Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
Παρουσίαση του βιβλίου «Τα Διαχρονικά Μυστικά Στρατηγικής Αξιοποίησης Ακινήτων» του Μάνου Κρανίδη
31/05/2022

Το Σάββατο 28.5.2002 πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δήμου Χαλανδρίου με σημαντική προσέλευση και επιτυχία, η παρουσίαση του νέου βιβλίου «Τα Διαχρονικά Μυστικά Στρατηγικής Αξιοποίησης Ακινήτων» από τον εκδοτικό οίκο «24 Γράμματα», του Μάνου Κρανίδη, Πολιτικού Μηχανικού ΕΜΠ, Δημοτικού Συμβούλου Επικεφαλής «Χαλάνδρι Ορίζοντας 2023».

Στο εκλεκτό πάνελ ομιλητών συντονιστής ήταν ο Δημοσιογράφος ΕΣΗΕΑ και Real FM κ. Γιάννης Παπαγιάννης, και συμμετείχαν ο Προέδρος ΠΟΜΙΔΑ και UIPI Δικηγόρος Α.Π. κ. Στράτος Παραδιάς, ο Δημοσιογράφος ΕΣΗΕΑ Διευθυντής Real News κ. Κώστας Ρομποτής και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ALPHA BANK Real Estate Management & Investment κ. Γιάννης Γκάνος. Χαιρετισμό απεύθυνε ο κ. Γιώργος Δαμιανός από τον εκδοτικό οίκο «24 Γράμματα».

Οι ομιλητές ανέδειξαν με σαφήνεια τα κεντρικά σημεία και ουσιαστικά συμπεράσματα του Βιβλίου και τα σημαντικά στοιχεία της πορείας και του βιογραφικού του συγγραφέα. Στις εξαιρετικές ομιλίες τους επίσης αναφέρθηκε η χρηστικότητα, η εύκολη κατανόηση, η πλήρη κάλυψη των βασικών  ζητημάτων ακινήτων του βιβλίου. Ενώ αναδείχθηκαν η εμπειρία,  επιστημονική κατάρτιση και δράση του συγγραφέα τόσο στην πραγματική κοινωνία, στον καθημερινό επαγγελματικό στίβο ως μάχιμος μηχανικός όσο και μέσω διαχρονικής της αρθρογραφίας του και των πολυετών παρεμβάσεων του ως αναλυτής.

Στην ομιλία του ο Μ. Κρανίδης, εκτός από το εκλεκτό πάνελ, ευχαρίστησε θερμά τους παρευρισκόμενους, τους συντελεστές του βιβλίου, την οικογένεια του, τους συνεργάτες του, τους ιδιοκτήτες και πελάτες για την εμπιστοσύνη τους ως μάχιμο μηχανικό σε εκατοντάδες υποθέσεις ακινήτων, την ομάδα του εκδοτικού οίκου «24 Γράμματα» και βέβαια τους δασκάλους του διαχρονικά στην επαγγελματική και κοινωνική πορεία του. Καθώς επίσης και όλους που στηρίζουν την έκδοση του βιβλίου και που το έχουν ήδη στη βιβλιοθήκη τους.

Η προσέλευση πολλών άξιων φίλων ήταν ευρεία, με την  σημαντική παρουσία θεσμικών παραγόντων και κοινωνικών προσωπικοτήτων. Το παρόν έδωσαν οι: κ. Δημήτρης Καιρίδης Βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών ΝΔ, κ. Ευάγγελος Μπουρνούς Δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου, κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών Αττικής π. Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, κ. Σέργιος Γκάγκας Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Διοικητικών Υπηρεσιών, κα. Κρίστη Αγαπητού Δημοτικός Σύμβουλος Χαλανδρίου-Επικεφαλής Χαλάνδρι σε Δράση, κ. Ιωάννης Αντωνιάδης Δημοτικός Σύμβουλος Χαλανδρίου - Χαλάνδρι Ορίζοντας 2023, κ. Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, π. Δήμαρχος Χαλανδρίου. ο κ.Τάσος Αμπατζής, Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Εκτιμητών Ελλάδος. Παρόντες επίσης ο Πρώην Πρόεδρος ΔΣ Χαλανδρίου κ. Γιώργος Θεοδώρου και π.Αντιδήμαρχος και Υποψ.Δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Ηλίας Ντάβαρης καθώς και πολλοί σημαντικοί ειδικοί ακινήτων, συνεργάτες και επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η κα. Γεωργία Σαμαρά σύζυγος του π. πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά συνοδευόμενη από την η κόρη τους κα. Λένα Σαμαρά, Πολιτικό Μηχανικό.

Η πλήρη φωτογραφική κάλυψη της εκδήλωση έγινε αποκλειστικά από τους κ.κ. Βασίλη Κουτρουμάνο και Ανδρέα Βούτο, Πρόεδρο και Γραμματέα αντίστοιχα της Πανελλήνιας Ένωσης Φωτοειδησεογράφων.

 

H oμιλία του κ. Στράτου Παραδιά

«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον φίλο και συνεργάτη μου Μάνο Κρανίδη για την τιμή να συμπαρουσιάσω το βιβλίο του με τίτλο «Τα διαχρονικά Μυστικά Στρατηγικής Αξιοποίησης Ακινήτων».

Εχω την τύχη και τη χαρά να έχω το Μάνο συνεργάτη μου πολλά χρόνια. Το βιβλίο του βασίζεται στην πολυετή επαγγελματική εμπειρία και αρθρογραφία του, πάνω σε ένα θέμα που το γνωρίζει όσο λίγοι.

Στο πρώτο κεφάλαιο με τίτλο «Τα μυστικά της στρατηγικής ανάπτυξης της οικονομίας» ασχολείται με μια γενικότερη ανάλυση της ελληνικής οικονομίας και της προσπάθειας για την οικονομική της ανάπτυξη. Τα κεφάλαιά του συμπεριλαμβάνουν ανάλυση σε θέμα τα όπως κρατικές δαπάνες, τις ξένες επενδύσεις στη χώρα,  τις αποκρατικοποιήσεις κρίσιμων τομέων της οικονομίας, τη φορολογία, τη γραφειοκρατία που αποτελεί «χειρόφρενο» στην οικονομική ανάπτυξη, την πολεοδομική ανάπτυξη, τον εσωτερικό και εξωτερικό τουρισμό.

Στο δεύτερο κεφάλαιο με τίτλο «Τα μυστικά της πορείας της ελληνικής αγοράς ακινήτων» ο Μάνος προσεγγίζει την ελληνική αγορά ακινήτων και τη διαχρονική εξέλιξή της σε διαδοχικές χρονικές στιγμές, κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα από το 2018 έως και το 2021.  Τα θέματά του είναι η προσφορά και ζήτηση ακινήτων, η εξέλιξη των τιμών τους, η εξέλιξη των ενοικίων κατοικιών και επαγγελματικής στέγης, οι διαρκείς εξελίξεις στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, αλλά και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Η οικονομική κρίση, η ανάκαμψη και στη συνέχεια τα lockdown του κορονοιού είναι το τοπίο κινούμενης άμμου στο οποίο επιχειρεί να ισορροπήσει το δεύτερο και ιδιαίτερα ενδιαφέρον κεφάλαιο του βιβλίου του Μάνου.

Στο τρίτο κεφάλαιο με τίτλο «Τα ειδικά μυστικά στρατηγικής αξιοποίησης ακινήτων» ο Μάνος επιχειρεί να διεισδύσει στα «Ειδικά μυστικά στρατηγικής αξιοποίησης ακινήτων», αναλύοντας σημαντικές παραμέτρους που διέπουν και καθορίζουν την ύπαρξη και την καρποφόρα εκμετάλλευση ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, όπως: Έρευνα αγοράς για υψηλή υπεραξία και υψηλές αποδόσεις, Ευκαιρίες για αγορά ακινήτων, νέων και παλαιών, Χρήσεις γης, Στέγη κατοικίας, Επαγγελματικές Μισθώσεις ακινήτων, Βραχυχρόνιες μισθώσεις, Αφορολόγητες γονικές παροχές.  

Αλλά και εκτενής αναφορά στα σοβαρά φορολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ιδιωτική ακίνητη περιουσία, η εκμετάλλευσή της,  φορολογία εισοδήματος και κεφαλαίου, αναστολή ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, αλλά και κυρίως η κατοχή της, θέμα ιδιαίτερα επίκαιρο σήμερα που έφτασαν σε όλους τα ραβασάκια του νέου ΕΝΦΙΑ, με αποτέλεσμα άλλοι να γελούν και άλλοι να κλαίνε κυριολεκτικά με μαύρο δάκρυ… 

Επίσης ανάλυση σε τεχνικά θέματα και επαγγελματικά θέματα, που τα κατέχει άριστα, όπως Αδειοδότηση επιχειρήσεων, Ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση των κτιρίων και Συστήματα θέρμανσης στην εποχή της ενεργειακής κρίσης.

Ο Μάνος υπήρξε απίστευτα προφητικός, όταν στη σελίδα 181 του βιβλίου του, με αφορμή τα αλλεπάλληλα κύματα κακοκαιρίας, ανέλυε σε ανύποπτο χρόνο την καίρια σημασία της ενέργειας και της ύπαρξης αξιόπιστου δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στα ακίνητα της χώρας, γράφοντας ότι χωρίς σταθερό και αδιάκοπο ηλεκτρικό ρεύμα δεν υφίσταται καμιά πραγματική αγορά ακινήτων, αφού χωρίς ηλεκτρισμό σταματάει η σύγχρονη ποιοτική ζωή!   

Αυτό που κάνει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες τις απόψεις του Μάνου και χρήσιμη την ανάγνωση του βιβλίου του είναι το ότι η εκλαΐκευση των γνώσεων και των εννοιών τις οποίες διαπραγματεύεται, βοηθά τον κάθε αναγνώστη, ανεξάρτητα από το πόσα γνωρίζει για το θέμα, να καταλάβει τι θέλει να πει, και να κάνει κτήμα του την συσσωρευμένη εμπειρία του συγγραφέα.

Ολοκληρώνοντας την ανάγνωση του βιβλίου αυτού, ο αναγνώστης που ενδιαφέρεται για το θέμα του, ασφαλώς θα έχει καταστεί σοφότερος. Θα έχει αποκτήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον μαγικό αλλά και ιδιόρρυθμο κόσμο της της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας. Για το πως μπορεί να την αποκτήσει, πως να τη διαχειριστεί, και πως να την κάνει να καρποφορήσει, για το καλό όχι μόνον το δικό του, αλλά και της οικονομίας και της κοινωνίας μας γενικότερα.

Γι΄αυτό, στη σημερινή εποχή του διαδικτύου, που όλο και λιγότεροι πιάνουν βιβλίο στα χέρια τους,  έχει πολλά να κερδίσει όποιος διαβάσει το ιδιαίτερα ενδιαφέρον αυτό βιβλίο.

Συγχαρητήρια λοιπόν στο συγγραφέα του, και καλή επιτυχία στα επόμενα, αλλά και σε όλες τις φιλόδοξες προσπάθειες και επιδιώξεις του!»

Για την αγορά του βιβλίου και περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Παρακολουθήστε το βίντεο της παρουσίασης:

Λίγα λόγια για το συγγραφέα:  Ο Μάνος Κρανίδης γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα, από γονείς επιστήμονες. Πατέρας του ο Άγγελος Κρανίδης, Ιατρός-Καθηγητής Ουρολογίας, Αντιπρύτανης στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Μητέρα του η Πόπη Μπορμπουδάκη-Κρανίδη, Ιατρός-Επίκουρος Καθηγήτρια Μικροβιολογίας.

Ο Μάνος είναι Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με  Μεταπτυχιακό – Master of Science στη Δημόσια Πολιτική και Διοίκηση, από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon των ΗΠΑ με Ανώτατο παινο (Highest Distinction). Για τις μεταπτυχιακές σπουδές ΅του τιμήθηκε με υποτροφία από το Ίδρυμα Ωνάση, ενώ εργάσθηκε ως βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon.

Ο Μάνος δεν είναι Πολιτικός μόνον ως Μηχανικός, αλλά και Πολιτικός με Π κεφαλαίο, αφού ασχολείται ψυχή τε και σώματι με την Πολιτική. Δημοτικός Σύμβουλος Χαλανδρίου την περίοδο 2011-2014, με καθήκοντα Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος την περίοδο 2013-2014. Υποψήφιος Δήμαρχος Χαλανδρίου, επικεφαλής του συνδυασμού ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2023, Δημοτικός Σύμβουλος Χαλανδρίου από το 2019. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΠΑΠ από το 2019 (Σύνδεσμος Δήμων Προστασίας Ανάπλασης Πεντελικού).

Έχει επίσης συνεχή δημόσια παρουσία και δράση στην «Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ)» ως Γραμματέας Ενημέρωσης, μέλος ΔΣ και ως Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Βορείων Προαστίων Αθηνών (ΕΝΙΒΟΠΑ), στο «Σύνδεσμο Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση», στο «Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ)», στο «Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών», και στο ΕΒΕΑ.

Ιδιοκτήτης, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της τεχνικής εταιρείας-υπηρεσιών μηχανικών-διαχείρισης ακινήτων KRAMA PROPERTY, με εξειδίκευση σε θέματα διοίκησης τεχνικών έργων, κατασκευών, ανακαινίσεων, αδειών, μελετών, επιβλέψεων, πολεοδομικών θεμάτων, ρύθμισης αυθαιρέτων, καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και κάθε είδους αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας.

Αρθρογραφεί περίπου επί μία 20ετία, από τότε δηλαδή που τον γνώρισα, σε πλειάδα έγκυρων εφημερίδων, περιοδικών και ιστοσελίδων. Απειρες είναι κυριολεκτικά οι ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές στις οποίες έχει συμμετάσχει, με κύριο θέμα του, αυτό που είναι το θέμα του βιβλίου του, που σήμερα έχουμε τη χαρά και την τιμή να παρουσιάσουμε.

πίσω στο αρχείο