Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
PROTERGIA-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Άδεια από τη ΡΑΕ για νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 300 εκ. ευρώ
03/09/2018

Εκδόθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) η άδεια παραγωγής για τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 665 μεγαβάτ του Ομίλου Μυτιληναίος, στον οποίο ανήκει και η PROTERGIA, που θα κατασκευαστεί στο ενεργειακό κέντρο του ομίλου, στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας.

Ακολουθεί η ολοκλήρωση της αδειοδότησης της μονάδας, που περιλαμβάνει την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και την έκδοση άδειας εγκατάστασης, η οποία, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα γίνει εντός 12 μηνών, με στόχο η μονάδα να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2022.

Το ύψος της επένδυσης αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ την κατασκευή θα αναλάβει ο τομέας Έργων EPC-METKA του ομίλου, που έχει αναλάβει δεκάδες σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της ίδιας τεχνολογίας (συνδυασμένου κύκλου) παγκοσμίως.

Όπως υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές, ο σταθμός θα έχει αεριοστρόβιλο υπερσύγχρονης τεχνολογίας class H, με θερμική απόδοση μεγαλύτερη από 63%, που θα τον καθιστά τον πιο αποδοτικό σταθμό συνδυασμένου κύκλου στην Ευρώπη. Λόγω της υψηλής απόδοσής του και των ανταγωνιστικών τιμών προμήθειας φυσικού αερίου εξαιτίας των υψηλών καταναλώσεων, προβλέπεται να αποτελέσει μονάδα βάσης για το ελληνικό ενεργειακό σύστημα.

Επιπλέον, με την αναμενόμενη άνοδο των τιμών αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, ο σταθμός θα έχει χαμηλότερο κόστος από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα, κάτι που θα τον τοποθετεί πρώτο στη σειρά ένταξης στην αγορά.

Σημειώνεται ότι στην Ευρώπη σχεδιάζονται νέοι σταθμοί συνδυασμένου κύκλου ισχύος 50 γιγαβάτ, καθώς μέχρι τη δεκαετία του 2040 το φυσικό αέριο θα αποτελέσει τη γέφυρα για τη μετάβαση σε ενεργειακά συστήματα που θα συνδυάζουν ανανεώσιμες πηγές με αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες υψηλής δυναμικότητας.

Η άδεια παραγωγής, διάρκειας 35 ετών, προβλέπει το εξής ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα για την επένδυση, με στόχο τη λειτουργία της μονάδας την 1η Ιανουαρίου 2022:

• Αδειοδότηση (έγκριση περιβαλλοντικών όρων και άδεια εγκατάστασης): 12 μήνες από την έκδοση της άδειας παραγωγής.

• Ανάπτυξη έργου, προμήθεια-παραλαβή εξοπλισμού, κατασκευή έργου, εξωτερικές διασυνδέσεις: 24 μήνες από την έκδοση της άδειας εγκατάστασης.

• Δοκιμαστική λειτουργία: 3 μήνες από την ολοκλήρωση της κατασκευής και διασύνδεσης.

• Έναρξη λειτουργίας: Αρχές του 2022.

Το τεχνικό ελάχιστο της μονάδας δεν πρέπει να υπερβαίνει το 40% του πλήρους φορτίου (της μικτής ισχύος 665 MW), με πλήρη τήρηση των περιβαλλοντικών περιορισμών, ενώ ο κάτοχος της άδειας θα πρέπει να διασφαλίζει τη λειτουργία της για διάστημα τουλάχιστον πέντε ημερών σε περίπτωση κρίσης εφοδιασμού με φυσικό αέριο, είτε με την καύση πετρελαίου ντήζελ, είτε με την αποθήκευση φυσικού αερίου.

πίσω στα νέα