Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
K. Μπακογιάννης: Να αποκτήσουν ξανά αξία τα ακίνητα της Αθήνας!
21/12/2018

Με το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων συναντήθηκε ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Στην συζήτηση τέθηκαν στον Κώστα Μπακογιάννη μια σειρά από αιτήματα δημοτών προς την Π.ΟΜ.ΙΔ.Α., μεταξύ των οποίων:
-Μείωση δημοτικών τελών καθαριότητας-φωτισμού στην επαγγελματική χρήση
-Στήριξη από τον Δήμο του αιτήματος για παράταση στην προθεσμία δήλωσης κενών ακινήτων που λήγει στις 18 Ιανουαρίου.
-Οριστική απελευθέρωση των δεσμευμένων ακινήτων για δημιουργία κοινόχρηστων χώρων.
-Εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τις συνέπειες από την μη δήλωση ακινήτων στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Το Δ.Σ. της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. παρουσίασε τις προτάσεις του σχετικά με τα θέματα που αφορούν την ιδιωτική ακίνητη περιουσία. Μεταξύ των προτάσεων που έθεσε, ήταν η μετατροπή του ΕΝΦΙΑ σε δημοτικό τέλος με προκαθορισμένο πλαίσιο φορολογικού συντελεστή και χωρίς επιβολή συμπληρωματικού φόρου, η αλλαγή της νομοθεσίας έτσι ώστε τα αδήλωτα ακίνητα να περιέρχονται τελικά στους Δήμους και όχι στο Δημόσιο, ώστε να δοθεί και η δυνατότητα δημιουργίας προγράμματος «Κοινωνικής Κατοικίας» με αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων κατοικιών-διαμερισμάτων που δεν θα δηλωθούν στο Κτηματολόγιο.

«Η γη και τα ακίνητα της Αθήνας αποτελούν ένα τεράστιο περιουσιακό στοιχείο  που τα προηγούμενα χρόνια απαξιώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Κώστας Μπακογιάννης. Και πρόσθεσε: «Ο σχεδιασμός μας είναι να αποκτήσουν ξανά αξία με συγκεκριμένες κινήσεις που αφορούν αυτό που λέμε Πολιτισμό της Καθημερινότητας: Ασφάλεια για κατοίκους και επισκέπτες, λειτουργία της πόλης με καθαριότητα, πράσινο, αναπλάσεις καθώς και ανάκτηση του Δημόσιου χώρου που σε μεγάλο βαθμό αφορά εκατοντάδες ακίνητα της πόλης. Ειδικότερα για τον ΕΝΦΙΑ, οφείλουμε να πιέσουμε ώστε να μην εξοντώνει πλέον την ιδιοκτησία και να έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα. Η μεταφορά της αρμοδιότητας στους Δήμους θα συμβάλει και προς αυτή την κατεύθυνση».

Οι προτάσεις της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. θα αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας  από τον συνδυασμό «Αθήνα Ψηλά» προκειμένου να διαμορφωθεί το πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα στις Αθηναίες και τους Αθηναίους. Στο πρόγραμμα θα υπάρχουν επίσης συγκεκριμένες θέσεις για αλλαγές στην Πολεοδομία και την Χωροταξία της Αθήνας.

Θα ακολουθήσουν ανάλογες ενημερωτικές συναντήσεις με όλους τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους Δημάρχους. 

πίσω στα νέα