Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
Μητσοτάκης: Στο 20+60=80% τα ενοίκια κλειστών επιχειρήσεων τον Ιανουάριο & Φεβρουάριο
15/12/2020

Δίμηνη παράταση της μείωσης ενοικίων προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον νέο προϋπολογισμό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με ένα νέο μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων που θα μένουν κλειστές με εντολή του κράτους (λιανεμπόριο, εστίαση, τουρισμό, αθλητισμό, πολιτισμό κ.α.). Σύμφωνα με αυτό μειώνεται το ενοίκιο για Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021 κατά 80%, ήτοι οι ενοικιαστές θα καταβάλουν στους εκμισθωτές τους μόνον το 20% ενώ οι τελευταίοι θα αποζημιωθούν από το κράτος με το 60% του συνολικού ενοικίου στο λογαριασμό τους, ήτοι οι ιδιοκτήτες δικαιούνται να εισπράξουν το 80% του πλήρους ενοικίου. 

Καταστροφή για τους εκμισθωτές-νομικα πρόσωπα...

Τα παραπάνω μας διευκρινίστηκαν κατηγορηματικά από αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα με τον οποίο επικοινώνησε αμέσως η ΠΟΜΙΔΑ, ενώ αύριο αναμένονται σχετικές διευκρινιστικές ανακοινώσεις.  Δεν είναι συνεπώς ακόμη γνωστό το τι θα συμβεί με τις μισθώσεις των υπολοίπων επαγγελματικών κατηγοριών, των κατοικιών και των φοιτητικών μισθώσεων των εργαζομένων σε αναστολή, ούτε αν,  ειδικά μετά από αυτήν την σοβαρή εξέλιξη, θα γίνει δεκτό το αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ να υπαχθούν στα μέτρα στήριξης των ιδιοκτητών και τα νομικά πρόσωπα-εκμισθωτές ακινήτων, που ενώ υφίστανται αιματηρές μειώσεις ενοικίων, εξαιρούνται συνεχώς από κάθε διευκόλυνση.   

Συμπερασματικά τα συνολικά μισθώματα των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουρίου 2020 θα είναι τα ίδια με τα του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020 στις κατηγορίες αυτές, ήτοι στο ίδιο συνολικό ποσοστό του 80% του πλήρους ενοικίου. Ομως με την νέα ρύθμιση θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο το 60% του ενοικίου, ενώ με την ισχύουσα είναι μόνον το 20%. Αστάθμητοι παράγοντες, υπέρ της νέας ρύθμισης είναι αφενός η μειωμένη πραγματική δυνατότητα είσπραξης του 60% των ενοικίων των μηνών αυτών από τους ενοικιαστές με τα κλειστά καταστήματα, αλλά και κατά, η διαδικασία δήλωσης και η αναπόφευκτη καθυστέρηση είσπραξης της κρατικής αποζημίωσης... 

H ANAKOINΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έκπτωση ενοικίου 80% για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή

Για το λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές και τις επιχειρήσεις που κατά την περίοδο των εορτών  παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, μειώνεται το ενοίκιο για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο κατά 80%, ανεξαρτήτως των υγειονομικών επιλογών την επόμενη περίοδο.

Το 60% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον κρατικό προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες από αυτές που έχουν σήμερα, ενώ οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν μόνο το 20% του ενοικίου. Με αυτό τον τρόπο επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 60% στο κράτος, 20% στον εκμισθωτή και 20% στην επιχείρηση.

Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή μετά τις 16 Δεκεμβρίου. Συμπεριλαμβάνονται οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με το σύστημα παράδοσης εκτός ή με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού, αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Επιπλέον, εντάσσονται  οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως τα ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

πίσω στα νέα