Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
ΥΠΕΝ: 6+2 προγράμματα ενεργειακής, αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης κτιρίων
11/03/2022

Έξι προγράμματα επιδότησης της αισθητικής, ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης κτιρίων ετοιμάζει η κυβέρνηση δια του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πέρα από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», που είναι ήδη σε εξέλιξη αλλά και την πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων για την αναβάθμιση των όψεων των κτιρίων.

Σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευθύμιος Μπακογιάννης, μιλώντας την Παρασκευή σε εκδήλωση της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI) και της ΠΟΜΙΔΑ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με αντικείμενο την ευρωπαϊκή πολιτική για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια.

Ειδικότερα:

1. Με επιδότηση  6.000 ευρώ για όλα τα κτίρια και έως 7.200 για τα διατηρητέα, στην οποία περιλαμβάνεται αμοιβή του μηχανικού 400 ευρώ, η οποία καλύπτεται από το πρόγραμμα, ο δήμος Αθηναίων απευθύνει πρόσκληση στους ιδιοκτήτες και συνιδιοκτήτες ιδιωτικών κτιρίων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Πρόσοψη».Δείτε εδώ στο ecopress

2. Για το νέο «Εξοικονομώ» λήγει στις 15 Μαρτίου 2022 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων μονοκατοικίας/μεμονωμένου διαμερίσματος  και απο 21 Μαρτίου 2022 έως και  10 Μαΐου 2022 είναι η περίοδος  υποβολής αιτήσεων πολυκα­τοικίας για συμμετοχή στο πρόγραμμα. Δείτε εδώ στο ecopress

Στις πρωτοβουλίες που προωθούνται σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΓΓ ΥΠΕΝ στο συνέδριο των Ιδιοκτητών Ακινήτων,  Δείτε εδώ το αναλυτικό ρεπορτάζ του ecopress περιλαμβάνονται:

1.Το πρόγραμμα «Διατηρώ» για την αναβάθμιση διατηρητέων κτιρίων, το οποίο αναμένεται να προκηρυχθεί στο 2ο εξάμηνο του 2022 με προϋπολογισμό 250-300 εκατ. ευρώ. Θα περιλαμβάνει ενισχύσεις για λήψη μέτρων διάσωσης του κτιρίου (κέλυφος, στέγη με ταυτόχρονη εφαρμογή των προβλέψεων του ΚΕΝΑΚ για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης), αποκατάσταση των όψεων, εσωτερικές παρεμβάσεις (σκάλες, πατώματα κλπ.) Στόχος είναι η επανάχρηση των κτιρίων αυτών για βραχυχρόνιες μισθώσεις, στέγαση νεοφυών επιχειρήσεων, φοιτητών και ερευνητών, αγροτικών συνεταιρισμών, κοινωνική κατοικία, χώρους ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης.

2.Επανάχρηση εγκαταλελειμμένων και κενών ακινήτων, με βάση σχέδιο που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες. Θα περιλαμβάνει κίνητρα για ιδιοκτήτες, φορείς του Δημοσίου και ΟΤΑ καθώς και δυνατότητα συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης των κτιρίων αυτών. Η εκμετάλλευση του κτιρίου θα παραχωρείται για διάστημα 10 – 20 ετών στον φορέα που χρηματοδοτεί την επένδυση ενώ ένα τμήμα των εσόδων θα επιστρέφεται στον ιδιοκτήτη για να καλύπτει πάγια έξοδα, φορολογια, κ.α. Ο κ.Μπακογιάννης σημείωσε ότι μόνο στην Αθήνα ως το 2010 είχαν καταγραφεί 1600 εγκαταλελειμμένες μονοκατοικίες.

3.Πρόγραμμα «Ανακαινίζω» για αναβάθμιση κτιρίων με την χρήση και βιοκλιματικών στοιχείων. Η πρόταση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ 2021-2027 με πρόγραμμα ύψους 250 εκατ. ευρώ είναι υπόδιαμόρφωση.

4.Πρόγραμμα "Διαβιώ"  για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στα κτίρια από άτομα με αναπηρία και γενικά εμποδιζόμενα άτομα, για το οποίο έχει υποβληθεί πρόταση χρηματοδότησης στο ΕΣΠΑ.

5.Ανθεκτικότητα-πυροπροστασία: θα δοθεί έμφαση σε περιοχές με κτιριακό απόθεμα κοντά σε δασικές εκτάσεις καθώς και στα πολυόροφα κτίρια τα οποία προς το παρόν σπανίζουν στην Ελλάδα αλλά ξεκινούν (αρχής γενομένης στο Ελληνικό) να κατασκευάζονται.

6.Ενεργοποίηση του θεσμού της Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης.

πίσω στα νέα