Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
Διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση ΠΟΜΙΔΑ, Κυριακή 29.11.2020 10 π.μ.
28/11/2020

Διαδικτυακή εκδήλωση ΠΟΜΙΔΑ: Ν. Ταγαράς: Προχωρούν Δασικοί χάρτες, Κτηματολόγιο, Ιδιοκτησιακό, ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ!

Δείτε ολόκληρο το ενημερωτικό σεμινάριο στο Facebook της ΠΟΜΙΔΑ, στο link: https://fb.watch/233_O26rYz

Αν δεν έχετε λογαριασμό στο Facebook δείτε το στο YouTube του IONIAN CHANNEL:https://youtu.be/Q9Fp8eZpbpw

Συνολική απήχηση 15.000 μόνον στο Facebook!!!

Παρέμβαση της Πολιτείας στο ιδιοκτησιακό των εκτός σχεδίου ακινήτων,  διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου στα οποία καταχωρείται η ακίνητη ιδιοκτησία, και άλλες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που αφορούν την ιδιωτική ακίνητη περιουσία ανήγγειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκος Ταγαράς κατά την συμμετοχή του σήμερα στη διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση - σεμινάριο, που διοργάνωσαν η ΠΟΜΙΔΑ και η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Αχαΐας, επ΄ευκαιρία και του πολεοδομικού νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς αναφέρθηκε στις επιτυχίες της οργάνωσης των ιδιοκτητών με την θέσπιση μέτρων στήριξης των ιδιοκτητών ακινήτων που υφίστανται απώλεια εισοδήματος λόγω της πανδημίας, με την επιστροφή αρχικά του 30 % της μείωσης μέσω φορολογικού συμψηφισμού και πλέον, για τις μειώσεις του Νοεμβρίου, επιστροφή του 50 % απευθείας σε τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη. Στάθηκε επίσης στο δικαίωμα καταχώρησης μισθώσεων και τροποποιήσεων ακινήτων ως αορίστου χρόνου, καθώς και στην εξομοίωση της προθεσμίας δήλωσης COVID με την προθεσμία κατάθεσης μισθώσεων & λύσεων που επίσης ήταν αποτέλεσμα του αγώνα της ΠΟΜΙΔΑ.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» που ξεκινά σε λίγες ημέρες, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ σημείωσε τις δυσκολίες  - λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν - συνεδρίασης των γενικών συνελεύσεων των πολυκατοικιών προκειμένου να αποφασιστεί η συμμετοχή στο πρόγραμμα, αλλά και στα γραφειοκρατικά εμπόδια για την έκδοση ΑΦΜ και τραπεζικού λογαριασμού για τις διαχειρίσεις των πολυκατοικιών.

Σχολιάζοντας το χωροταξικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή ο κ. Παραδιάς έκανε λόγο για θετικές ρυθμίσεις αλλά και για ελλείψεις, όπως το γεγονός ότι δεν επιλύεται το ιδιοκτησιακό για τα εκτός σχεδίου ακίνητα για τα οποία το Δημόσιο ζητά από τους ιδιοκτήτες τίτλους που ανάγονται στο 1885!

Κατά την παρέμβασή του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκος Ταγαράς ανήγγειλε ότι το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται προτάσεις για το χρόνο στον οποίο ανάγεται η απόδειξη των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων. «Θα αποδώσουμε δικαιοσύνη και θα δώσουμε διέξοδο. Είμαστε υποχρεωμένοι να υποστηρίξουμε το δημόσιο συμφέρον αλλά πρέπει να είμαστε δίκαιοι και απέναντι στην ιδιωτική περιουσία. Θα υπάρξουν αλλαγές σε αυτά τα ζητήματα», ανέφερε ο υφυπουργός.

Ο κ. Ταγαράς σημείωσε ότι ως το τέλος Φεβρουαρίου του 2021 να αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες σε όλη την Ελλάδα και ως το τέλος του επόμενου έτους θα έχει κυρωθεί το 90 % και θα απομένει μόνο η εκδίκαση των ενστάσεων και αντιρρήσεων. Πρόσθεσε ότι η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών αποτελεί προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου ενώ ανακοίνωσε πως είναι σε εξέλιξη προσπάθεια διασύνδεσης όλων των σχετικών πληροφοριακών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του Ε9.

Ο υφυπουργός ΠΕΝ παρουσίασε εξάλλου εκτενώς τις ρυθμίσεις για τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης στα κατά παρέκκλιση άρτια αγροτεμάχια, τη λύση που δίνεται για τις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις ώστε να σταματήσει η ομηρία  - όπως ανέφερε χαρακτηριστικά – των ιδιοκτητών, αλλά και για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης που θα λειτουργήσει επί τέλους υπέρ των ιδιοκτητών διατηρητέων κτιρίων.

Ο Συμβολαιογράφος και Πρόεδρος της Ελληνικής και Διεθνούς Ενώσεως Συμβολαιογράφων κ. Γιώργος Ρούσκας ανέφερε ότι ο περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμησης πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή και αφού ολοκληρωθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός. Πρόσθεσε ότι – λόγω της πανδημίας – οι συναλλαγές με τις ΔΟΥ είναι μαρτυρικές έως ανύπαρκτες με αποτέλεσμα εκατοντάδες αγοραπωλησίες ακινήτων να ματαιώνονται ή να καρκινοβατούν. Και τόνισε ότι η επόμενη μέρα θα φέρει την ολική ηλεκτρονικοποίηση της διαδικασίας συλλογής των εγγράφων για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, με την υλοποίηση του ηλεκτρονικού φακέλλου στον οποίο θα συγκεντρώνονται ηλεκτρονικά τα απαιτούμενα πιστοποιητικά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΑΑΔΕ, ΤΕΕ, Δήμοι, Δασικές υπηρεσίες κλπ.). Με τον τρόπο αυτό όπως ανέφερε θα εξακριβώνεται αυτόματα αν και που υπάρχει καθυστέρηση.

Ο κ. Αντώνης Μουζάκης, Οικονομολόγος, Λογιστής, Φοροτεχνικός. ανέφερε ότι για τις μεταβιβάσεις και γονικές παροχές υπάρχει η δυνατότητα υποβολής του φακέλου στις ΔΟΥ διαδικτυακά, παρά τις δυσκολίες που έχουν επισημανθεί. Σε σχέση με τις αλλαγές στη φορολογία αναφέρθηκε στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στο εισόδημα από ενοίκια του 2020, ενώ υπενθύμισε ότι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να διορθώσουν τυχόν διαφορές μεταξύ της δήλωσης COVID και του μισθωτηρίου που έχει κατατεθεί στη ΔΟΥ προκειμένου να επωφεληθούν της επιστροφής του 50 % της μείωσης.

Ο Αντιπρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και Πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΑΘ) Δικηγόρος Θεσσαλονίκης κ. Κώστας Χαιδούτης  αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για την διαχείριση των περιουσιών τους στην περίοδο του κορονοιού, ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη που πλήττεται από την πανδημία.

Ο Δικηγόρος Α.Π., Γενικός Γραμματεύς ΠΟΜΙΔΑ κ. Αναστάσιος Βάππας υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που δεν καταβάλλεται ούτε το μειωμένο κατά 40 % ενοίκιο. Σε αυτές, ενώ θεωρητικά υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης διαταγής απόδοσης ή διαταγής πληρωμής, στην πράξη (λόγω των περιοριστικών μέτρων) οι πράξεις δεν εκδίδονται ή δεν κοινοποιούνται, με αποτέλεσμα να είναι απροστάτευτοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η Ειδ. Γραμματεύς της ΠΟΜΙΔΑ, πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Αχαΐας (ΕΙΑΝΑ) Δικηγόρος Πατρών κα Κυριακή Αθανασιάδη σημείωσε ότι η ζήτηση για φοιτητικά σπίτια εφέτος ήταν ελάχιστη ενώ υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που οι φοιτητές λύνουν τις μισθώσεις και εγκαταλείπουν τα σπίτια αλλά λόγω της πανδημίας δεν μπορούν να πάρουν τα πράγματά τους με αποτέλεσμα τα ακίνητα να παραμένουν δεσμευμένα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδος κ. Τάκη Παπαδόπουλο, η μείωση της ζήτησης για φοιτητική κατοικία άγγιξε το 50 % ενώ ζήτησε την επέκταση του προγράμματος «Εξοικονομώ» και στα επαγγελματικά ακίνητα.

Ο Φοροτεχνικός Σύμβουλος του Γραφείου Ενημερώσεως της ΠΟΜΙΔΑ κ. Αλκης Κωφός ανέλυσε τις προθεσμίες κατάθεσης και διόρθωσης των μισθωτηρίων και των δηλώσεων COVID και τα κύρια λάθη και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στη διαδικασία επιστροφής των ποσών που δικαιούνται από τις μειώσεις ενοικίων.

Ο Ασφαλιστής, Υπεύθυνος του Προγράμματος Ασφάλισης Κτιρίων Μελών ΠΟΜΙΔΑ κ. Νίκος Κεχαγιάογλου παρουσίασε τα πλεονεκτήματα του προγράμματος ΠΟΜΙΔΑ-Interamerican για την ασφάλιση των κτιρίων των μελών της Ομοσπονδίας.


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η ΠΟΜΙΔΑ ΚΑΙ Η ΕΝΩΣΗ  ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ  ΑΚΙΝΗΤΩΝ  ΝΟΜΟΥ  ΑΧΑΪΑΣ, προσκαλούν τα μέλη τους και όλους τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες ακινήτων να συμμετάσχουν και εφέτος, στο πλαίσιο του Οικονομικού Πολυσυνεδρίου «e-FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2020”, σε ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ, που θα διεξαχθεί την ΚΥΡΙΑΚΗ, 29η NOEMBΡIOY 2020  ΚΑΙ  ΩΡΑ  10-12 μ. και θα μεταδοθεί σε ζωντανή livestreaming εκπομπή μέσω διαδικτύου, με κεντρικό ομιλητή τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Βουλευτή Κορινθίας κ. Νίκο Ταγαρά, και με στόχο την ενημέρωση των ιδιοκτητών ακινήτων στα εξής τρέχοντα θέματα:

Πανδημία και ιδιωτική ακίνητη περιουσία: Προβλήματα και προοπτικές.

Αναμόρφωση δασικών χαρτών, εκτός σχεδίου δόμηση, πολεοδομικό νομοσχέδιο.

Εμπορικές μισθώσεις, μισθώσεις κατοικιών, βραχυχρόνιες & φοιτητικές μισθώσεις.

Επιδοτούμενες μειώσεις ενοικίων. Δηλώσεις μισθωτηρίων & δηλώσεις COVID.

ΕΝΦΙΑ, Αντικειμενικές αξίες ακινήτων, Φορολογία εισοδήματος, Δημοτικά τέλη ακινήτων.

Εθνικό Κτηματολόγιο. Προθεσμίες δηλώσεων και δικαστικής διόρθωσης ανακριβών εγγραφών.

Πολεοδομική νομοθεσία. Αυθαίρετα, Ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, Μεταφορά Συντ. Δόμησης.

Αναβάθμιση των υπαρχόντων κτιρίων, Πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ - ΑΥΤΟΝΟΜΩ».

Διαχείριση πολυκατοικιών, διαφορές συνιδιοκτητών, αυτονόμηση θέρμανσης.

Νέος νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Νέο πλαίσιο για την πρώτη κατοικία.

Πρόγραμμα ασφάλισης κατοικιών μελών ΠΟΜΙΔΑ-INTERAMERICAN και ΑΝΥΤΙΜΕ online!

Ηλεκτρικό Ρεύμα στην καλύτερη προσφορά για τα μέλη της ΠΟΜΙΔΑ από την PROTERGIA!

ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Ο Υφυπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας & Βουλευτής Κορινθίας ΝΔ κ. ΝΙΚΟΣ ΤΑΓΑΡΑΣ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ

* ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΥΣΚΑΣ, Συμβολαιογράφος, Πρόεδρος Ελληνικής και Διεθνούς Ενώσεως Συμβολαιογράφων.

* ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΥΖΑΚΗΣ, Οικονομολόγος, Λογιστής, Φοροτεχνικός.

* ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΙΔΟΥΤΗΣ, Δικηγόρος, Αντιπρόεδρος ΠΟΜΙΔΑ & Πρόεδρος Ένωσης Ιδιοκτητών Θεσσαλονίκης.

* ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΠΠΑΣ, Δικηγόρος Α.Π., Γενικός Γραμματεύς ΠΟΜΙΔΑ.

* ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ, Δικηγόρος, Πρόεδρος της (Ε.Ι.Α.Ν.Α), Ειδική Γραμματέας της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α.

* ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΚΟΣ, τ. Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, μέλος του Δ.Σ της Ε.Ι.Α.Ν.Α.

* ΑΛΚΗΣ ΚΩΦΟΣ, Φοροτεχνικός Σύμβουλος του Γραφείου Ενημερώσεως της ΠΟΜΙΔΑ, 

* ΝΙΚΟΣ ΚΕΧΑΓΙΑΟΓΛΟΥ, Ασφαλιστής, Υπεύθυνος Προγράμματος Ασφάλισης Κτιρίων Μελών ΠΟΜΙΔΑ.

Τις εργασίες της εκδήλωσης θα συντονίσει ο κ. ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΑΡΑΔΙΑΣ, Δικηγόρος Α.Π., Πρόεδρος της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α και της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI) και η κα ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ, Δικηγόρος Πατρών, Ειδ. Γραμματεύς της ΠΟΜΙΔΑ.

Την εκδήλωση μπορείτε να την παρακολουθήσετε σε livestreaming πατώντας εδώ ή και μέσα από τη σελίδα FACEBOOK της ΠΟΜΙΔΑ  

πίσω στα νέα