Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: Επιστολή του Δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Μπρούλια για τις κατοικίες "αγνώστου ιδιοκτήτη" στο Δήμο Αθηναίων
03/07/2019

Συνέχεια στην πρόσφατη επιστολή – πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για την ανάγκη περιέλευσης των «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακινήτων στους οικείους Δήμους, αντί στο Ελληνικό Δημόσιο, έδωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κ. Γιώργος Μπρούλιας. Ο Δήμαρχος ζήτησε από τον Πρόεδρο της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ» Καθηγητή κο Βύρωνα Νάκο, να πληροφορηθεί ο Δήμος τον αριθμό των «αγνώστου ιδιοκτήτη» κατοικιών που δεν έχουν δηλωθεί μέχρι σήμερα κατά την κτηματογράφηση του Δήμου Αθηναίων, προκειμένου  να διερευνηθεί η δυνατότητα κατάρτισης δημοτικού προγράμματος «κοινωνικής κατοικίας» υπέρ των δημοτών του, αντί οι κατοικίες αυτές να ερημωθούν και να καταστραφούν από την προφανή αδυναμία του Δημοσίου να τις διασώσει και διαχειριστεί. Η επιστολή του κ. Μπρούλια έχει ως εξής:   

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Καθηγητή                                                      

Κ. Βύρωνα Νάκο                                                      

Πρόεδρο

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ

Λεωφ. Μεσογείων 288

155 62 Χολαργός               

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

  1. Κύριο Γιώργο Σταθάκη

       Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

  1. Κύριο Γιώργο Δημαρά

              Υφυπουργό Περιβάλλοντος

Μεσογείων 119
115 26 Αθήνα

  1. Κύριο Κώστα Μπακογιάννη

Εκλεγμένο νέο Δήμαρχο Αθηναίων

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 3

117 42 Αθήνα

        Αρ. πρωτ.: 180939

      Αθήνα, 2 Ιουλίου 2019

 

ΘέμαΠαροχή στοιχείων για τα έως τώρα αδήλωτα ή «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα στον Δήμο Αθηναίων.–  Δημιουργία «κοινωνικής κατοικίας».

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Με αφορμή τη γνωστή σε όλους μας επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ για το παραπάνω θέμα, και κατανοώντας τον φόρτο εργασίας που έχει να διαχειριστεί ο Οργανισμός σας, θα ήθελα ευγενώς, να σας ζητήσω να ενημερώσετε το Δήμο Αθηναίων σχετικά με τον αριθμό των διαμερισμάτων και κατοικιών που έως το σημερινό στάδιο της προανάρτησης, υπολογίζεται ότι είναι αδήλωτα και ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» εντός των ορίων του Δήμου μας, για τον εξής σημαντικό λόγο.

Όπως είναι γνωστό, ο θεσμός της «κοινωνικής κατοικίας» (“social housing”) με τη μορφή κατοικιών που ανήκουν ιδιοκτησιακά στην τοπική αυτοδιοίκηση ή άλλους φορείς και προσφέρονται για εκμίσθωση με ευνοικούς όρους σε οικογένειες ενοικιαστών με χαμηλά εισοδήματα, είναι δυστυχώς άγνωστη έννοια στη χώρα μας, σε αντίθεση με ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό διότι ουδέποτε υπήρξαν προγράμματα ΟΤΑ κατασκευής κατοικιών για τον παραπάνω σκοπό, αφού ουδέποτε είχαν τη σχετική οικονομική δυνατότητα για ένα τέτοιο εγχείρημα. 

Η σημερινή υπό εξέλιξη διαδικασία κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία, που δεν πρέπει να χαθεί, να αποκτήσουν οι ΟΤΑ, ανέξοδα,  κατοικίες που να μπορούν να διατεθούν οργανωμένα για την κάλυψη των παραπάνω αναγκών. Χιλιάδες διαμερίσματα και κατοικίες αλλά και κάθε άλλου είδους ακίνητα «αγνώστου  ιδιοκτήτη» θα περιέλθουν τυπικά στο Ελληνικό Δημόσιο σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν. 2664/1998, το οποίο όμως ουδεμία άμεση και πρακτική δυνατότητα έχει να τα αξιοποιήσει, με αποτέλεσμα να «ρημάξουν» κυριολεκτικά, εις βάρος όλων. 

Στο πλαίσιο αυτό, πιστεύω ακράδαντα, ότι οι συνθήκες για την αλλαγή της υπάρχουσας νομοθεσίας όσον αφορά την διαχείριση των ακινήτων που μένουν αδήλωτα ή “αγνώστου ταυτότητας”, είναι καλύτερες από ποτέ, ώστε αυτά, να μην περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο, αλλά στους οικείους ΟΤΑ. Είναι αυτονόητο ότι οι ΟΤΑ θα έχουν πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα να παραλάβουν στην κατοχή τους, να περιφρουρήσουν, να συντηρήσουν και να διαθέσουν συντομότατα τα ακίνητα αυτά προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας, αυτό δε θα είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση που θα επικροτήσει ολόκληρη η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η κοινωνία γενικότερα!

Προκειμένου ο Δήμος μας, τόσο υπό τη σημερινή όσο και υπό την επερχόμενη ηγεσία του, να τεκμηριώσει και να προωθήσει το παραπάνω αίτημά του περί της αλλαγής της σχετικής νομοθεσίας, παρακαλούμε να μας γνωστοποιήσετε την εκτίμησή σας για τον αριθμό των διαμερισμάτων και κατοικιών που έως σήμερα υπολογίζεται ότι είναι αδήλωτα και ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων.

Η πραγματοποίηση της σημαντικής αυτής μεταρρύθμισης θα δώσει την ευκαιρία στο Δήμο μας, τον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας, αλλά και σε άλλους μεγάλους αστικούς Δήμους, να μπορούμε να προσφέρουμε ουσιαστική βοήθεια στους συμπολίτες μας που στερούνται ιδιόκτητης κατοικίας. Θέλουμε να μπορούμε γενικά να προσφέρουμε υπηρεσίες που έχουν κοινωνικό προσανατολισμό και που ταυτόχρονα είναι αναπτυξιακές. Υπηρεσίες που ανεβάζουν το βιοτικό επίπεδο και επιδρούν καταλυτικά στις ανάγκες των ευάλωτων συμπολιτών μας, και που ταυτόχρονα ενισχύουν την υγιή ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, και συμβάλλουν στη προστασία του περιβάλλοντος χώρου σε όλες τις συνοικίεςαξιοποιώντας τις υπάρχουσες κτηριακές υποδομές ώστε αφενός να μην ρημάζουν, και αφετέρου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν εποικοδομητικά και προς όφελος των κατοίκων του Δήμου, δημιουργώντας «κοινωνική κατοικία» στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης.

Σημειώνουμε ότι ήδη από το 2013, ο Δήμος Αθηναίων σχεδίασε και υλοποίησε με επιτυχίαδιάφορα προγράμματα σε αυτή τη κατεύθυνση, αξιοποιώντας τα εργαλεία και τους χώρους που είχε στη διάθεση του καιχτίζονταςσυνεργασίες με Φορείς, Διεθνείς Οργανισμούς, Ιδρύματα και τον ιδιωτικό τομέαώστε σήμερα ναδιαθέτει μια μοναδική τεχνογνωσία στις απαραίτητες πολιτικές και τις ενέργειες που απαιτούνται ώστε τα αποτελέσματα να είναι ουσιαστικά και μετρήσιμα.

Γι΄αυτό παρακαλούμε να έχουμε τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις σας για τα μέχρι σήμερα αδήλωτα ή «αγνώστου ταυτότητας» ακίνητα του Δήμου Αθηναίων το συντομότερο δυνατόν.

                                                                                                                               Με τιμή,
 

            Γιώργος Μπρούλιας

πίσω στα νέα