Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
Ανοιξε στο Περιστέρι η πρώτη περιφερειακή υπηρεσία του Ελληνικού Κτηματολογίου στην Αττική
02/07/2020

         Την Τετάρτη 1η Ιουλίου 2020, άρχισε να λειτουργεί στο Περιστέρι (με αρμοδιότητα τα ακίνητα στους Δήμους Περιστερίου και Αιγάλεω) η πρώτη περιφερειακή υπηρεσία του «Ελληνικού Κτηματολογίου» εντός Αττικής, η οποία θα εξυπηρετεί (εν δυνάμει) πάνω από 200.000 πολίτες και στεγάζεται στην οδό Κωνσταντινουπόλεως 135 (2ος όροφος).

           Τα Υποθηκοφυλακεία Αιγάλεω και Περιστερίου καταργήθηκαν και στη θέση τους λειτουργεί πλέον το Υποκατάστημα Περιστερίου του Κτηματολογικού Γραφείου Αθηνών, με προϊστάμενη την κ. Ελένη Κυριακάκη, (τέως Υποθηκοφύλακα Αιγάλεω) και αναπληρώτρια την κ. Ασημίνα Κορναράκη (τέως Διοικητική Προϊσταμένη Υποθηκοφυλακείου Περιστερίου)

           Στο Υποκατάστημα Περιστερίου (όπως και σε όλες τις περιφερειακές υπηρεσίες του Κτηματολογίου) παρέχονται στους πολίτες και τους επαγγελματίες, όλες τις υπηρεσίες που παρέχονται και σήμερα από τα Υποθηκοφυλακεία (καταχώριση πράξεων, τήρηση βιβλίων ενεχύρου, τήρηση των σχετικών αρχείων κλπ), όμως δεν λειτουργούν αυτόνομα ως προς την κεντρική υπηρεσία, αλλά σύμφωνα με ενιαίους κανόνες και πρότυπα και με γνώμονα την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και την ασφάλεια των συναλλαγών, σε  καθεστώς απόλυτης διαφάνειας.

           Στις περιφερειακές υπηρεσίες του Κτηματολογίου, εντάσσονται φέτος νέες ψηφιακές υπηρεσίες που εξυπηρετούν πρωτίστως τους πολίτες, χωρίς ταλαιπωρία και περιττά έξοδα, ενισχύουν τη διαφάνεια μεταξύ των συναλλαγών και μειώνουν τα λειτουργικά κόστη. Ενδεικτικά, οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες που εισάγονται είναι:

  1. Η παραγγελία, πληρωμή και χορήγηση πιστοποιητικών από τις περιφερειακές υπηρεσίες του Κτηματολογίου. Με αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομείται χρόνος και χρήματα για τους πολίτες, καθώς δεν στήνονται πλέον στην ουρά.
  2. Η ηλεκτρονική υποβολή συμβολαίων από τον συμβολαιογράφο χωρίς εμπλοκή του πολίτη.
  3. Ο προδικαστικός έλεγχος, καθώς δίνεται πλέον η δυνατότητα απευθείας σύνδεσης της εργασίας του μηχανικού με τη λειτουργούσα βάση του Κτηματολογίου.

           Τέλος, στις περιφερειακές υπηρεσίες του Κτηματολογίου λειτουργεί ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, ενώ σε ότι αφορά τα τέλη, ο υπολογισμός τους πραγματοποιείται, μέσω κατάλληλων εφαρμογών που έχουν αναπτυχθεί από το Κτηματολόγιο, ώστε να διευκολύνεται η διαχείριση των εσόδων, των δαπανών και των αποδόσεων, αλλά και να διασφαλίζεται ο διαρκής έλεγχός τους. 

           Οι συναλλαγές στα ταμεία των περιφερειακών υπηρεσιών πραγματοποιούνται αποκλειστικά με χρήση κάρτας μέσω POS ή μέσω τραπεζών, καθώς δεν  γίνεται δεκτή η καταβολή μετρητών.

           Τέλος, στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr μπορούν όλοι να έχουν πρόσβαση σε όλα τα έντυπα των αιτήσεων. 

           Συγχαρητήρια στη Διοίκηση του Ελληνικού Κτηματολογίου και ιδιαίτερα στον Γενικό Διευθυντή του κ. Στέφανο Κοτσώλη!

 

πίσω στα νέα