Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
ΑΡΘΡΑ: Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτων: Μια ύποπτη διάταξη στο όνομα της ασφάλειας!
28/01/2018

Tου Θεόδωρου Σεραφείδη Αντιπροέδρου ΤΕΕ, Τεχνικού Συμβούλου ΠΟΜΙΔΑ*

Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ  ΣΤΑ ¨ΝΟΜΙΜΑ¨ ΚΤΙΣΜΑΤΑ, ΑΠΑΙΤΕΙ  ΣΟΒΑΡΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ  ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ!!!

Η διάταξη του Ν.4495/17 (αρθ. 99, παρ. η) για τη σύνταξη Μελέτης Στατικής Επάρκειας, επαναφέρει έμμεσα τις αναγκαστικής εφαρμογής πολεοδομικές διατάξεις «περί ασφάλειας των κατασκευών», χωρίς αυτό να είναι βούληση του νομοθέτη ή ρητή  προϋπόθεση ένταξης στον νόμο!!!

Η μελέτη στατικής επάρκειας, απαιτεί  συγκεκριμένη δαπανηρή μεθοδολογία καθώς και διαδικασίες που σύμφωνα με τις  «περί μηχανικών»  διατάξεις και της ισχύουσας πολεοδομικής νομοθεσίας (αρ. 11του ΝΔ/13-4-29 και 154/83 εγκ.) μπορεί να οδηγήσει σε υψηλού κόστους εργασίες αποκατάστασης ή και εκκένωσης κτηρίων!!

- Η διάταξη αυτή είναι αντικοινωνική και θα επιφέρει κοινωνική αναστάτωση, είναι αδύνατον να ξεπεραστεί στις περιπτώσεις συνιδιοκτησιών  και υπάρχει κίνδυνος αδρανοποίησης όλου του νόμου!

- Η διάταξη αυτή επιπλέον είναι ανέντιμη, γιατί παγιδεύει ιδιοκτήτες σε ένταξη στις διατάξεις του νόμου, την πληρωμή του προστίμου και την εκ των υστέρων υποχρέωσή τους σε μεγάλες δαπάνες αποκατάστασης!

- Η διάταξη αυτή είναι άδικη, γιατί οδηγεί μηχανικούς να αναλάβουν, στο όνομα της κοινωνικής τους ευαισθησίας και της οικονομικής κατάστασης που βιώνουν, ποινικές ευθύνες για αυθαιρεσίες των ιδιοκτητών!

- Η διάταξη αυτή είναι ύποπτη, γιατί υποκρύπτει συγκεκριμένα οικονομικά και συντεχνιακά συμφέροντα!

- Η διάταξη αυτή είναι επικίνδυνη και παραπλανητική, γιατί μέσω των διαδικασιών που προβλέπει, δίνει σε όσους έχουν αυθαιρετήσει, την εντύπωση νομιμοποίησης και ότι πάντα υπάρχει ένας τρόπος καταστρατήγησης του συντάγματος.

Εμείς οι μηχανικοί:

Απαιτούμε για τους παραπάνω λόγους την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της απαίτησης σύνταξης μελέτης Στατικής Επάρκειας στα πλαίσια των διαδικασιών ρύθμισης των Αυθαιρέτων και την απλή ενημέρωση των ιδιοκτητών με τις προβλέψεις του ΔΕΔΟΤΑ.

Απαιτούμε επίσης την κατάργηση της υποχρέωσης αυτής και στα πλαίσια της ηλεκτρονικής ταυτότητας και την αντικατάστασή της με στατική βαθμονόμηση των κτηρίων ανάλογα με τα υπάρχοντα στοιχεία.

Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης θέλει αναβάθμιση ή νομιμοποίηση θα έχει τη δυνατότητα αυτή με τη σύνταξη των κατάλληλων μελετών.

Η απαίτησή μας αυτή είναι και ΕΝΤΙΜΗ, ΛΟΓΙΚΗ, ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ και υπαγορεύεται από την γνώση και την ανάγκη ανακούφισης των καθημερινών  προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί, προβλήματα που η παράταξή μας ΕλΕΜ ("Ελεύθεροι Επαγγελματίες Μηχανικοί") πάντα προσπαθεί να λύσει!

*  Ο Αρχιτέκτων Μηχανικός ΑΠΘ κ. Θεόδωρος Σεραφείδης είναι Αντιπρόεδρος και πρώην Πρόεδρος του ΤΕΕ, ιδρυτής της ανεξάρτητης κίνηση των Ελεύθερων Επαγγελματιών Μηχανικών–ΕλΕΜ, και από ετών μέλος της ΠΟΜΙΔΑ. Με ομόφωνη απόφαση του 35ου Συνεδρίου της ΠΟΜΙΔΑ, ο κ. Σεραφείδης ανακηρύχθηκε Τεχνικός της Σύμβουλος για τα Πολεοδομικά θέματα που απασχολούν τους ιδιοκτήτες ακινήτων, με πρόταση του Προέδρου της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτου Παραδιά, και του Ενεργειακού Συμβούλου της,  Η/Μ ΜΙΤ Δρ. Απόστολου Ευθυμιάδη. 

πίσω στο αρχείο