Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
ΕΝΦΙΑ-Αντικειμενικές: Επεται και συνέχεια!!!
23/06/2018

Η συμφωνία "ελάφρυνσης του χρέους" δεν συμπεριλαμβάνει και ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ...  Η Έκθεση Συμμόρφωσης για την τέταρτη αξιολόγηση που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι κατά την επόμενη διετία θα υπάρξουν αλλεπάλληλες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, και συνεπώς και στον ΕΝΦΙΑ, όχι όμως και ουσιαστική ελάφρυνσή του.

Η Ευρωπαική Επιτροπή θεωρεί ότι οι αλλαγές που έγιναν, ανταποκρίνονται σε μέρος και μόνον της αναγκαίας προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στο ύψος των εμπορικών, και αναφέρει ότι η Αθήνα έχει δεσμευθεί για εκ νέου αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων το 2019 και το 2020, ώστε να πετύχει πλήρη εναρμόνισή τους με τις τιμές της αγοράς. Ετσι το 50% της υπολειπόμενης προσαρμογής θα γίνει το επόμενο έτος και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το 2020. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι συντελεστές που θα χρησιμοποιηθούν στην φετινή εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ μπορεί να αλλάξουν σε βάθος 24 μηνών σε διάφορες περιοχές και συνεπώς πολλά νοικοκυριά δεν μπορούν να προβούν σε ασφαλή σχεδιασμό για τις φορολογικές επιβαρύνσεις που αντιμετωπίζουν.

Η τροποποίηση των αντικειμενικών αξιών συγκαταλέγεται στα ρίσκα που ταυτοποιεί στην έκθεσή της η Επιτροπή όσον αφορά τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας έως το 2022.

Οι φετινές αλλαγές στις τιμές ζώνης και στον ΕΝΦΙΑ θα οδηγήσουν σε αύξηση του φόρου για σχεδόν ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων, ήτοι το 15%, αν και για τους περισσότερους το επιπλέον κόστος δεν θα υπερβεί τα 50 ευρώ. Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, η Έκθεση Συμμόρφωσης προαναγγέλλει ανατροπές τα επόμενα δύο χρόνια. Με βάση τα αντίμετρα που έχουν ψηφιστεί και περιλαμβάνονταν στο Μεσοπρόθεσμο, ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί κατά 10%, για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνουν φόρο μέχρι 700 ευρώ. Δηλαδή η ελάφρυνση, αν ποτέ ισχύσει, θα αφορά μόνον χρεώσεις ΕΝΦΙΑ έως το πολύ 700€ και με όριο μείωσης τα 70€!!! Η μέγιστη απώλεια για τα κρατικά έσοδα θα είναι 0,1% του ΑΕΠ ήτοι 200 εκατ. ευρώ. Επίσης θα αλλάξουν οι συντελεστές των περίπου 20 φόρων και των τελών που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα, μεταξύ των οποίων και του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), ακόμη και τα δημοτικά τέλη, άγνωστο προς ποιά κατεύθυνση...

Εν τω μεταξύ η υφυπουργός Οικονομικών κα Κατερίνα Παπανάτσιου, σε δηλώσεις της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» διευκρίνισε ότι οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών θα ισχύσουν προς το παρόν μόνον για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ 2018. Για τις υπόλοιπες φορολογίες (φόροι μεταβίβασης, δωρεών, γονικών παροχών κ.λπ.) φέτος θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι παλαιές αντικειμενικές τιμές. Οι νέες αξίες θα αρχίσουν να ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου του 2019. Αυτό σημαίνει ότι στις περιοχές όπου έχουν ήδη ανακοινωθεί αυξήσεις της τιμής ζώνης, οι ενδιαφερόμενοι για γονικές παροχές, δωρεές αλλά και αγοραπωλησίες, θα πρέπει να σπεύσουν στα συμβολαιογραφεία το συντομότερο, και το πολύ μέχρι 31.12.2018... 

πίσω στα νέα