Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
Φορολογία, μισθώσεις και δημοτικά τέλη: Οι παρουσίες και οι «δεσμεύσεις» των υποψηφίων στην προεκλογική εκδήλωση της ΠΟΜΙΔΑ
05/05/2023

Πέντε συγκεκριμένες σημαντικές εξαγγελίες - «δεσμεύσεις»  για τρέχοντα καυτά ζητήματα της ιδιοκτησίας (φορολογία, μισθώσεις, δημοτικά τέλη) διατύπωσαν οι υποψήφιοι βουλευτές και υπουργοί της απερχόμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που συμμετείχαν  μαζί με υποψηφίους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και της Εθνικής Δημιουργίας, παρουσία πλήθους ιδιοκτητών - μελών της ΠΟΜΙΔΑ, που συμμετείχαν στην χθεσινή καθιερωμένη προεκλογική εκδήλωση της ΠΟΜΙΔΑ στην αίθουσα εκδηλώσεων των γραφείων της, χθες, Πέμπτη, 4.5.2023.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Στράτος Παραδιάς παρουσίασε στους 20 υποψήφιους βουλευτές τα κυριότερα τρέχοντα αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ που είναι:

- Η μείωση της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος από ενοίκια κατά 10 μονάδες τουλάχιστον. Η κλίμακα φορολογίας των μισθωμάτων είναι η μοναδική φορολογική κλίμακα του φόρου εισοδήματος που δεν μειώθηκε από την σημερινή κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Παραδιάς.

- Η πλήρης κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ που δημιουργεί τεράστιες αδικίες.

- Η αυτόματη διακοπή χρέωσης δημοτικών τελών στα ακίνητα στα οποία κόβεται το ρεύμα, ώστε να σταματήσει η παγίδευση ανύποπτων πολιτών σε όλη τη χώρα.

- Η αποκατάσταση της οικοδομησιμότητας στην εκτός σχεδίου γη, την οποία τα πολιτικά κόμματα αγνόησαν στα προγράμματά τους.

- Η κατάργηση του πλαφόν 3% στις αυξήσεις ενοικίων στις εμπορικές μισθώσεις.

- Η ανάγκη ουσιαστικής κρατικής βοήθειας για την επερχόμενη αναγκαστική ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων της χώρας.

Οι «δεσμεύσεις» που ανέλαβαν οι παριστάμενοι υπουργοί στην εκδήλωση της ΠΟΜΙΔΑ, υπό την προϋπόθεση προφανώς ότι θα επανεκλεγεί η σημερινή κυβέρνηση είναι οι εξής:

- Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης (ΝΔ, Επικρατείας) δεσμεύθηκε να επανεξεταστεί η επιβάρυνση των ιδιοκτητών με μικρά μερίδια σε ακίνητα μεγάλης αξίας που επιβαρύνονται με συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, καθώς και το θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο για την ασφάλιση των κτιρίων. “Ο κρατικός προϋπολογισμός, όπως είπε, δε θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες που δημιουργούνται λόγω και της κλιματικής αλλαγής”. Επίσης τόνισε ότι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ήταν σημαντικά ελάφρυνση για τους εκμισθωτές ακινήτων.

- Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης (ΝΔ, Β1' Βόρειος Τομέας) ανήγγειλε ότι σύντομα θα «τρέξει» το πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Ενοικιάζω» που απευθύνεται σε ιδιοκτήτες κενών ακινήτων για την επιδότηση της ανακαίνισης τους υπό την προϋπόθεση ότι θα διατεθούν στην μισθωτική αγορά. Το πρόγραμμα εντάσσεται στη στεγαστική πολιτική που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα προγράμματα που τρέχουν ήδη για άτοκα/χαμηλότοκα δάνεια αγοράς ακινήτου από νέους και για τη δωρεάν στέγαση ευάλωτων νοικοκυριών σε κατοικίες που μισθώνει το Δημόσιο (πρόγραμμα «Κάλυψη»).

- Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης (ΝΔ, Β1' Βόρειας Τομέας) δήλωσε ότι δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι επιβολής του και συνεπώς δεν θα παραταθεί η ρύθμιση για το “πλαφόν” 3 % στα ενοίκια των επαγγελματικών μισθώσεων η οποία όπως σημείωσε τέθηκε προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος “κράχ” για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μετά από την δεκαετή οικονομική κρίση και την πανδημία, κάτι που θα είχε δυσμενείς επιπτώσεις και για τους ιδιοκτήτες.

- Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης (ΝΔ, Ανατολική Αττική) συμφώνησε στο μόνιμο αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ να διακόπτεται αυτόματα η χρέωση δημοτικών τελών στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερη δήλωση των πολιτών στους Δήμους. «Είναι λογικό και δίκαιο, πρέπει να αυτοματοποιήσουμε τη διαδικασία αυτή», είπε, «καθώς και να επιλύσουμε και άλλα σχετικά θέματα που προβληματίζουν τους ιδιοκτήτες.».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ οι τέως υπουργοί και υποψήφιοι βουλευτές Τρύφων Αλεξιάδης (Β’ Πειραιά), Παναγιώτης Κουρουμπλής (Β2' Δυτικός Τομέας) και Χαρά Καφαντάρη (Β2' Δυτικός Τομεάς) και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ η τέως υπουργός Μιλένα Αποστολάκη (Β3' Νότιος Τομέας), αναφέρθηκαν στη σημασία της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας για τον ελληνικό λαό, παρουσίασαν τις προτάσεις των κομμάτων τους για το στεγαστικό πρόβλημα και δεσμεύτηκαν για προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς ενώ τάχθηκαν υπέρ της θέσπισης περιορισμών στην δραστηριοποίηση επιχειρήσεων στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών, ώστε να μην επηρεάζεται αρνητικά η προσφορά στη μίσθωση κύριας κατοικίας, με δυσμενείς συνέπειες τόσο για τους ενοικιαστές όσο και για τους ιδιοκτήτες.

Στην προεκλογική εκδήλωση της ΠΟΜΙΔΑ παρέστησαν ακόμη και απευθύνθηκαν στους παριστάμενους ιδιοκτήτες ακινήτων, επικροτώντας τις θέσεις και τα δίκαια αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ:

- Ο υπουργός Υγείας Αθανάσιος Πλεύρης (ΝΔ, Α' Αθηνών),

- οι τ. υπουργοί (ΝΔ) Γιώργος Κουμουτσάκος (Β1' Βόρειος Τομέας) και Γιώργος Βλάχος (Ανατολική Αττική),

- οι βουλευτές (ΝΔ) Φωτεινή Πιπιλή (Α' Αθηνών), Δημήτρης Καιρίδης (Β1' Βόρειος Τομέας) και ο Βασίλης Σπανάκης (Β3' Νότιος Τομέας),

- οι νέοι υποψήφιοι βουλευτές: Όμηρος Τσάπαλος (ΝΔ, Α΄Αθηνών), Μαρία Ζάγκα (ΝΔ, Β3' Νότιος Τομέας), Όλια Νικολοπούλου (ΝΔ, Β1' Βόρειος Τομέας), Ειρήνη Μακρίδου-Καραπιδάκη (ΝΔ, Δυτική Αττική) και ο Τάσος Μάλαμας, υποψήφιος Α΄ Αθηνών με την «Εθνική Δημιουργία», σύμφωνα με το πρόγραμμα της οποίας η ακίνητη περιουσία θα πρέπει να φορολογείται μόνον ως προς το εισόδημά της. 

πίσω στα νέα