Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
Ιδιοκτησία: Ένα Θεμελιώδες Δικαίωμα στα σκουπίδια; Του Στράτου Ι. Παραδιά*
13/04/2023

Το κατ΄εξοχήν «κεφάλαιο», δημιούργημα της αποταμίευσης του ελληνικού λαού και της ελληνικής οικογένειας, ήταν η ιδιωτική ακίνητη περιουσία του.

Γι΄αυτήν δούλεψε, γι΄αυτήν αγωνίστηκε, γι΄αυτήν στερήθηκε, γι΄αυτήν καταχρεώθηκε, γι΄αυτήν ξενιτεύτηκε, γι΄αυτήν θαλασσοπνίγηκε.

Σήμερα όμως, σε οποιαδήποτε μορφή περιουσίας και αν επένδυσε την αποταμίευσή του, αντιμετωπίζει άμεσους κινδύνους απαξίωσής της, κάτι που και οι τρείς εξουσίες του κράτους,  συντονισμένα πλέον, απεργάζονται ή έστω σιωπηρά αποδέχονται.

Ως τώρα ο οικονομικά ενεργός πολίτης  ήξερε λίγο ως πολύ ότι:

Αν έχει αστικό οικόπεδο, η φορολογία του με τον ΕΝΦΙΑ πολλαπλασιάστηκε δραματικά και στοχευμένα από τις τελευταίες κυβερνήσεις, ώστε η κατοχή του να είναι αφόρητη.

Αν έχει κτίσμα, η επερχόμενη υποχρεωτική ενεργειακή του αναβάθμιση θα τον υποχρεώσει σε δαπάνη στην οποία αν δεν έχει τρόπο να ανταποκριθεί, θα τεθεί εκτός αγοράς.

Αν εκμισθώνει ακίνητα, η ληστρική φορολογική κλίμακα που εξακολουθεί να ισχύει σε συνδυασμό με τον ΕΝΦΙΑ και τα «φέσια» για ενοίκια και λογαριασμούς, δεν του αφήνουν τίποτε πλέον, με αποτέλεσμα να μειώνονται συνεχώς οι εκμισθωτές αλλά και να μην βρίσκουν σπίτια οι ενοικιαστές.

Αν κτίζει οικοδομή με νόμιμη οικοδομική άδεια που έχει εκδοθεί με τα περιβαλλοντικά κίνητρα της ισχύουσας νομοθεσίας, κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να χαρακτηριστεί αυτή αυθαίρετη και κατεδαφιστέα.

Σήμερα όμως έμαθε και κάτι ακόμη: Ότι αν έχει εκτός σχεδίου γη, είτε κάτω, είτε πάνω από τέσσερα στρέμματα, επί του παρόντος τουλάχιστον και αυτή δεν έχει πιά καμιά απολύτως αξία, αφού δεν έχει καμιά δυνατότητα σήμερα να κτίσει νόμιμα τα ελάχιστα τετραγωνικά που μέχρι προχθές εδικαιούτο.

H ανεξήγητη μη άμεση επίλυση του σοβαρότατου αυτού προβλήματος και η παραπομπή του στις καλένδες, όπως έχουμε τονίσει, συνιστά βάναυση περιφρόνηση του Ανθρώπινου Δικαιώματος της Ιδιοκτησίας που προστατεύεται τόσο από το Σύνταγμα όσο και όλες τις διεθνείς συνθήκες, που αν δεν διορθωθεί, θα οδηγήσει σε «δήμευση» της λαϊκής περιουσίας χωρίς καμιά αποζημίωση.

Γι΄αυτό και οι πολίτες, εν όψει των εκλογών,  περιμένουν με ενδιαφέρον τα πολιτικά προγράμματα των κομμάτων για να δουν ποια σέβονται την περιουσία των πολιτών, και ποια την πετάνε στα σκουπίδια…

  • Ο Στράτος Παραδιάς είναι Δικηγόρος Α.Π., και Πρόεδρος ΠΟΜΙΔΑ και UIPI
πίσω στο αρχείο