Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
Κι.Πο.Κ.Α.: Συνάντηση για τη βελτίωση της καθημερινότητας της Αθήνας
06/09/2017

 Συνάντηση με Φορείς της Πολιτείας και της Πόλης οργάνωσε στις 6.9.2017 η Κίνηση Πολιτών για το Κέντρο της Αθήνας (Κι.Πο.Κ.Α.) με συμμετοχή και της ΠΟΜΙΔΑ, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας για τη βελτίωση της καθημερινότητάς της.
Την δέσμευση του για την περαιτέρω κινητοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας με στόχο την άμβλυνση της παραβατικότητας στο κέντρο της Αθήνας, ανέλαβε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, στο πλαίσιο ευρύτατης σύσκεψης με συμμετοχή εκπροσώπων παραγωγικών, πολιτειακών και κοινωνικών φορέων. Παράλληλα στην αναφερόμενη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Κίνησης Πολιτών του Κέντρου της Αθήνας (Κι.Πο.Κ.Α.), ο κ. Αναγνωστάκης κάλεσε τους πολίτες να βοηθήσουν το έργο της αστυνόμευσης λαμβάνοντας και οι ίδιοι ένα μίνιμουμ επίπεδο μέτρων αυτοπροστασίας, ενώ δεσμεύτηκε ότι η επόμενη συνάντηση με τους φορείς θα γίνει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πριν το τέλος του έτους. Αναφέρθηκε δε στην επιτυχημένη για την εικόνα της πόλης , λειτουργία του γραφείου επισκεπτών που λειτουργεί στο κέντρο της πόλης με την σύμπραξη ΥΠΠΟΠΟ και φορέων των Ξενοδόχων.

Υπογραμμίζεται ότι αντικείμενο της σύσκεψης, που έγινε την Δευτέρα 4η Σεπτεμβρίου, στο ξενοδοχείο “ Athens Tiare “ στην Ομόνοια,ήταν η καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, επαγγελματίες και επισκέπτες, στην καθημερινότητα τους στο κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας.

Στη συνάντηση  εκτός από τα μέλη του Δ.Σ. της Κι.Πο.Κ.Α. συμμετείχαν και οι παρακάτω εκπρόσωποι των διαφόρων φορέων: ο πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕ, κ.ΓιώργοςΚαββαθάς, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Τσακίρης,ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, κ. Στράτος Παραδιάς,ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής & Αργοσαρωνικού, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ, κ. Στάθης Σκρέτας, ο εκπρόσωπος του ΣΕΛΠΕ, κ.Αντώνης Ζαΐρης,ο εκπρόσωπος του ΕΣΑ κ. Σωτήρης Αντωνίου και ο εκπρόσωπος της ΕΣΕΕ, κ. Νίκος Κουγιουμτζής. Από την πλευρά της πολιτείας πέραν του Γ.Γ. του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη,στη σύσκεψη παρευρέθηκαν οι Στρατηγοί της ΕΛΑΣ,ο κ. Αντώνης Μπάκας (Γενικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος), ο κ. Αλκιβιάδης Ασημακόπουλος (διευθυντής ΓΑΔΑ), καθώς και ο Ταξίαρχος κ. Δημήτρης Μουστακαλής(διευθυντής Αθηνών). Ταυτόχρονα στη συνάντηση συμμετείχαν, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Τουρισμού κ. Γιώργος Τζιάλλας , ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Ευάγγελος Καφετζόπουλος και εκ μέρους του Δήμου Αθήνας, οι αντιδήμαρχοι, κα .Νέλλη Παπαχελά και ο κ. Ανδρέας Βαρελάς.

Από τους φορείς και τα μέλη της Κι.Πο.Κ.Α. τέθηκαν όλα τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και επισκέπτες του κέντρου που άπτονται  της παραβατικότητας, της αστυνόμευσης, των προβλημάτων με το εμπόριο και την χρήση ναρκωτικών ουσιών και την συνεπαγόμενη παρουσία σημαντικού αριθμού ουσιοεξαρτημένων ανθρώπων σε κεντρικά σημεία της πόλης,του παραεμπορίου καθώς και τα θέματα καθαριότητας, φωτισμού και ελέγχου της κατάληψης των κοινοχρήστων χώρων  και της παράνομης στάθμευσης.

Από την πλευρά του ο Αστυνομικός Διευθυντής Αθηνών αναφέρθηκε στα σχέδια της ΕΛ.ΑΣ. για την αστυνόμευση του κέντρου της Αθήνας, στους πολλούς ελέγχους που έχουν διεξάγει από την αρχή της χρονιάς, στην ανάγκη σύμπραξης  και συντονισμού με τους λοιπούς εμπλεκόμενους στο κέντρο της πόλης φορείς, στα προβλήματα του κέντρου και στην ανάγκη αποτελεσματικότερου ηλεκτροφωτισμού των δρόμων. Παράλληλα, έκανε λόγο για τις κοινές δράσεις ΕΛ.ΑΣ. και Δημοτικής Αστυνομίας,δεσμευόμενος συγχρόνως για το σχεδιασμό συστηματικών δράσεων αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ στην τοποθέτηση του υπεραμύνθηκε της πολιτικής της υπηρεσίας του για τη λειτουργία  θεραπευτικών δομών στο κέντρο της πόλης, παρά την αντίθετη άποψη κάποιων εκ των παρευρισκομένων εκπροσώπων φορέων, αναφέρθηκε δε στις προγραμματιζόμενες δράσεις του Οργανισμού, για την λειτουργία κέντρων ημερήσιας φιλοξενίας, περίθαλψης και διανυκτέρευσης των ουσιοεξαρτημένων ατόμων, κάποιων εξ αυτών σε συνεργασία με τον Δήμο της Αθήνας, ενώ τόνισε την σχεδιαζόμενη εντατικοποίηση των δράσεων δρόμου(street work) για την ένταξη περισσοτέρων ασθενών στα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ.

Ο αντιδήμαρχος κ.Βαρελάς ανέλυσε τις δράσεις του Δήμου και της δημοτικής αστυνομίας η οποία όπως υποστήριξε λειτουργεί με το 1/3 του προ τετραετίας δυναμικού της, γεγονός που δυσχεραίνει την διεκπεραίωση του έργου της. Ακόμη αναφέρθηκε στο έργο της αποκομιδής τονίζοντας και τις ευθύνες κάποιων επαγγελματιών οι οποίοι αδιαφορούν για τα ωράρια αποκομιδής, βλάπτοντας την εικόνα της πόλης επιβαρύνοντας παράλληλα το αστικό περιβάλλον, ενώ προανήγγειλε και την επικείμενη ολοκλήρωση διαγωνισμού για την προμήθεια, μέσω ΕΣΠΑ, υλικών ηλεκτροφωτισμού, γεγονός που θα βοηθήσει σημαντικά στον"φωτισμό" της πόλης.

Η αντιδήμαρχος κα Παπαχελά  αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του κέντρου και άλλων περιοχών όπως η πλατεία Βικτωρίας, ως συνέπεια της εμπορίας ναρκωτικών και σημείωσε την ανάγκη αυστηροποίησης της νομοθεσίας για παραβάσεις που άπτονται των ναρκωτικών καθώς και την εντατικοποίηση των δράσεων της ΕΛΑΣ προς αυτήν την κατεύθυνση.

Κλείνοντας τη σύσκεψη η πρόεδρος της Κι.Πο.Κ.Α. κα Βρεττού ζήτησε από τους συμμετέχοντες  εκπροσώπους της πολιτείας και αυτοδιοίκησης να λάβουν υπόψη τους τα προβλήματα των εκπροσώπων των φορέων και των πολιτών, τα οποία θα τους αποσταλούν σε μορφή κειμένου πρακτικών της συνάντησης, ώστε σε 3 μήνες, σε μια νέα συνάντηση , να εκτιμηθεί η πιθανή άμβλυνση των προβλημάτων και η βελτίωση των όρων διαβίωσης κατοίκων και επισκεπτών στο κέντρο της Αθήνας.  

Συντονισμός : Δημήτρης Νικολακόπουλος - Τηλ:   697-3389358 Γραμματεία :  Λαμπρινή Ευαγγελίου     -      Τηλ:   697-2824555 Αθήνα ΚΙ.ΠΟ.Κ.Α.  Πειραιώς 4  ---   10431 Ομόνοια ,  E-mail: kipolikeath@gmail.com  -  blog:kipoka.wordpress.com -  Facebook: kipoka Athens

πίσω στα νέα