΔΑ είχε ανακοινώσει ότι τη στιγμή ακριβώς που το Υπουργείο Οικονομικών νομοθέτησε τη φορολόγηση των εκτός σχεδίου ιδιοκτησιών και με συμπληρωματικό φόρο, το ΥΠΕΚΑ, με ακατάληπτη και «καμουφλαρισμένη διάταξη» και χωρίς καμιά διαβούλευση, καταργεί ολοκληρωτικά την κατά παρέκκλιση δόμηση στα εκτός σχεδίου ακίνητα της χώρας που βρίσκονται σε περιοχές γεωργικής γης!
Σχετικά με την απόσυρση από τον Υπουργό ΠΕΚΑ της διάταξης η οποία καταργούσε τη δυνατότητα δόμησης των εκτός σχεδίου ακινήτων με πρόσωπο σε εθνικές κλπ. οδούς, από την Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου Κρήτης (ΕΝΙΔΑΝΗ-www.enidani.gr) δόθηκε στη δημοσιότητα η εξής δήλωση του Προέδρου της και Αντιπροέδρου της ΠΟΜΙΔΑ δικηγόρου κ. Κώστα Αράπογλου:
"Η κυβέρνηση όπως αιφνιδιαστικά κατάθεσε στη Βουλή τη διάταξη με την οποία καταργούσε την εκτός σχεδίου δόμηση, το ίδιο αιφνιδιαστικά την απέσυρε μέσα σε πέντε μέρες μετά τη γενική κατακραυγή που ξέσπασε, μετά την ανάδειξη του θέματος από την ΕΝΙΔΑΝΗ και στη συνέχεια από την ΠΟΜΙΔΑ. Η απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης στις ήδη χαρακτηρισμένες περιοχές υψηλής παραγωγικότητας, είτε σ' αυτές που θα χαρακτηριζόταν κατά την ανέλεγκτη κρίση κάθε αρμόδιας αρχής, θα είχε τις εξής αρνητικές συνέπειες για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και για την εθνική οικονομία:
*Θα εκμηδενιζόταν η αξία του συνόλου σχεδόν των εκτός σχεδίου ακινήτων,
επειδή η αξία τους από οικοπεδική θα μετατρεπόταν σε αξία αγροτεμαχίου. Τα
κύρια θύματα θα ήταν οι ιδιοκτήτες, που για να τα αγοράσουν είχαν πληρώσει
τιμήματα άνω των 150.000 ευρώ και θα έβλεπαν την αξία τους να μειώνεται σε 10.000 ευρώ.
*Θα αποτελούσε την χαριστική βολή για τα επαγγέλματα που εξαρτώνται από την οικοδομή και θα στερούσε από το κράτος πολύτιμα έσοδα από την φορολόγησή τους. Αυτό όμως που πλήγηκε κατάφωρα ήταν η αξιοπιστία του κράτους, το οποίο εμφανίζεται απρόβλεπτο στο να θεσπίζει διατάξεις που απαξιώνουν εν μία νυκτί ιδιοκτησίες, που για να αποκτηθούν έχουν γίνει αιματηρές οικονομίες μιας ζωής, με τον ίδιο τρόπο που επιβάλει ετήσιους φόρους, όπως ο ΕΝΦΙΑ, σε ακίνητα που δεν έχουν εισόδημα, τους οποίους αυξάνει όποτε θέλει. Η έλλειψη αυτή αξιοπιστίας, καταρρακώνει την διάθεση κάθε ιδιοκτήτη, γιατί δεν γνωρίζει τι φόρος ή τι δέσμευση θα του επιβληθεί την επόμενη μέρα και αποθαρρύνει οποιοδήποτε Έλληνα ή ξένο που θέλει να αποκτήσει ακίνητο ή να κατασκευάσει οικοδομή στη χώρα μας. Και το μεγάλο ερώτημα είναι, πως με τέτοιες πρακτικές θα έλθει η πολυπόθητη ανάπτυξη για την οποία γίνονται συνεχώς μεγαλόστομες εξαγγελίες;".
Η ΠΟΜΙΔΑ είχε επισημάνει στη σχετική ανακοίνωσή της ότι έως σήμερα, με βάση τις παραγράφους 11 α και β του άρθρου 51 του Ν. 4178/2013, ιδιοκτήτες ακινήτων σε εκτός σχεδίου περιοχές χαρακτηρισμένες ως γεωργικές ζώνες υψηλής παραγωγικότητας μπορούσαν κατά παρέκκλιση να χτίσουν σπίτια, εξοχικά ή επιχειρήσεις εφόσον συνέτρεχαν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως πρόσοψη σε δρόμο (εθνική οδό, επαρχιακή οδό, δημοτική οδό) ή βρίσκονται σε συγκεκριμένη απόσταση 200 και 150 μέτρων αντίστοιχα από εθνικό-επαρχιακό δρόμο και από δημοτικό δρόμο, ανεξάρτητα από το ελάχιστο εμβαδόν των 4 στρεμμάτων.
Με τη διάταξη του άρθρου 50 του σν του ΥΠΕΚΑ και χωρίς καμιά δημόσια διαβούλευση, σε όλα αυτά τα ακίνητα, απαγορεύεται ρητά πλέον η έκδοση οικοδομικών αδειών για την ανοικοδόμηση οποιασδήποτε κατοικίας ή επαγγελματικού ακινήτου. Πρακτικά, δηλαδή, επρόκειτο για εν μια νυκτί μετατροπή χιλιάδων δομήσιμων γεωτεμαχίων σε όλη τη σε απλά... χωράφια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται οικονομικά για τους ιδιοκτήτες τους, αλλά και για τον ήδη κατεστραμμένο κλάδο της οικοδομής, και όλα τα συναφή επαγγέλματα! Αλλά πρόκειται επίσης και για έναν ακόμη παράγοντα έμμεσης εξώθησης των πολιτών στην αυθαίρετη δόμηση! Το σχετικό νομοσχέδιο ήδη συζητήθηκε από την αρμόδια Επιτροπή και προωθείται για ψήφιση στην Ολομέλεια.
Για το σημαντικό αυτό θέμα, ο κ. Γιάννης Μανιάτης, υπεύθυνος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές και τ. Υπουργός Ενέργειας, είχε δήλωσε τα εξής:
"Μετά την κατάργηση των χρήσεων γης, έρχεται και η ουσιαστική κατάργηση ενός σημαντικού μέρους της εκτός σχεδίου δόμησης! Στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τους υδρογονάνθρακες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, πιστή στη συνήθη πρακτική της, κατέθεσε άλλη μια άσχετη, προς το περιεχόμενο του ν/σ, τροπολογία 12 λέξεων με την οποία καταργεί τις τεκμηριωμένες εξαιρέσεις κατά παρέκκλιση αξιοποίησης αγροτικής γης σε εκτός σχεδίου περιοχές. Συγκεκριμένα, χιλιάδες δομήσιμα αγροτεμάχια σε όλη τη χώρα, που βρίσκονται κατά μήκος εθνικών, επαρχιακών και δημοτικών οδών, με πρόσωπο σε αυτούς τους άξονες, μετατρέπονται σε απλά χωράφια. Δραστηριότητες όπως: αγροτικές, εμπορικές αποθήκες, μονάδες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, πρατήρια καυσίμων κλπ, δεν μπορούν να χωροθετηθούν πλέον ούτε κατ εξαίρεση, στις συγκεκριμένες ζώνες.
Η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά με τις νομοθετικές της παρεμβάσεις κατεδαφίζει κάθε οικοδομική, οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα και δημιουργεί το υπόβαθρο για μια οικονομία που στηρίζεται μόνο στους φόρους, τις περικοπές και την απαξίωση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας."