Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
Παραδιάς στο Πρακτορείο "Sputnik" για ΕΝΦΙΑ: Αυτός δεν είναι φόρος, είναι λύτρα!
17/08/2018

Συνέντευξη στη δημοσιογράφο Εριφύλη Πετράκου του Ρωσικού ειδησεογραφικού Πρακτορείου "SPUTNIK" έδωσε ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ. 

«Πρέπει να σταματήσει το μαρτύριο του ΕΝΦΙΑ», τόνισε στο Sputnik ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, καθώς έως τα τέλη του Αυγούστου, περίπου 950.000 ιδιοκτήτες θα λάβουν «λυπητερή» με αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Ραβασάκια με αυξημένο ΕΝΦΙΑ έρχονται για περίπου 950.000 ιδιοκτήτες ακινήτων έως τις 31 Αυγούστου. Οι πρώτες εκτιμήσεις με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία από αυτούς, θα κληθούν να πληρώσουν έως 50 ευρώ περισσότερα σε σχέση με πέρσι. Για περίπου 160.000 φορολογούμενους η «λυπητερή» θα είναι αυξημένη έως και 200 ευρώ ενώ για περίπου 50.000 το «μπουγιουρντί» θα είναι από 200 έως και 1.500 ευρώ περισσότερο. Οι μεγάλοι χαμένοι είναι κυρίως όσοι έχουν μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία άνω των 250.000 ευρώ.

Ο Στράτος Παραδιάς πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων

Όλο και περισσότεροι φορολογούμενοι δεν μπορούν να πληρώσουν, κάτι που αποδεικνύεται και από την αύξηση των κατασχέσεων, δήλωσε στο Sputnik ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (Π.ΟΜ.ΙΔ.Α).

Για τους πολίτες με ακίνητη περιουσία άνω των 250.000 ευρώ, παρομοίωσε τον ΕΝΦΙΑ με «λύτρα».

«Στην πραγματικότητα τα ποσά του φόρου που ζητούνται κάθε χρόνο, δεν αποτελούν φόρο αποτελούν πραγματικά "λύτρα" για να μπορεί κανείς να διατηρήσει την περιουσία του, να μην του κατάσχουν τους λογαριασμούς του και να μην του κατάσχουν την περιουσία του την ίδια. Πρέπει να μπει ένα τέλος κάποια στιγμή σε αυτό το μαρτύριο του ΕΝΦΙΑ», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παραδιάς.

Εξήγησε ότι τις μεγαλύτερες φορολογικές υποχρεώσεις τις έχουν πολίτες με απρόσοδη και ξενοίκιαστη περιουσία που συχνά οι αποδοχές τους δεν τους επιτρέπουν να πληρώσουν τις τεράστιες υποχρεώσεις τους.

Αντίστροφη μέτρηση για τον ΕΝΦΙΑ, πότε πρέπει να πληρωθεί και σε πόσες δόσεις

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ, απαιτείται εκλογίκευση του ΕΝΦΙΑ και συγκεκριμένα, να μειωθεί στο μισό η δημοσιονομική αξίωση από το συγκεκριμένο φόρο.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Παραδιά στο Sputnik:

«Ο ΕΝΦΙΑ, είναι στην πραγματικότητα εντελώς ανεξάρτητος από την πραγματική φοροδοτική δυνατότητα του κάθε πολίτη και του κάθε ιδιοκτήτη. Δηλαδή τις μεγαλύτερες φορολογικές υποχρεώσεις τις έχουν άνθρωποι που κατέχουν ιδιωτική, ακίνητη περιουσία η οποία είναι απρόσοδη και ξενοίκιαστη.

Συχνά, αυτή αποτελείται από ξενοίκιαστα καταστήματα, από οικόπεδα τα οποία αυτή τη στιγμή δεν έχουν καμιά τύχη στην αγορά και συχνά οι ιδιοκτήτες αυτοί μπορεί να μην έχουν να πληρώσουν, μπορεί να μη βγαίνουν μια σύνταξη για να πληρώσουν τις τεράστιες υποχρεώσεις τους.

Ο αριθμός αυτών των φορολογουμένων είναι μεγάλος και αυξάνεται κάθε χρόνο. Αυτό το γεγονός αποδεικνύεται την σωρεία των κατασχέσεων που γίνονται όλο και περισσότερες κάθε χρόνο και επιβάλλονται από την αρχή είσπραξης των δημοσίων εσόδων σε βάρος των οφειλετών.

Για πολλούς φορολογούμενους, ειδικά αυτούς που η αξία της ακίνητης περιουσίας τους υπερβαίνει τις 250.000, ο φόρος, δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ, είναι διπλός γιατί επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος.

Τα ποσά του φόρου που ζητούνται κάθε χρόνο δεν αποτελούν φόρο, αποτελούν πραγματικά «λύτρα» για να μπορεί κανείς να διατηρήσει την περιουσία του, να μην του κατάσχουν τους λογαριασμούς του και να μην του κατάσχουν την περιουσία του την ίδια.

Πρέπει να μπει ένα τέλος κάποια στιγμή σε αυτό το μαρτύριο του ΕΝΦΙΑ. Ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εκλογικευτεί, θα πρέπει η δημοσιονομική αξίωση του ΕΝΦΙΑ να μειωθεί το πολύ στο μισό από ότι είναι σήμερα για όλους τους φορολογούμενους για να μπορούν να ανταποκρίνονται και στο μέλλον. Αλλιώς δεν θα πάμε μακριά».

πίσω στα νέα