Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
Τι θα γίνει επιτέλους με τους «μπαταχτσήδες» ; Άρθρο του Περικλή Αντωνίου*
09/05/2023

Από τον περασμένο Αύγουστο, μας λέει το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ, όταν η κυβέρνηση καθιέρωσε την τιμολόγηση του ρεύματος ανά μήνα και μαζί τη δυνατότητα των καταναλωτών να αλλάζουν πάροχο, ακόμη κι αν δεν έχουν εξοφλήσει τον λογαριασμό τους, οι ανεξόφλητες οφειλές των παρόχων διπλασιάστηκαν και εκτινάχθηκαν στο 1 δισ. Ευρώ! Όλα αυτά είναι «φέσια» που άφησαν πίσω τους καταναλωτές που κάνουν κατάχρηση της δυνατότητας αλλαγής παρόχου. Αυτό γιατί σήμερα οι προμηθευτές δεν έχουν δικαίωμα να ζητήσουν αποκοπή ηλεκτρικού ρεύματος για πελάτη τους που έχει αλλάξει πάροχο χωρίς να έχει εξοφλήσει τον λογαριασμό του, με αποτέλεσμα οι πάροχοι να συσσωρεύουν χρέη. Ετσι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ προσανατολίστηκε να αποδεχτεί εισήγηση που έχει καταθέσει η ΡΑΕ θέτοντας περιορισμούς στις μετακινήσεις καταναλωτών υπό όρους (π.χ. με δύο ανεξόφλητους λογαριασμούς). Η προκήρυξη των εκλογών διέκοψε την πρόοδο της σημαντικής αυτής αλλαγής, όμως με αφορμή το «πλιάτσικο» σε βάρος των Παρόχων Ρεύματος, επιτέλους, μπήκε στο τραπέζι το πρόβλημα «φέσια» των στρατηγικών κακοπληρωτών, διαχρονικά γνωστών και ως «μπαταχτσήδων»!

     Έπρεπε να πληγούν οι Μεγάλοι (Πάροχοι Ρεύματος) από τους κατ´επάγγελμα και σύστημα «μπαταχτσήδες» (έχοντες και κατέχοντες(στη συντριπτική τους πλειοψηφία) για να δημοσιοποιηθεί αυτή η «πληγή του Φαραώ».

      Όταν απελπισμένα διαμαρτυρόταν απλοί πολίτες  —ανήκοντες συνήθως στη Μεσαία Τάξη—  πληττόμενοι από τους «μπαταχτσήδες», η Πολιτεία «κώφευε», αλλά και η Δικαιοσύνη με τις αποφάσεις της, τους «παρείχε μια ιδιότυπη ασυλία». 

Πιο συγκεκριμένα, υπήρξε απόφαση, που επέβαλε ποινή φυλάκισης με αναστολή, εξαγοράσιμη, κόστους πολύ μικρότερου της (οριστικά) μη εξοφληθείσας οφειλής, έμμεσα επιβραβεύοντας τον στρατηγικό κακοπληρωτή και αδικώντας/«τιμωρώντας» τον πληττόμενο.

       Εύλογο το ερώτημα των συνεπών πολιτών: Η Πολιτεία αυτή τη φορά, με αφορμή και ευκαιρία αυτό το γεγονός, θα τολμήσει θεσπίσει μέτρα υπέρ των συνεπών και σε βάρος των «ενεργειακών τουριστών»;

     Στα μέτρα αυτά, που θα λάβει η Πολιτεία κατά των «μπαταχτσήδων» θα συμπεριλάβει και τους «τουρίστες των αστικών μισθώσεων», που βάσει σχεδίου, αφήνουν όχι μόνο απλήρωτα ενοίκια και ζημιές/βανδαλισμούς, αλλά και απλήρωτους λογαριασμούς νερού (που κάποιες ΔΕΥΑ χρεώνουν αναίτια και ίσως όχι νόμιμα τους εκμισθωτές), ρεύματος κ.α. Θα θεσπίσει επιτέλους ΜΗΤΡΩΟ ΕΚΜΙΣΘΩΤΩΝ/ΜΙΣΘΩΤΩΝ?

     Θα συμπεριλάβει και άλλους «τουρίστες», που συστηματικά αρνούνται να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις/οφειλές έναντι τρίτων, όπως π.χ. Τουριστικών Γραφείων έναντι καταλυμάτων, Εταιρειών έναντι συναλλασσομένων τους, Πωλητών έναντι καταναλωτών κ.α., υπέρ της εξυγίανσης της Αγοράς, που εδώ και χρόνια έχει καταστεί σωστή Ζούγκλα, με την ανοχή της Πολιτείας?

     Χρόνια τα έλεγαν και τα λένε όλοι οι «παθόντες», τα γράφανε, διαβιβάζοντας τα αρμοδίως, αλλά «άκρα του τάφου σιωπή».

     Κανείς και ποτέ δεν ασχολήθηκε με τους «μπαταχτσήδες», ούτε το τόλμησε, που όντας στο απυρόβλητο, αυξάνονται, ξεπερνώντας κάποια στιγμή αριθμητικά τον αριθμό των συνεπών, που ως μη εισπράττοντες θα «μεταλλαχθούν» και αυτοί σε ασυνεπείς, καθιστάμενοι τελικά πλειοψηφία, που θα είναι δύσκολο για την όποια Πολιτική Ηγεσία να πάρει μέτρα εναντίον τους, για ευνόητους λόγους.....

     Έπρεπε να «πονέσουν» οι Πάροχοι, για να δουν τη δημοσιότητα οι άνομες πρακτικές των στρατηγικών κακοπληρωτών, που προκλητικά εμφανίζονται και ως αδύναμοι οικονομικά, αν όχι και ως...άποροι, (ζητώντας την ευαισθησία του κοινού απέναντι τους), με τη Πολιτεία να μην αξιοποιεί όλα τα μέσα, που έχει στη διάθεση της, προκειμένου να διαπιστώσει τα της οικονομικής τους κατάστασης και συμπεριφοράς, ούτε δίνει το δικαίωμα στον πληγέντα να το κάνει, επικαλούμενη τα «Προσωπικά Δεδομένα», πίσω από τα οποία «οχυρώνονται» οι κάθε λογής κακοπληρωτές, απαντώντας στον «παθόντα» με την αμίμητη φράση τους «δεν έχω, ούτε μπορώ να σε πληρώσω, πήγαινε με στα Δικαστήρια ή όπου αλλού θέλεις»!

 Ποιους πλήττουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, που σε κάθε ευκαιρία δηλώνει η Πολιτεία ότι θα πάρει, (αλλά δεν παίρνει), μέτρα κατά των άνομων συμπεριφορών τους;

Από τους αδύναμους δεν υπάρχει «ύλη» για να πάρουν, «ουκ αν λάβεις, άλλωστε, παρά του μη έχοντος». Από τους δυνατούς δεν τολμούν και αν τολμήσουν, δεν θα τα καταφέρουν, για ευνόητους λόγους...

Έτσι η μόνη Κοινωνική Τάξη, που συστηματικά λυμαίνονται oi «μπαταχτσήδες» είναι, στη συντριπτική πλειοψηφία, (με ελάχιστες εξαιρέσεις), η μεσαία τάξη, η πολυπληθέστερη Κοινωνική Ομάδα, «ραχοκοκκαλιά» της   Χώρας, με την «ένοχη» ανοχή της Πολιτείας!

Τώρα λοιπόν που ήρθαν στην επικαιρότητα τα «μπαταχτσιλίκια» και οι επιπτώσεις τους στην Οικονομία, Αγορά και Κοινωνία, είναι ώρα η Πολιτεία να πάρει μέτρα για να προστατεύσει την κοινωνία. Είναι ώρα οι υποψήφιοι των διαφόρων κομμάτων να μας πουν αν και πως σκέπτονται να αντιμετωπίσουν αυτή την ανοικτή «πληγή», που απειλεί όλους μας, αποδομώντας αργά, αλλά σταθερά την κοινωνική συνοχή…

*Ο Περικλής Αντωνίου είναι τ. Πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λέσβου και εκπρόσωπος της ΠΟΜΙΔΑ στη Μυτιλήνη.

πίσω στο αρχείο