Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΗΛΩΣΗΣ ΕΜΒΑΔΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΚΕΔΕ
14/09/2020

Το Δ.Σ. της ΠΟΜΙΔΑ στην ημέρα υποβολής στον κ. Θεοδωρικάκο της πρότασης για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Στα 60.630.700 εκ. ανέρχονται τα  επιπλέον τετραγωνικά μέτρα που δηλώθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ στους επτά μήνες λειτουργίας της,  με το ποσοστό των δηλωμένων επιφανειών στην επικράτεια να αυξάνεται κατά 35,15%. Στην επτάμηνη μέχρι σήμερα λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ υποβλήθηκαν 2.710.217 δηλώσεις και φανερώθηκαν επιπλέον 60.630.700 τ.μ. ακίνητης περιουσίας, αυξάνοντας κατά 115 εκ. ευρώ τα ετήσια έσοδα των Δήμων.  

Τα απολογιστικά στοιχεία της ΚΕΔΕ που ανακοινώθηκαν με αφορμή την  τυπική τουλάχιστον λήξη της προθεσμίας της 30ης Σεπτεμβρίου 2020, καθώς η πλατφόρμα συνεχίζει να βρίσκεται σε λειτουργία μετά την ανακοίνωση του ΥΠΕΣ για παράταση που αφορά τους πλημμυροπαθείς, χωρίς να κλείνει και για όλους τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες,  οι δήμοι θα αυξήσουν σημαντικά τα έσοδα τους κατά 115 εκ ευρώ, καθώς υποβλήθηκαν 2.710.217 δηλώσεις. Νούμερο που αντιστοιχεί σε 60.630.700  επιπλέον τετραγωνικά μέτρα ακίνητης περιουσίας, με το ποσοστό αύξησης των δηλωμένων επιφανειών να ανέρχεται στο 35,15%. Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε η ΚΕΔΕ,  οι 2.710.217 δηλώσεις αντιστοιχούν σε 1.869.050 ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και σε 841.052 μη ηλεκτροδοτούμενα.  Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες εκτός Ελλάδος που χρησιμοποίησαν την εφαρμογή ανέρχονται στους 33 χιλιάδες, ενώ η επισκεψιμότητα  στην πλατφόρμα εγγράφει 18.733.217 επισκέψεις. Ωφελημένοι από τη διαδικασία βγαίνουν και οι Δήμοι, αφού πλέον θα δουν τα έσοδα τους από την επιβολή τελών στην επιπλέον ακίνητη περιουσία να αυξάνονται κατά 115 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση. Ποσό, που ισοδυναμεί περίπου με το 1/12 της ετήσιας επιχορήγησης που λαμβάνουν οι Δήμοι από το Κεντρικό Κράτος μέσω των Κ.Α.Π.

Δημήτρης Παπαστεργίου: "Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση». Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Παπαστεργίου με αφορμή τη δημοσιοποίηση ων απολογιστικών στοιχείων έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση λειτουργίας της Πλατφόρμας ΑδήλωτωνΤετραγωνικών της ΚΕΔΕ, μέσω της οποίας δηλώθηκαν στους Δήμους πάνω από 60 εκ.επιπλέον τετραγωνικά μέτρα ακίνητης περιουσίας, χωρίς καμία επιβολή προστίμου. Το όφελος για όλους είναι σημαντικό. Οι Δήμοι θα αυξήσουν σημαντικά τα έσοδά τους. Οι πολίτες έχουν καθαρή εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους και δεν θα κινδυνεύουν με επιβολή προστίμων, ενώ η λειτουργία της πλατφόρμας είναι ένα πρωτόγνωρο βήμα για την Αυτοδιοίκηση αλλά και τη λειτουργία του ψηφιακού κράτους. Πλέον έχουμε μεγαλύτερη εμπειρία και ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για νέες ψηφιακές διευκολύνσεις και εποικοδομητική συνεργασία πολλών διαφορετικών υπηρεσιών του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης, με θετικά αποτελέσματα προς όφελος των Δημοτών – πολιτών. Μαζί με τον Γιάννη Τσιάμη, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ, ήδη ξεκινήσαμε τον σχεδιασμό των νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών μέσω του κόμβου της ΚΕΔΕ, που θα παρουσιάσουμε το επόμενο διάστημα, που θα καταστήσουν ακόμη πιο λειτουργικούς τους Δήμους μας και θα προσφέρουν περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες στους πολίτες και τις επιχειρήσεις που μας εμπιστεύονται. Στην προσπάθεια αυτή σύσσωμο το ΔΣ της ΚΕΔΕ, και μακριά από κομματικές ταμπέλες έφερε εις πέρας μια πρωτόγνωρη διαδικασία με μόνο σκοπό το όφελος του πολίτη και της επιχείρησης, διότι ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Δημόσιας Διοίκησης δεν αποτελεί αντιπολιτευτικό πεδίο για κανέναν, παρά μόνο πεδίο για καινοτόμες ιδέες και προτάσεις από όλους».


Υπενθυμίζεται ότι στις 12.3.2020 είχε δημοσιευτεί στο ΦΕΚ 53Α/12.3.2020 το άρθρο 21 του νόμου 4674/2020 (βλ. κατωτέρω) με το οποίο διαγράφονται οι βεβαιωμένες οφειλές της ανωτέρω κατηγορίας. Η ΠΟΜΙΔΑ απαντώντας σε βροχή ερωτημάτων τόσο των μελών της όσο και πάμπολλων ενδιαφερομένων ιδιοκτητών, ανακοινώνει τα εξής:

 

ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΤΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ: *Με κλικ στην κατηγορία «Ηλεκτροδοτούμενα» καταχωρούνται οι διορθώσεις τετραγωνικών για όλα τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα που είχαν δηλωθεί με ελλιπή τετραγωνικά.

*Με κλικ στην κατηγορία «Μη ηλεκτροδοτούμενα» καταχωρούνται οι διορθώσεις για:

 • Επιφάνειες κτισμάτων με «κομμένη» παροχή ρεύματος λόγω διακοπής (όχι λόγω οφειλής)
 • Επιφάνειες κτισμάτων που δεν δηλώθηκαν ποτέ για την υποβολή τους σε δημοτική φορολογία
 • Επιφάνειες κτισμάτων, αποπερατωμένων ή μη, που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ
 • Επιφάνειες οικοπέδων που δεν έχουν δηλωθεί στον Δήμο για επιβολή ΤΑΠ.
 • Επιφάνειες χώρων που ηλεκτροδοτούνται από τον κοινόχρηστο μετρητή πολυκατοικίας. (NEW

ΔΗΛΩΣΗ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΑΠ. Η ΠΟΜΙΔΑ υπενθυμίζει ειδικότερα στους ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός σχεδίου και εντός οικισμού, και στους ιδιοκτήτες κτισμάτων εκτός σχεδίου οπουδήποτε σε όλη τη χώρα, ότι η μη υποβολή δήλωσης ΤΑΠ συνεπάγεται χρηματικό πρόστιμο διπλάσιο του οφειλόμενου τέλους που αντιστοιχεί στο ακίνητο! Γι’ αυτό τους συνιστά  να τα καταχωρήσουν στην πλατφόρμα με τα σωστά εμβαδά τους, ακόμη και αν τα είχαν κάποτε δηλώσει, ώστε αφενός να διαγραφεί κάθε οφειλή τους μέχρι 31.12.2019, και αφετέρου οι Δήμοι να μπορούν να τους στέλνουν στο εξής ετήσιες ειδοποιήσεις καταβολής του ΤΑΠ χωρίς το διπλάσιο πρόστιμο.

* ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ. Η δήλωση διόρθωσης δεν συνεπάγεται αυτόματη μεταβολή του εμβαδού του ακινήτου στο αρχείο του ΔΕΔΔΗΕ. Θα ακολουθήσει επεξεργασία της δήλωσης αλλά και προσαρμογή των δηλουμένων εμβαδών με τυχόν μειωτικούς συντελεστές, από την Υπηρεσία Εσόδων του αρμόδιου Δήμου, η οποία σε περίπτωση σοβαρής αμφιβολίας μπορεί να ζητήσει τεκμηρίωση των στοιχείων της δήλωσης.

Δείτε τι είπε ο Πρόεδρος  ΠΟΜΙΔΑ στις εκπομπές MEGA Σαββατοκύριακο της 7.3.2020 & Κοινωνία Ωρα MEGA της 10.3.2020

Κάντε κλικ στην παρακάτω εικόνα για να μεταφερθείτε αυτόματα στην  

ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ   

Πραγματική σύγχρονη «Σεισάχθεια» αποτελεί για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη τη χώρα με λανθασμένα δηλωμένα εμβαδά στους Δήμους, η διάταξη του άρθρου 51 παρ. 2 του Ν. 4647/2019 (ΦΕΚ 204/Α) που νομοθετήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκου και του Προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρη Παπαστεργίου. Η διάταξη, που υπήρξε πρόταση και πολυετές επίμονο αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ, απαλλάσσει τους ιδιοκτήτες από πρόστιμα και αναδρομικά και επιπλέον φέρνει άμεση και σημαντική επαύξηση των ετήσιων εσόδων των ΟΤΑ, ορίζει τα εξής:

 «Οι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης για τον καθορισµό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισµού φόρων, τελών και εισφορών προς τους ΟΤΑ Α΄ βαθµού µπορούν να υποβάλουν δήλωση µε τα ορθά στοιχεία µέχρι 31-3-2020, χωρίς την επιβολή προστίµων για τη µη υποβολή ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης. Διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές εκ των δηλώσεων του προηγούµενου εδαφίου υπολογίζονται και οφείλονται µόνο από την 1.1.2020».

Στη συνέχεια, με το άρθρο 21 άρθρο 21 του νόμου 4674/2020 (ΦΕΚ 53Α/12.3.2020) ορίζονται ειδικότερα τα εξής:

1.Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων μη ρευματοδοτούμενα ακίνητα μέχρι την 30.6.2020. 

2. Διαγράφονται οι ήδη βεβαιωμένες οφειλές δημοτικών τελών και ΤΑΠ από διαφορές εμβαδών, όχι μέχρι 31.12.2019 αλλά μέχρι την ημέρα της υποβολής της οικειοθελούς δήλωσής τους στον οικείο Δήμο. 

3. Εξαιρούνται όμως από τη διαγραφή μόνον τα ποσά που βεβαιώθηκαν κατόπιν ελέγχου της υπηρεσίας του Δήμου. Τα ποσά που βεβαιώθηκαν λόγω αιτήματος χορήγησης βεβαίωσης για μεταβίβαση ακινήτου διαγράφονται και αυτά! 

4. Τα ήδη καταβληθέντα ποσά στους Δήμους για τις παραπάνω αιτίες δεν επιστρέφονται.

5. Η προθεσμία για δήλωση των αδήλωτων εμβαδών παρατείνεται έως την 30.6.2020 μόνον για όσους ιδιοκτήτες προβούν σε ρύθμιση αυθαιρέτων μετά την 31.3.2020.

Το άρθρο 21 του νόμου 4674/2020 (ΦΕΚ 53Α/12.3.2020)  έχει ως εξής:

Ρυθμίσεις για την επιβολή δημοτικών τελών επί ακινήτων

1. Η παράγραφος 2 του άρθρου 222 του ν. 4555/2018 (Α΄ 133) αντικαθίσταται ως εξής: «2. Οφειλές από τέλη καθαριότητας και φωτισμού για ακίνητο, του οποίου η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί, σύμφωνα με βεβαίωση του αρμόδιου διαχειριστή δικτύου και το οποίο, σύμφωνα με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ή του νομίμου εκπροσώπου αυτού, δεν χρησιμοποιούνταν κατά το διάστημα αναφοράς, διαγράφονται ή παραλείπεται η βεβαίωσή τους. Η υπεύθυνη δήλωση του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να υποβληθεί μέχρι τις 30.6.2020. Ποσά που έχουν καταβληθεί δεν αναζητούνται.»

2. Στο άρθρο 51 του ν. 4647/2019 (Α΄ 204) προστίθεται παράγραφος 3, ως εξής: «3. Βεβαιωμένες οφειλές από φόρους και τέλη προς τους ΟΤΑ α΄ βαθμού, που αντιστοιχούν σε διαφορές ως προς την επιφάνεια ενός ακινήτου ή τη χρήση αυτού και αφορούν χρονικό διάστημα προγενέστερο της υποβολής δήλωσης, καθώς και τα συναφή με αυτές πρόστιμα, διαγράφονται. Ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί δεν αναζητούνται. Η ρύθμιση του πρώτου εδαφίου δεν εφαρμόζεται στις περιπτώσεις, όπου οι οφειλές έχουν προκύψει ύστερα από έλεγχο της υπηρεσίας.»

3. Ειδικά για όσους υπαχθούν στη ρύθμιση της παραγράφου 1 του άρθρου 102 του ν. 4495/2017, οι διατάξεις του άρθρου 51 του ν. 4647/2019 (Α΄ 204) εφαρμόζονται έως 30.6.2020.

Η πλατφόρμα λειτουργεί στη διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/ 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΟΡΙΕΣ 

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν απορίες σχετικά με την πλατφόρμα και τον τρόπο διόρθωσης των εμβαδών των ιδιοκτησιών τους πρέπει:

*Να διαβάσουν προσεκτικά τις σχετικές οδηγίες και διευκρινίσεις που αναγράφονται  σ΄αυτήν, οι οποίες εμπλουτίζονται συνεχώς,  

*Να απευθύνονται στην Υπηρεσία Εσόδων του οικείου Δήμου,

*Να απευθύνονται στον φοροτεχνικό που υποβάλλει τις φορολογικές τους δηλώσεις,

*Να απευθύνονται στην ΠΟΜΙΔΑ αποκλειστικά μέσω της ειδικής φόρμας υποβολής ερωτήσεων της ΣEΛΙΔΑΣ ΜΕΛΩΝ της, και με τους κωδικούς πρόσβασής τους, καθόσον δεν υπάρχει καμιά πρακτική δυνατότητα απάντησης στα εκατοντάδες ηλεκτρονικά μηνύματα με ερωτήματα τρίτων που μας αποστέλλονται βροχηδόν... 


ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ  ME  EMAILS ΤΗΣ ΑΑΔΕ!

Η ΠΟΜΙΔΑ τονίζει ότι είναι απόλυτα απαραίτητη η γνωστοποίηση της ρύθμισης αυτής και στον τελευταίο ιδιοκτήτη της χώρας και του απόδημου ελληνισμού, και δεν θα κουραστεί να επαναλαμβάνει ότι απαραίτητη προυπόθεση για τη μαζική συμμετοχή και επιτυχία της είναι η άμεση αποστολή ενημερωτικών emails από την ΑΑΔΕ προς όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων - κατόχους ΑΦΜ της χώρας μας και τους φοροτεχνικούς τους, για τη ρύθμιση αυτή και την πλατφόρμα δηλώσεων!

ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΜΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ

Η ΠΟΜΙΔΑ ΚΑΛΕΙ όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας, ήτοι αυτούς που από παλαιά έχουν δηλώσει τα εμβαδά των ιδιοκτησιών τους στους Δήμους, αυτούς που πρόσφατα τακτοποίησαν αυθαίρετα,  αλλά και όσους έχουν αδήλωτα εμβαδά για οποιοδήποτε λόγο, να σπεύσουν να ελέγξουν μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος τα δηλωμένα εμβαδά των ακινήτων τους και να προβούν έγκαιρα στις τυχόν απαιτούμενες διορθωτικές δηλώσεις, ώστε να επωφεληθούν από τη μοναδική αυτή ρύθμιση, η εκτεταμένη εφαρμογή της οποίας θα δώσει στους Δήμους τη δυνατότητα να μειώσουν τα δημοτικά τέλη για όλους τους πολίτες. Επίσης καλεί και τους ιδιοκτήτες κενών και μη ρευματοδοτουμένων ακινήτων, όπως και εκείνων που δεν ρευματοδοτήθηκαν ποτέ, να τα δηλώσουν στους οικείους Δήμους, για να μη χρεώνονται δημοτικά τέλη τόσο για το παρελθόν, όσο και για το μέλλον.

Για την ενημέρωση των μελών της και κάθε ενδιαφερόμενου ιδιοκτήτη ακινήτου, η ΠΟΜΙΔΑ παραθέτει ένα Δεκάλογο με τις βασικές ερωτήσεις και απαντήσεις στα παραπάνω θέματα: 

1. Ποιος είναι δικαιούχος στη ρύθμιση αυτή;

Κάθε ιδιοκτήτης κτίσματος ή οικοπέδου εντός σχεδίου και εντός οικισμού που δεν το έχει δηλωμένο στον οικείο ΟΤΑ καθώς κάθε ιδιοκτήτης που το έχει δηλώσει με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, όπως  διαμερίσματα, μονοκατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακάλυπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα, αλλά και κτίσματα εκτός σχεδίου ακινήτων, ηλεκτροδοτούμενα ή μη.

2. Ποιες επιφάνειες ακινήτων υπάγονται στη ρύθμιση αυτή;

Η ρύθμιση αυτή ρητά καλύπτει ενδεικτικά τις επιφάνειες ακινήτων που είχαν δηλωθεί ελλιπώς, επιφάνειες ακινήτων τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ για την υποβολή τους σε δημοτική φορολογία αλλά και τις επιφάνειες ακινήτων που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ.

3. Τι δικαιούται να κάνει και γιατί;

Να υποβάλει δήλωση με τα πλήρη και ορθά στοιχεία των επιφανειών όλων των ακινήτων του, ηλεκτροδοτούμενων και μη, με την οποία θα απαλλαγεί από όλες τις αναδρομικές οφειλές πολλών ετών και από οποιοδήποτε πρόστιμο ή προσαύξηση, όπως προέβλεπε η σχετική νομοθεσία, ιδιαίτερα για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων ακινήτων.

4. Από ποιες κατηγορίες φόρων και τελών απαλλάσσει αναδρομικά η ρύθμιση αυτή;

Η ρύθμιση αυτή καταλαμβάνει κάθε είδους φόρους, τέλη και εισφορές προς τους Δήμους της χώρας, ήτοι τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και το δημοτικό φόρο.

5. Που και πως πρέπει να υποβληθούν οι δηλώσεις αυτές;

Οι  δηλώσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά στη νέα διαδικτυακή πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, μέσω της οποίας κάθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης θα μπορεί να διορθώσει κάθε σφάλμα το οποίο διαπιστώνει, δηλώνοντας υπεύθυνα το πραγματικό σημερινό εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας του, ηλεκτροδοτούμενης ή μη. Τυχόν αλλαγή χρήσης, αλλά και μείωση του εμβαδού του ακινήτου θα μπορούν να δηλωθούν μόνον στην Υπηρεσία Εσόδων του οικείου Δήμου, εφόσον αυτά τεκμηριώνονται βάσει των ιδιοκτησιακών τους τίτλων και του Ε9.  Οι δηλώσεις αυτές θα διαβιβάζονται στην Υπηρεσία Εσόδων του οικείου Δήμου για επεξεργασία και υπολογισμό κάθε οφειλόμενου ποσού ΤΑΠ ή δημοτικών τελών, για το αποτέλεσμα του οποίου θα ενημερώνεται ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης.

6. Μέχρι πότε πρέπει να υποβληθούν οι δηλώσεις αυτές;

Η προθεσμία που ορίζει η διάταξη αυτή είναι μέχρι την 31η Μαρτίου 2020. 

7. Από πότε θα αρχίσει να τρέχει η χρέωση για τα πρόσθετα εμβαδά που θα δηλωθούν;

Η χρέωση των δημοτικών φόρων και τελών των πρόσθετων εμβαδών θα αρχίσει από την 1.1.2020, όποτε και αν δηλωθούν αυτά.  Οι ήδη βεβαιωμένες οφειλές δημοτικών τελών και ΤΑΠ από διαφορές εμβαδών, δεν διαγράφονται μέχρι 31.12.2019 αλλά μέχρι την (προγενέστερη) ημέρα της υποβολής της οικειοθελούς δήλωσής τους στον οικείο Δήμο. 

8. Τι θα συμβεί αν δεν δηλωθούν εμπρόθεσμα τα πρόσθετα εμβαδά;

Μετά τη λήξη της προθεσμίας οικειοθελούς δήλωσης, θα ισχύσουν ξανά οι προηγούμενες διατάξεις  που προέβλεπαν αναδρομικές οφειλές με πρόστιμα, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν είτε όταν αρχίσουν οι διασταυρώσεις των στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ με τα στοιχεία του Ε9, στα οποία έχουν πλέον πρόσβαση οι ΟΤΑ της χώρας, είτε όταν ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ή οι κληρονόμοι του ζητήσουν πιστοποιητικό μη οφειλής ΤΑΠ για μεταβίβαση, γονική παροχή ή αποδοχή κληρονομιάς του ακινήτου.

9. Τι θα συμβεί με όσους υπέβαλαν δηλώσεις πριν από τη δημοσίευση του παραπάνω νόμου, και βεβαιώθηκαν εις βάρος τους τα σχετικά ποσά δημοτικών τελών;

Οι οφειλές από διαφορές δηλωμένων επιφανειών ακινήτων, που βεβαιώθηκαν με οικειοθελή προσέλευση των ενδιαφερομένων, διαγράφονται εκτός αν προέκυψαν και βεβαιώθηκαν μετά από έλεγχο της Υπηρεσίας Εσόδων του Δήμου. Ποσά που καταβλήθηκαν λόγω αίτησης έκδοσης πιστοποιητικού μεταβίβασης ακινήτου τελικά διαγράφονται και αυτά! Καταβληθέντα όμως ποσά δεν επιστρέφονται.

10. Τι ισχύει σχετικά με τις δηλώσεις για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα;

Η σχετική προθεσμία υποβολής δηλώσεων για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, η οποία έληγε την 31η Δεκεμβρίου 2019, παρατάθηκε νομοθετικά έως την 30ή Ιουνίου 2020.

ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ

Πηγαίνουμε στην διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/

Κάνουμε είσοδο στην εφαρμογή πατώντας πάνω στο “Είσοδος πολιτών για δήλωση διόρθωσης τ.μ. ακινήτων”

Θα μας ζητηθεί να συνδεθούμε με τα στοιχεία του TaxisNet

Δημιουργία νέα δήλωσης

Αφού γίνει επιτυχής σύνδεση στην εφαρμογή πηγαίνουμε στην σελίδα των δηλώσεών μας και επιλέγουμε “Δημιουργία Νέας Δήλωσης”

Για την δημιουργία νέας δήλωσης πρέπει να εξουσιοδοτήσουμε την εφαρμογή να προχωρήσει σε αναζήτηση των ακινήτων μας στο περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ.

Προτού προχωρήσετε στη δήλωση του ακίνητου σας, θα πρέπει να επιστήσετε την προσοχή σας στα εξής:

 • Κάθε δήλωση γίνεται ανά αρ. παροχής για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά σας ή ανά ακίνητο σε περίπτωση που δεν είναι ηλεκτροδοτούμενο.

 • Επιλέγοντας ακίνητο με αρ. παροχής, θα προστεθούν αυτόματα στη δήλωσή σας και όσα ακίνητα έχετε στον Δήμο με τον ίδιο αριθμό παροχής.

 • Εάν επιθυμείτε να προσθέσετε ακίνητο χωρίς αρ. παροχής στην δήλωσή σας, πατήστε το κουμπί “Εισαγωγή στη Δήλωση”΄. Το ακίνητο θα θεωρηθεί πως πλέον είναι ηλεκτροδοτούμενο και θα έχει τον ίδιο αρ. παροχής με τα υπόλοιπα ακίνητα της δήλωσης.

Επιλέγουμε αν η δήλωση μας αφορά ηλεκτροδοτούμενα ή μη ακίνητα

Μετά επιλέγουμε τον Δήμο που απευθύνεται η δήλωσή μας

Στη συνέχεια εμφανίζονται τα ακίνητά μας σύμφωνα με το Ε9 για τον συγκεκριμένο Δήμο Εμφανίζονται για κάθε ακίνητο ο ΑΤΑΚ, ο αριθμός παροχής, η διεύθυνση, η κατηγορία ακινήτου, το έτος κατασκευής και οι επιφάνειες κύριων και βοηθητικών χώρων.

Πατάμε “Εισαγωγή στη δήλωση” για να εισάγουμε το ακίνητο* στη δήλωσή μας *σε περίπτωση που δεν έχει εμφανιστεί το ακίνητό μας κάνουμε Δημιουργία ακινήτου από το αντίστοιχο κουμπί

Σε αυτό το σημείο η εφαρμογή εμφανίζει στη δήλωσή μας τρία (3) πεδία

 1. Το ακίνητο όπως εμφανίζεται στο Ε9

 2. Τη δήλωσή μας

 3. Το ακίνητο όπως εμφανίζεται στο ΔΕΔΔΗΕ μαζί με την διαφορά των τετραγωνικών μέτρων από το Ε9.

Σε αυτό το σημείο συμπληρώνουμε τα πραγματικά τ.μ. στην δήλωσή μας στο πεδίο Στοιχεία Δήλωσης Πολίτη

Εφόσον συμπληρώσουμε τη δήλωσή μας πρέπει να εισάγουμε τα στοιχεία επικοινωνίας μας για να μπορέσουμε να ενημερωθούμε με email (υποχρεωτικό) όταν γίνει ολοκλήρωση της δήλωσής μας από τον υπάλληλο του Δήμου, και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας (κινητό ή σταθερό - υποχρεωτικό να συμπληρώσετε ένα από τα 2 νούμερα τηλεφώνου) σε περίπτωση που ο υπάλληλος θέλει να επικοινωνήσει μαζί μας.

Πατώντας «Προσωρινή Αποθήκευση», η δήλωσή μας ΔΕΝ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ, αλλά αποθηκεύεται προσωρινά και μπορούμε να δούμε μια προεπισκόπηση των στοιχείων που δηλώσαμε. Αν θέλουμε να την επεξεργαστούμε, πατάμε το κουμπί «Επεξεργασία» και τροποποιούμε όποιο πεδίο επιθυμούμε (σε αυτό το στάδιο, αν επιστρέψουμε στις Δηλώσεις μας, θα δούμε πως έχει δημιουργηθεί μια προσωρινά αποθηκευμένη δήλωση, την οποία μπορούμε και πάλι να τροποποιήσουμε με το κουμπί επεξεργασίας που βρίσκεται στην τελευταία στήλη δεξιά)

Στο Ιστορικό Δήλωσης, βλέπουμε όλο το ιστορικό της δήλωσής μας, περιλαμβάνοντας την καταχώρησή της και κάθε τροποποίηση που κάναμε.

Αν είμαστε σίγουροι πως αυτή θα είναι η τελική μορφή των στοιχείων που θα αποστείλουμε, πατάμε το κουμπί «Υποβολή».

Μπείτε στην ηλεκτρονική  πλατφόρμα Δήλωσης Δημοτικών Τελών του Δήμου Αθηναίων

Δείτε τις δηλώσεις του Προέδρου ΠΟΜΙΔΑ στην εκπομπή MEGA Σαββ/κο της 7.3.2020  & Κοινωνία Ωρα MEGA της 10.3.2020

Δείτε το σχετικό video (από το 1.10.10) από την πρεμιέρα της εκπομπής ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA

πίσω στα νέα