Παράταση λίγων ημερών της προθεσμίας που λήγει στο τέλος Μαρτίου, για τη θεσμοθετημένη υποχρέωση των ιδιοκτητών δασικών ακινήτων να εκπονήσουν μελέτη Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνική Έκθεση ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΝ και περιέγραψε ειδικότητες του «αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα», που μπορεί να τις συντάξει.
Επιβάλλεται οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που βρίσκονται εντός και πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων να εφαρμόσουν μέτρα πυροπροστασίας τόνισε ό υπουργός ΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης αναφερόμενος στην υποχρέωση τους για «σύνταξη Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα» και μέχρι την 30.04.2024 να υποβάλουν στον οικείο Δήμο αρχικά, (και σε ηλεκτρονική πλατφόρμα αργότερα), Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας στην οποία θα δηλώνουν την ορθή λήψη των μέτρων που προβλέπονται στην έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα, βάσει των προβλέψεων του Κανονισμού για την προστασία του ακινήτου τους σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Συγκεκριμένα, σε συνέχεια του «Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων» που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ μετά από ΚΥΑ των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (19.05.2023), εκδόθηκε σχετική ερμηνευτική εγκύκλιος, προς εφαρμογή του, ενόψει και της νέας αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά την 1η Μαΐου του 2024.
Σύμφωνα με το portal www.ecopress.gr , o ΥΠΕΝ για τα μέτρα πυροπροστασίας είπε συγκεκριμένα τα εξής:
Παράταση 15 ημερών
Ο υπουργός ΠΕΝ σημείωσε παράλληλα ότι: «και θα δώσουμε μία παράταση για αυτό. Τελείωνε 31 Μαρτίου η ανάγκη αυτών των τεχνικών εκθέσεων. Βλέπουμε ότι ο κόσμος δεν είναι ακόμη έτοιμος. Θα δώσουμε μία παράταση έτσι ώστε να έχει κάποιες 15 ας πούμε μέρες ακόμη, για να γίνουν οι τεχνικές εκθέσεις να κατατεθούν και μέχρι την αντιπυρική περίοδο να καθαριστεί αυτό το σύνορο μεταξύ δάσους και σπιτιών».
ΠΟΜΙΔΑ: Ασαφείς και ανεφάρμοστες χρονικά υποχρεώσεις
Σημειώνεται ότι η ΠΟΜΙΔΑ μίλησε για ανεφάρμοστα μέτρα σε ασφυκτικές προθεσμίες, αναφέροντας ότι: Τα υπουργείο Περιβάλλοντος και το Πολιτικής Προστασίας έχουν νομοθετήσει για τον ίδιο σκοπό ξεχωριστά μέτρα ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου, που αφορούν σε υποχρεώσεις εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίες πρέπει να υλοποιηθούν εντός ασφυκτικών προθεσμιών και περιλαμβάνουν τη σύνταξη μελετών, τη λήψη μέτρων, την υλοποίηση έργων και την υποβολή δηλώσεων σε πλατφόρμες. Ισχύουν βαριά πρόστιμα και κυρώσεις ενώ καταγγέλλεται ετήσια «βιομηχανία» προστίμων του χιλιάρικου. Δείτε εδώ στο ecopress
«Στην πραγματικότητα η όλη αυτή διαδικασία με τις δύο ξεχωριστές υποχρεώσεις δηλώσεων και υποχρεώσεων για τα ακίνητα, ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου αποτελεί τον απόλυτο αιφνιδιασμό εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν και τις δύο υποχρεώσεις, ώστε να απειλούνται με υψηλά χρηματικά πρόστιμα και ποινικές συνέπειες αν δεν συμμορφωθούν με τις νέες ασαφείς και ανεφάρμοστες χρονικά υποχρεώσεις που τους επιβάλλονται», τονίζει ο Στράτος Παραδιάς πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και επισημαίνει ότι:
«Τα δύο Υπουργεία νομοθετούν για τον ίδιο σκοπό, ξεχωριστά μέτρα το καθένα, υποβάλλοντας τους πολίτες σε μια νέα ατελείωτη ετήσια γραφειοκρατία, και σε ενέργειες που είναι εν γνώσει τους, πολύ πέρα από τις πραγματικές δυνατότητες συμμόρφωσής τους, με διαφαινόμενο όμως πραγματικό στόχο της απόσεισης της κρατικής και πολιτικής ευθύνης για ότι ήθελε συμβεί…».
Ο ΥΠΕΝ για τα δασικά ακίνητα
Εξάλλου ο υπουργός ΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης στη ραδιοφωνική συνέντευξη του στο «Σκάι» απαντώντας σε ερωτήσεις για τα δασικά ακίνητα είπε ότι:
«Ο κύριος Ζερεφός είπε ότι έρχεται το θερμότερο καλοκαίρι μετά από έναν από τους θερμότερους χειμώνες. Η κλιματική κρίση είναι εδώ. Είναι η μεγαλύτερη κρίση για την οποία δεν έχουμε προετοιμαστεί ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ευρώπη ούτε στον κόσμο ούτε δημοσιονομικά έχουμε τους πόρους. Είναι πολύ μεγάλα τα προβλήματα που θα έχουμε μπροστά μας και πρέπει να είμαστε πολύ περισσότερο αποτελεσματικοί Μία αλλαγή που πρέπει να υπάρξει κατόπιν αυτών που σας είπα είναι ότι πρέπει να υπερασπιστούμε το πραγματικό δάσος».
«Να μπορέσουμε να επιλύσουμε όλα αυτά τα παλαιά προβλήματα της σύγκρουσης του κράτους με τη λεγόμενη λογική των οικοπεδοφάγων, που μας απασχόλησε δεκαετία του 70 και φτιάξαμε το Σύνταγμα εξ αυτού του λόγου και να πάμε στα προβλήματα του 21ου αιώνα που το πραγματικό μας πρόβλημα είναι ότι τα δάση μας κινδυνεύουν να καούν», τόνισε ο κος Σκυλακάκης επισημαίνοντας το παράδοξο: «να λέμε ότι αυτό ξέρετε είναι ένα εκατομμύριο στρέμματα δάσους και να μη βλέπουμε δάσος μπροστά μας».
Το πραγματικό δάσος είναι αυτό που πρέπει να προστατεύσουμε είπε ο υπουργός υπογραμμίζοντας ότι:
«Αυτό είναι που πρέπει να προστατεύσουμε. Αυτή την έννοια έχει η μεταρρύθμιση για τη διαχείριση των δασών», σημειώνοντας ότι η δασική μεταρρύθμιση συνδέεται και με τα μέτρα για τα αυθαίρετα, «απευθυνόμενο το υπουργείο και προς το ΣτΕ και να πείσουμε ότι το κράτος γίνεται αξιόπιστο στα θέματα αυτά της δόμησης. Όταν το κράτος είναι αξιόπιστο μπορούμε να βρούμε να αναζητήσουμε μία καινούργια συμφωνία για αυτό τον σκοπό».
Μεταρρύθμιση στην διαχείριση των δασών
Παρουσιάζοντας τις ρυθμίσεις για τη μεταρρύθμιση στη διαχείριση των δασών, ο κος Σκυλακάκης τόνισε ότι «τα μισά ελληνικά δάση είναι εκτός διαχείρισης εδώ και πολλές δεκαετίες» και είπε:
«Αυτό που ξεκινάμε να κάνουμε είναι να βάλουμε όλα μας τα δάση , κατά προτεραιότητα από τα δάση της Αττικής σε διαχείριση και να επιδοτούμε την αφαίρεση της βιομάζας, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μία νέα οικονομία των δασών με πρωταγωνιστές αυτούς που θα μπαίνουν στα δάση, θα βγάζουν το ξύλο και τα κλαδιά και θα το μετατρέπουν σε χρήσιμα πράγματα προϊόντα ξύλου ή ενέργεια και με αυτόν τον τρόπο να αφαιρέσουμε την καύσιμη ύλη που κάνει τις πυκνές καταστροφικές».
«Κάθε χρόνο θα δίνουμε και άλλα δάση σε τέτοια διαχείριση, με στόχο μέσα σε μία θα έλεγα πενταετία αν όχι όλα ένα μεγάλος αριθμός των δημοσίων δασών να μπούνε σε διαχείριση» είπε ο υπουργός. Συμπλήρωσε ότι η διαχείριση των δασών θα ανατίθεται σε δασικούς συνεταιρισμούς η σε υβριδικά σχήματα με τη συμμετοχή δασικών συνεταιρισμών και ιδιωτών επιχειρηματιών « για να έχουμε ισχυρούς οικονομικά ανθρώπους που έχουν συμφέρον να επενδύσουν στο δάσος, γιατί χρειάζεται ένας στόλος καινούργιων μηχανημάτων σε ολόκληρη τη χώρα να αγοραστεί και να αρχίσει να μπαίνει στα δάση μαζί με τριπλασιασμό τουλάχιστον των δασεργατών που μπαίνουν στα δάση για την απάλειψη της βιομάζας».
Τέλος ο υπουργός αναφέρθηκε στα προγράμματα Antinero, καθαρισμού των δασών και δημιουργίας έργων πυροπροστασίας που βρίσκονται σε εξέλιξη, ώστε να λειτουργήσουν προληπτικά για τη φετινή αντιπυρική περίοδο.
ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ (Διπλωματούχοι Μηχανικοί Δημοσίου): Ανεφάρμοστη η Εγκύκλιος για τον Κανονισμό Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων
Ως ανεφάρμοστη χαρακτηρίζει την εγκύκλιο για την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ).
Συγκεκριμένα, σε επιστολή που έστειλε στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και δημοσιεύεται στο portal www.b2green.gr η Ομοσπονδία επισημαίνει τα εξής:
Προς:
1.Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Σκυλακάκη Θ.
2.Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Ταγαρά Ν.
Κοιν.:
1. Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ
2. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ
Θέμα: Εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων
Κύριε Υπουργέ, κύριε Υφυπουργέ
Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών οι οποίοι υπηρετούν στη Δημόσια Διοίκηση (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) με συνδικαλιστικό αλλά και επιστημονικό χαρακτήρα.
Απευθυνόμαστε σε εσάς σχετικά με την πρόσφατη Εγκύκλιο για την Εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων. Θεωρούμε πως η διαδικασία που περιγράφεται έχει πλήθος προβληματικών σημείων και είναι ανεφάρμοστη:
Α. Οι αναφερόμενες προθεσμίες είναι ανεφάρμοστες. Τόσο η σύνταξη Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα μέχρι την 31η/03/2024, όσο και σε συνέχεια της Τεχνικής Έκθεσης, η Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφαλείας από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων υποχρεούνται εντός ενός (1) μηνός από την παραπάνω ημερομηνία και, σε κάθε περίπτωση, μέχρι τις 30/4/2024. Είναι αδιανόητο με Εγκύκλιο της 15/3 να τίθενται όρια 15 ημερών εκ των οποίων μόνο οι 8 είναι εργάσιμες!!!
Β. Η λογική που διατρέχει την ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/55904/2019/19-05-2023 κινείται στην κατεύθυνση της «ατομικής ευθύνης» των ιδιοκτητών ακινήτων, φορτώνοντας τους με πρόσθετες επιβαρύνσεις, οικονομικές και διοικητικές. Αφορά όλα τα οικόπεδα ή γήπεδα στα οποία έχουν ανεγερθεί κτίρια και: «α. βρίσκονται μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις και χορτολιβαδικές εκτάσεις και ειδικότερα: ü σε δάση ή δασικά οικοσυστήματα ή δασικές εκτάσεις των παρ.1, 2 και 3 του άρθρου 3 του ν.998/79. ü σε χορτολιβαδικές εκτάσεις που βρίσκονται επί ημιορεινών, ορεινών και ανώμαλων εδαφών της παρ. 1 του άρθρου 5 π.δ. 32/2016, είτε είναι δημόσιες, είτε είναι αναγνωρισμένες ως ιδιωτικές. ü σε πεδινές χορτολιβαδικές εκτάσεις (µη ορεινές ή ηµιορεινές και µη κείµενες επί ανώµαλων εδαφών) της παρ. 3 του του άρθρου 5 π.δ. 32/2016. β. βρίσκονται εν όλω ή εν μέρει εντός ακτίνας τριακοσίων (300) µέτρων από τα όρια των εκτάσεων της ανωτέρω περίπτωσης α. γ. βρίσκονται μέσα σε περιαστικό πράσινο και σε κηρυγμένες δασωτέες ή αναδασωτέες εκτάσεις, της παρ. 4 του άρθρου 3 του ν.998/79, όπως ισχύει. δ. βρίσκονται εντός ακτίνας τριακοσίων (300) μέτρων από τα όρια των εκτάσεων της ανωτέρω περίπτωσης γ. ε. βρίσκονται μέσα σε πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών, της παρ. 4 του άρθρου 3 του ν.998/79.»
Γ. Οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες των Δήμων με την τεράστια υποστελέχωση ειδικά σε τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό, επιφορτίζονται με πλήθος υποχρεώσεων που είναι αδύνατο να τις φέρουν εγκαίρως σε πέρας με το παρόν δυναμικό και μέσα:
Επειδή τα παραπάνω ήδη προκαλούν μεγάλη αναστάτωση τόσο στις Υπηρεσίες, όσο και στους πολίτες, καλούμε σε επανεξέταση της ΚΥΑ και των προθεσμιών της Εγκυκλίου. Είμαστε στη διάθεση σας, για οποιαδήποτε διευκρίνιση στα παραπάνω και σας καλούμε να ανταποκριθείτε στο αίτημα μας για συνάντηση.
Εκδόθηκε από το ΥΠΕΝ η υπ΄αριθμόν 28909/848/15.3.2024 Ερμηνευτική Εγκύκλιος για την «Εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων», μόλις δύο εβδομάδες πριν από τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, με την οποία ορίζονται διαδικασίες και προθεσμίες που είναι αδύνατον να τηρηθούν τόσο από τους πολίτες όσο και από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ δεν υφίσταται η προβλεπόμενη ηλεκτρονική πλατφόρμα καταχώρησής τους.
Συγκεκριμένα, σε συνέχεια του «Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων» που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ μετά από ΚΥΑ των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (19.05.2023), εκδόθηκε σχετική ερμηνευτική εγκύκλιος, προς εφαρμογή του, ενόψει και της νέας αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά την 1η Μαΐου του 2024.
Από πλευράς αρμόδιων Υπουργείων τονίζεται ότι ο Κανονισμός αποσκοπεί στην προστασία της ζωής και της ασφάλειας των πολιτών, στην προστασία του Περιβάλλοντος, την πυροπροστασία και πυρασφάλεια των κτισμάτων που βρίσκονται εντός δασικών περιοχών ή γειτνιάζουν με αυτές, όπως και στον περιορισμό της συμβολής τους στη διάδοση της φωτιάς.
Στην πραγματικότητα όμως η όλη αυτή διαδικασία αποτελεί τον απόλυτο αιφνιδιασμό εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι απειλούνται με ποινικές συνέπειες αν δεν συμμορφωθούν με τις νέες ασαφείς και ανεφάρμοστες χρονικά υποχρεώσεις που τους επιβάλλονται, ώστε να είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για ότι συμβεί, εφόσον:
ΥΠΕΝ: Υποχρεωτικό το Έντυπο Αξιολόγησης Επικινδυνότητας - Καταχώριση σε Ειδικό Μητρώο από τους Δήμους
Σύμφωνα με την εγκύκλιο αυτή ο «Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων» (προσαρτάται στην παρούσα ανάρτηση) αφορά σε ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε οικόπεδα ή γήπεδα σε δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, σε περιαστικό πράσινο, σε κηρυγµένες δασωτέες ή αναδασωτέες εκτάσεις, καθώς και εντός ακτίνας τριακοσίων (300) µέτρων από αυτές ή βρίσκονται µέσα σε πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών.
Για τα προαναφερόμενα ακίνητα είναι υποχρεωτική η σύνταξη Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα μέχρι τις 31.03.2024!
Σε συνέχεια της Τεχνικής Έκθεσης οι ιδιοκτήτες των ακινήτων υποχρεούνται μέσα σε ένα μήνα, δηλαδή μέχρι τις 30.04.2024 να υποβάλουν στον οικείο Δήμο αρχικά, και σε ηλεκτρονική πλατφόρμα αργότερα αργότερα, Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας στην οποία θα δηλώνουν την ορθή λήψη των μέτρων που προβλέπονται στην έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα, βάσει των προβλέψεων του Κανονισμού για την προστασία του ακινήτου τους σε περίπτωση πυρκαγιάς!
Επισημαίνεται ότι:
Μέχρι τη λειτουργία της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα καταχωρίζονται το Έντυπο Αξιολόγησης της επικινδυνότητας, η Έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα και η Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας του ιδιοκτήτη, τα προαναφερόμενα στοιχεία υποβάλλονται εις διπλούν σε έντυπη μορφή στον οικείο Δήμο.
Οι Δήμοι παρακαλούνται:
ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ: Άρθρο 265 του Ν. 4619/2019 όπως τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα:
5. Όποιος αποθηκεύει, τοποθετεί ή εγκαταλείπει εύφλεκτες ύλες εντός δασών ή δασικών εκτάσεων, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης (Σημ.: 10 ημ. - 5 έτη) και χρηματική ποινή, αν η πράξη αυτή δεν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη ποινική διάταξη. Αν η πράξη του συνέβαλε στην εξάπλωση δασικής πυρκαγιάς, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών (3) ετών και χρηματική ποινή.
Όπως προστέθηκε με το Άρθρο 42 Νόμος 5090/2024 με ισχύ την 1/5/2024 σύμφωνα με την Παρ.1 Άρθρο 138 Νόμος 5090/2024
6. Στις περιπτώσεις καταδίκης για αξιόποινες πράξεις του παρόντος, η ποινή δεν αναστέλλεται ούτε μετατρέπεται με κανέναν τρόπο, και η έφεση που ασκείται δεν έχει αναστέλλουσα ισχύ, εκτός αν, στην περίπτωση της παρ. 2, του πρώτου εδαφίου της παρ. 3 και της παρ. 5, το δικαστήριο με ειδική αιτιολογία κρίνει εξαιρετικώς υπέρ της μετατροπής της ποινής.
Όπως προστέθηκε με το Άρθρο 42 Νόμος 5090/2024 με ισχύ την 1/5/2024 σύμφωνα με την Παρ.1 Άρθρο 138 Νόμος 5090/2024
7. Το ύψος της χρηματικής ποινής για τα αδικήματα του παρόντος δεν μπορεί να είναι κατώτερο από δέκα χιλιάδες (10.000) ούτε ανώτερο από διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ.
Όπως προστέθηκε με το Άρθρο 42 Νόμος 5090/2024 με ισχύ την 1/5/2024 σύμφωνα με την Παρ.1 Άρθρο 138 Νόμος 5090/2024.