Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
ΕΛΣΤΑΤ: Στο +5,1% η αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τον Ιανουάριο
13/01/2022

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) κατά τη δωδεκάμηνη περίοδο Ιανουαρίου 2021 – Δεκεμβρίου 2021 παρουσίασε αύξηση (απλή δωδεκάμηνη μεταβολή) κατά 5,1% (αύξηση πέντε και ένα δέκατο τοις εκατό). Αυτό ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) στις 13.1.2022.

Η αύξηση αυτή, που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την ανακοινωθείσα μείωση κατά -2,8% της αμέσως προηγούμενης 12μηνης περιόδου (2020), οφείλεται στο γενικότερο κύμα ανατιμήσεων που παρατηρείται στη χώρα αλλά και διεθνώς. Η αύξηση αυτή επηρεάζει τα μισθώματα που σύμφωνα με τις συμβατικές τους ρυθμίσεις, υπόκεινται σε αναπροσαρμογή κατά τον Ιανουάριο 2022. Για τις μισθώσεις οι οποίες δεν έχουν σχετική συμβατική ρύθμιση, υπάρχει δικαίωμα αύξησης του μισθώματος κατά τα 75% της αύξησης του Δείκτη (ήτοι 3,8%).

Υπενθυμίζουμε ότι οι μηνιαίες ανακοινώσεις που εκδίδει η ΕΛΣΤΑΤ για την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των ενοικίων (μια ακόμη επιτυχία της ΠΟΜΙΔΑ από τη δεκαετία του '90 ως προς την ουσία αλλά και τη διαδικασία) αναρτώνται στην ιστοσελίδα της www.statistics.gr και συγκεκριμένα ΕΔΩ.

πίσω στα νέα