23% είναι τα "κλειστά" ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας και μόνον 4% για τουριστική χρήση! Αυτά είναι από τα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας που παρουσίασαν για δεύτερη χρονιά ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την αρωγή του Δήμου Αθηναίων, στο Μέγαρο του ΕΒΕΑ, για τη χρήση των ακινήτων του εμπορικού κέντρου της Αθήνας.
Συγκεκριμένα κυρίαρχη χρήση των ακινήτων του εμπορικού τριγώνου και της περιοχής της Πλατείας Ομονοίας είναι η "αχρησία", ήτοι τα κλειστά και εγκαταλελειμμένα καταστήματα και χώροι ορόφων σε ποσοστό 23%, ενώ τα ακίνητα (ιδίως διαμερίσματα και χώροι γραφείων) που χρησιμοποιούνται για τουριστικές χρήσεις (ξενοδοχεία και βραχυχρόνια μίσθωση), καταλαμβάνουν ένα από τα μικρότερα ποσοστά χρήσεων ακινήτων της Αθήνας, σε ποσοστό περίπου 4%.
H συγκεκριμένη έρευνα αποτελεί την μεγαλύτερη καταγραφή της εμπορικής δραστηριότητας στην Αθήνα με 100% απογραφική κάλυψη του εμπορικού κέντρου και είναι η μεγαλύτερη επί του πεδίου χαρτογράφηση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και από τις μεγαλύτερες διεθνώς.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης, βουλευτές της Α΄Αθηνών, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορείς εμπορικών επιχειρηματικών οργανώσεων της πόλης και εκ μέρους της ΠΟΜΙΔΑ ο Γενικός Γραμματεύς της ΠΟΜΙΔΑ κ. Τάσος Βάππας.
Ο Πρόεδρος του ΕΣΑ κ. Σταύρος Καφούνης σημείωσε: «Είμαι ευτυχής γιατί ο στόχος μας να παρέχουμε αξιόπιστα και ολοκληρωμένα στοιχεία τόσο στην πολιτεία όσο και στο σύνολο της επιχειρηματικής κοινότητας, γίνεται πλέον πράξη. Γνωρίζουμε ότι χωρίς σωστά δεδομένα είναι αδύνατος ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός και η σωστή στόχευση από την τοπική αυτοδιοίκηση και το κράτος αλλά και αδύνατη η λήψη σωστών αποφάσεων για την ανάληψη επιχειρηματικού ρίσκου. Με τη συγκεκριμένη έρευνα, μία από τις μεγαλύτερες διεθνώς, εμείς παραδίδουμε ανοικτή προς χρήση σε κάθε ενδιαφερόμενο την 100% καταγραφή όλων των χρήσεων γης στην καρδιά της πόλης αλλά και των τάσεων που διαχρονικά εμφανίζονται.
Η τεράστια σημασία της έρευνας είναι αυτή που την έκανε θεσμό. Επόμενος στόχος μας πλέον είναι η καταγραφή να διευρυνθεί και σύντομα να καλύψει όλες τις τοπικές αγορές της Αθήνας και -γιατί όχι, όλης της χώρας. Το επιτυχημένο της αποτέλεσμα αποδεικνύει και την τεράστια σημασία που έχει η σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την εκπαίδευση, κάτι που αποτελεί προσωπικό μου στόχο και που δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε χωρίς την αντίστοιχη ανταπόκριση από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το εξαιρετικό επιστημονικό προσωπικό του, τον Πρύτανη καθηγητή Δημήτρη Μπουραντώνη καθώς και τον Δήμο Αθηναίων που φέτος μας έδωσε την στήριξή του. Η πολύπλευρη συνεργασία του Ε.Σ.Α και του Ο.Π.Α, τόσο με τη συγκεκριμένη επιστημονική καταγραφή όσο και με την εξαμηνιαία έρευνα των αποτελεσμάτων των εκπτωτικών περιόδων και τη θεσμοθέτηση των Retail Customer Experience Awards που για πρώτη φορά βγάζουν τελειόφοιτους και μεταπτυχιακούς φοιτητές στην αγορά για να αξιολογήσουν τις συμμετοχές και να επιλέξουν τους νικητές, είναι για εμάς μόνο η αρχή.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών θα συνεχίσει να πρωτοπορεί και είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα παρουσιάσουμε νέες συνεργασίες των δύο φορέων, ευελπιστώντας να αποτελέσουμε παράδειγμα για παρόμοιες πρωτοβουλίες από όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τις επιχειρηματικές οργανώσεις της χώρας».
Από την πλευρά του ο Πρύτανης του ΟΠΑ κ. Δημήτρης Μπουραντώνης δήλωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο κ. Σταύρο Καφούνη, τα στελέχη του Εμπορικού Συλλόγου, τον καθηγητή κ. Γιώργο Μπάλτα, αλλά και τα μέλη του διδακτικού, ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού του ΟΠΑ για την άψογη συνεργασία που έχουμε τα τελευταία χρόνια σε μια πολυεπίπεδη συνεργασία. Η συνεργασία αυτή έχει ήδη αποδώσει αρκετούς καρπούς. Ένας από αυτούς τους καρπούς είναι η έρευνα που παρουσιάζεται σήμερα, η οποία αρχίζει να αποτελεί, πλέον, σημείο αναφοράς για το εμπόριο της Αθήνας. Η στρατηγική σημασία της έρευνας αυτής θα βοηθήσει στην κατανόηση των αλλαγών στην αγορά και αποτελεί κρίσιμο εργαλείο για τις στρατηγικές αποφάσεις προσαρμογής στη σύγχρονη οικονομία των επιχειρήσεων λιανικής και χονδρικής πώλησης προϊόντων και υπηρεσιών. Τέτοιες συνεργασίες των πανεπιστημίων και των φορέων που εκπροσωπούν πολυάριθμους επαγγελματίες και επιχειρήσεις αποδεικνύουν έμπρακτα τη σύνδεση της γνώσης με την επιχειρηματικότητα και αφήνουν ως παρακαταθήκη το θετικό αποτύπωμά τους στην οικονομία και την κοινωνία της χώρας».
Δείτε εδώ σχετικά με την εκδήλωση και ολόκληρη την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αυτή έρευνα.