Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
ΑΜΙΣΘΑ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΑ: Επ΄αόριστο αποχή λόγω κατάργησής τους με νσ για Κτηματολόγιο!
08/01/2018

Την επ΄αόριστο συνέχιση της αποχής τους αποφάσισαν οι άμισθοι υποθηκοφύλακες της χώρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σν με το οποίο καταργούνται τα άμισθα υποθηκοφυλακεία της χώρας . Η σχετική ανακοίνωσή τους έχει ως εξής:

ΕΝΩΣΗ ΑΜΙΣΘΩΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ                                Αθήνα, 8.1.2018

Αγίας Κυριακής 45, Π. Φάληρο Τ.Κ. 17564

Τηλ: 210 4913553, 9818708

Fax: 210 4251254, 9415556

E-mail: info@greeklandregisters.gr

Αποχή υποθηκοφυλάκων από τα καθήκοντά τους

Όπως πληροφορηθήκαμε από τον έγγραφο και ηλεκτρονικό τύπο, το νομοσχέδιο  του ΥΠΕΝ σχετικά με την σύσταση Οργανισμού Κτηματολογίου, περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο το οποίο πρόκειται αύριο, 9.1.2018, να κατατεθεί στη Βουλή προς άμεση ψήφιση με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Οφείλουμε εξαρχής να επισημάνουμε ότι με έκπληξη διαπιστώνουμε το γεγονός ότι κατατίθεται προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο για τους σχεδιασμούς το οποίου για πρώτη φορά δηλώθηκε μηδενική συναίνεση από όλους τους επιστημονικούς φορείς των εμπλεκομένων – ενδιαφερομένων μερών της χώρας μας.  

Η Ένωσή μας, έχοντας εκθέσει στους αρμόδιους φορείς, στο σύνολο του νομικού κόσμου και στην κοινή γνώμη αναλυτικά και στοιχειοθετημένα τις αντιρρήσεις, ενστάσεις και απόψεις της, τόσο επί της αρχής  του νομοσχεδίου όσο και επί της πρόδηλης αντισυνταγματικότητας πλείστων διατάξεών του, είναι θεσμικά και ηθικά υποχρεωμένη να βροντοφωνάξει πως το μόνο βέβαιο είναι ότι με τη σχεδιαζόμενη «μεταρρύθμιση» - απορρύθμιση, θα χαθεί ανεπιστρεπτί η βεβαιότητα, η ασφάλεια, η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα με την οποία τα Άμισθα Υποθηκοφυλακεία εξυπηρετούν το κοινό και εξασφαλίζουν τις εμπράγματες συναλλαγές στα πλαίσια της δικαστικής εξουσίας και θα γκρεμιστεί μια στέρεη και λειτουργική δομή προς χάριν μιας υδροκέφαλης, γραφειοκρατικής και με πολλά και δικαιολογημένα ερωτηματικά αξιοπιστίας νέας δομής, η οποία υποβαθμίζει πλήρως τον νομικό χαρακτήρα του Κτηματολογίου με τρόπο πρωτόγνωρο για τον νομικό μας πολιτισμό και οπωσδήποτε εκτός των βέλτιστων πρακτικών των λοιπών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.    

Εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία μας, οι άμισθοι Υποθηκοφύλακες, δια του Δ.Σ. της Ένωσης Αμίσθων Υποθηκοφυλάκων Ελλάδος, απευθυνόμενοι στην συνείδηση κάθε ενός ξεχωριστά από τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, τα κόμματα, της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, ιδιαιτέρως του επισπεύδοντος Υπουργού ΥΠΕΝ και του συμπράττοντος Υπουργού Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και καλώντας σε συστράτευση το σύνολο του νομικού κόσμου και τις Επιστημονικές Ενώσεις, αποφασίσαμε τη συνέχιση της αποχής από τα καθήκοντά μας επ αόριστον.

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος                                                         Ο Γενικός Γραμματέας

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΑΛΗΣ                                            ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΑΚΗΣ        


ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Τη συνέχιση της αποχής έως και την Παρασκευή 5/1/2018 όποτε και θα εξετασθεί εκ νέου η συνέχιση της, αποφάσισε η Ένωση Άμισθων Υποθηκοφυλάκων Ελλάδος.

Η Ένωσή εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τη σύσταση του Οργανισμού Κτηματολογίου, επισημαίνοντας "την ακραιφνή αντισυνταγματικότητα του σχεδίου νόμου, αλλά και την παντελή έλλειψη κάθε προοπτικής εύρυθμης λειτουργίας του προτεινόμενου φορέα που θα επιφέρει ανυπολόγιστη αναστάτωση στις εμπράγματες συναλλαγές και θα δυναμιτίσει κάθε πρόοδο στο έργο της κτηματογράφησης της χώρας".

"Ολοκληρώθηκε στις 20.12.2017 και με πλήθος αρνητικών σχολίων η εκπληκτικά σύντομη - διάρκειας μόλις έξι (6) ημερών και ακριβώς πριν τις εορτές των Χριστουγέννων- δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τη σύσταση του Οργανισμού Κτηματολογίου.

Η Ένωσή μας εξέθεσε αναλυτικά τις απόψεις της τόσο επί της αρχής όσο και επί καθενός από τα προτεινόμενα άρθρα, επισημαίνοντας την ακραιφνή αντισυνταγματικότητα του σχεδίου νόμου, αλλά και την παντελή έλλειψη κάθε προοπτικής εύρυθμης λειτουργίας του προτεινόμενου φορέα που θα επιφέρει ανυπολόγιστη αναστάτωση στις εμπράγματες συναλλαγές και θα δυναμιτίσει κάθε πρόοδο στο έργο της κτηματογράφησης της Χώρας.

Εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία μας, πρωτίστως για την οριστική αποκοπή της καταχώρισης εμπραγμάτων δικαιωμάτων από τις δομές της Δικαιοσύνης, την πλήρη υποβάθμιση του νομικού χαρακτήρα του Κτηματολογίου και την άνευ προηγουμένου απαξίωση όλων των εμπλεκομένων νομικών επαγγελματιών, οι άμισθοι Υποθηκοφύλακες, δια του Δ.Σ. της Ένωσης Αμίσθων Υποθηκοφυλάκων Ελλάδος, αποφασίσαμε τη συνέχιση της αποχής από τα καθήκοντά μας από την Πέμπτη 28.12.2017 έως και την Παρασκευή 5.1.2018, όποτε και θα εξετασθεί εκ νέου η συνέχιση της αποχής."


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΜΙΣΘΩΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ  ΜΕΧΡΙ 5/1/2018                                                                                                Αθήνα, 27.12.2017

Αγίας Κυριακής 45, Παλ. Φάληρο Τ.Κ. 17564

Τηλ: 210 4913553, 9818708 Fax: 210 4251254, 9415556

E-mail: info@greeklandregisters.gr

Θέμα: Αποχή των υποθηκοφυλάκων από τα καθήκοντά τους

Ολοκληρώθηκε στις 20.12.2017 και με πλήθος αρνητικών σχολίων η εκπληκτικά σύντομη - διάρκειας μόλις έξι (6) ημερών και ακριβώς πριν τις εορτές των Χριστουγέννων- δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τη σύσταση του Οργανισμού Κτηματολογίου.

Η Ένωσή μας εξέθεσε αναλυτικά τις απόψεις της τόσο επί της αρχής όσο και επί καθενός από τα προτεινόμενα άρθρα, επισημαίνοντας την ακραιφνή αντισυνταγματικότητα του σχεδίου νόμου, αλλά και την παντελή έλλειψη κάθε προοπτικής εύρυθμης λειτουργίας του προτεινόμενου φορέα που θα επιφέρει ανυπολόγιστη αναστάτωση στις εμπράγματες συναλλαγές και θα δυναμιτίσει κάθε πρόοδο στο έργο της κτηματογράφησης της Χώρας.

Εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία μας, πρωτίστως για την οριστική αποκοπή της καταχώρισης εμπραγμάτων δικαιωμάτων από τις δομές της Δικαιοσύνης, την πλήρη υποβάθμιση του νομικού χαρακτήρα του Κτηματολογίου και την άνευ προηγουμένου απαξίωση όλων των εμπλεκομένων νομικών επαγγελματιών, οι άμισθοι Υποθηκοφύλακες, δια του Δ.Σ. της Ένωσης Αμίσθων Υποθηκοφυλάκων Ελλάδος, αποφασίσαμε τη συνέχιση της αποχής από τα καθήκοντά μας από την Πέμπτη 28.12.2017 έως και την Παρασκευή 5.1.2018, όποτε και θα εξετασθεί εκ νέου η συνέχιση της αποχής.

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος                                                         Ο Γενικός Γραμματέας

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΑΛΗΣ                                            ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΑΚΗΣ        


ΕΝΩΣΗ ΑΜΙΣΘΩΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ                                                           Αθήνα, 18.12.2017

Αγίας Κυριακής 45 , Παλαιό Φάληρο Τ.Κ. 17564

Τηλ: 210 4913553, 9818708, Fax: 210 4251254, 9415556

E-mail: info@greeklandregisters.gr

ANAKOINΩΣΗ: Αποχή υποθηκοφυλάκων από τα καθήκοντά τους

            Η Ένωση Αμίσθων Υποθηκοφυλάκων Ελλάδος με οργή και αγανάκτηση έλαβε γνώση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την κατάργηση των Υποθηκοφυλακείων και τη σύσταση «ενιαίου φορέα» Κτηματολογίου.

            Το νομοσχέδιο διαλύει τα Υποθηκοφυλακεία, τα οποία είναι κατά το Σύνταγμα ο θεσμός της Δικαιοσύνης ο αρμόδιος για την καταχώριση εμπραγμάτων δικαιωμάτων και το μόνο κομμάτι που, στα πλαίσια σύνταξης του πολύπαθου Εθνικού Κτηματολογίου, λειτουργεί αποτελεσματικά και διορθώνει κοπιωδώς τα εγκληματικά σφάλματα της κτηματογράφησης. Η δημιουργία ενιαίου φορέα επιδιώκεται, ενώ η κτηματογράφηση καλύπτει μόλις το 7,6 % της επικράτειας, με σκοπό να επιβιώσει η ΕΚΧΑ Α.Ε. με «άλλο ένδυμα» και να συνεχιστεί η εξαπάτηση της δήθεν δημιουργίας κτηματολογίου.

            Είναι ανάγκη να αντιληφθεί η κυβέρνηση και να ενημερωθεί η ελληνική κοινωνία ότι το νομοσχέδιο Σταθάκη αφήνει απροστάτευτη την ιδιοκτησία που επί 22 χρόνια απαξιώνεται από ένα άθλιο σύστημα κτηματογράφησης, επισφραγίζοντας έτσι τη νοοτροπία ότι το Kτηματολόγιο είναι αποκλειστικά τεχνικό έργο και καθόλου νομικό.

            Η ευκολότερη «απάντηση» των αμίσθων Yποθηκοφυλάκων για τον διαρκή πόλεμο φθοράς και τη νυν επιχειρούμενη κατάργησή μας, θα ήταν να αφήσουμε να εφαρμοστεί το νομοσχέδιο Σταθάκη, ώστε οι εμπνευστές του να απωλέσουν οριστικά κάθε έξωθεν καλή μαρτυρία. Διότι αυτή η αφύσικη, αντιεπιστημονική, γραφειοκρατική, ρουσφετολογική, μη λειτουργική και κατάφωρα αντισυνταγματική ψευδο-μεταρρύθμιση είναι καταδικασμένη να καταρρεύσει.

            Η ευθύνη μας, όμως, για την περιφρούρηση της ιδιοκτησίας, η οποία μας ανατέθηκε ως λειτούργημα από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους, επιβάλλει κάθε δυνατή αντίδραση. Ενημερώνοντας πρωτίστως την κοινωνία, για το πόσο εφικτό είναι ένα ταχύ, απλό, αποτελεσματικό, οικονομικό, ασφαλές και καθόλου γραφειοκρατικό κτηματολόγιο.

            Την αξία του οξυγόνου την αντιλαμβάνεται κανείς μόνον όταν το χάσει. Τότε όμως είναι πια πολύ αργά. Υπό τις παρούσες συνθήκες οι άμισθοι Yποθηκοφύλακες αποφασίσαμε να απέχουμε από την άσκηση των καθηκόντων μας από την Τρίτη 19/12 ως και την Παρασκευή 22/12, όποτε και θα εξετασθεί η συνέχιση της αποχής.

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος                                                         Ο Γενικός Γραμματέας

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΑΛΗΣ                                            ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΑΚΗΣ        

πίσω στο αρχείο