Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
ΠΟΜΙΔΑ: Ανεπαρκής και "στενόκαρδη" η έκπτωση φόρου των χαμένων μισθωμάτων...
28/05/2020

Η τροπολογία , που ήδη ψηφίστηκε στη Βουλή, με την οποία θεσπίζεται μια ανεπαρκής και κυριολεκτικά στενόκαρδη έκπτωση φόρου για τους εκμισθωτές που έχασαν και συνεχίζουν να χάνουν με κρατική εντολή το 40 % των εσόδων από ενοίκια, προφανώς δεν ικανοποιεί τις δικαιολογημένες προσδοκίες και τις πραγματικές ανάγκες των ιδιοκτητών ακινήτων της χώρας, ούτε αποκαθιστά το τρομακτικό πλήγμα που δέχτηκε η κτηματαγορά και η ιδιωτική ακίνητη περιουσία στη χώρα μας, την ώρα που προσπαθούσε να ορθοποδίσει !

Πρακτικά οι εκμισθωτές θα «αποζημιωθούν» μόνον για το 30 % του εισοδήματος που έχασαν. Το υπόλοιπο 70 % αποτελεί υποχρεωτική απευθείας επνδότηση προς τους δικαιούχους μισθωτές επαγγελματικής στέγης και κατοικίας από τις τσέπες των ιδιοκτητών. Και προστίθεται στον πακτωλό των δισεκατομμυρίων από ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια που διατίθενται για τη στήριξη των επιχειρήσεων, σε σύγκριση με τα οποία η φοροέκπτωση του 30 % ισοδυναμεί πραγματικά με ψίχουλα…

Η ΠΟΜΙΔΑ δεν αμφισβήτησε την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους, αλλά τον τρόπο επιβολής της, που θα έπρεπε να είναι η επιδότηση ενοικίου. Διαπιστώσαμε πολύ ενωρίς ότι δυστυχώς στο σχεδιασμό του μέτρου αυτού δεν υπήρξε η παραμικρή πρόβλεψη αποζημίωσης έστω και ενός ευρώ προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων για τις απώλειες που υφίστανται εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού και των καταστρεπτικών κυριολεκτικά, παρεμβάσεων του κράτους στη μισθωτική αγορά, την ώρα που για όλους τους άλλους έβρεχε 800άρια…. Γι αυτό και η ΠΟΜΙΔΑ αποδύθηκε σε ένα σκληρό αγώνα για να πείσει ότι οι εκμισθωτές ακινήτων με το μέτρο αυτό μεταβλήθηκαν σε «πληττόμενους χωρίς ΚΑΔ» με αποτέλεσμα τη χθεσινή τροπολογία, που δεν αίρει την αδικία εις βάρος τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η δίκαιη λύση για τους ιδιοκτήτες και την οικονομία είναι:

- Διαδικαστικά, να υποχρεωθούν σε υπεύθυνη δήλωση σε ειδική πλατφόρμα, όλοι όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενοι επέβαλαν στους εκμισθωτές τους μειώσεις μισθωμάτων χωρίς καμιά μέχρι σήμερα τεκμηρίωση,

-Να αφαιρεθεί από τις εφετινές φορολογικές επιβαρύνσεις των ιδιοκτητών το 50% των περικοπών,

-Να θεσπιστεί ουσιαστική έκπτωση στην εμπρόθεσμη καταβολή του ΕΝΦΙΑ 2020, και

- Να μειωθούν κατά 40% οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων για όλους τους φόρους του 2021.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που ήδη ψηφίστηκε στη Βουλή, προβλέπει έκπτωση φόρου 30% στους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένο μίσθωμα κατά 40% λόγω της κρίσης του κορονοϊού, με τον εξής περίεργο υπολογισμό:
- Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένο μίσθωμα κατά τουλάχιστον 40% έχουν δικαίωμα έκπτωσης ποσού ίσου με το 20% επί του 60% των μισθωμάτων που εισέπραξαν. Η έκπτωση μπορεί να συμψηφιστεί με οφειλές που έχουν καταληκτική ημερομηνία καταβολής προς τη φορολογική αρχή από 31 Ιουλίου 2020 και μετά πλην των οφειλών από ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής υπέρ αλλοδαπού Δημοσίου και από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων.

Με την διάταξη αυτή θα τους επιστραφεί δια συμψηφισμού το (60% x 20% = 12%) επί των εισπράξεων, ήτοι το 12% του απωλεσθέντος 40% του μισθώματος, που πρακτικά ισούται με το 30% των απωλειών από τα μειωμένα ενοίκια που εισπράττουν οι ιδιοκτήτες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης εισέπραττε ενοίκιο 1.000 ευρώ, με την έκπτωση 40% εισέπραξε τελικά 600 ευρώ και έχασε 400€. Η μείωση φόρου που δικαιούται υπολογίζεται σε 600€ x 20% = 120€ , τα οποία ανέρχονται στο 30% της απώλειάς του των 400€. 

-Παράλληλα, η τροπολογία αναφέρει ρητά ότι οι ιδιοκτήτες απαλλάσσονται από την πληρωμή φόρου και εισφοράς αλληλεγγύης το 2021 για το ποσοστό του ενοικίου (40%) που δεν εισέπραξαν φέτος.

- Παράταση προθεσμιών καταβολής οφειλών. Παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών και των δόσεων ρυθμίσεων και αναστέλλεται η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών για όσους εκμισθώνουν ακίνητα και εισπράττουν μειωμένα κατά 40% μισθώματα. Ειδικότερα:

*Για όσους εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο οι προθεσμίες παρατείνονται έως 31 Αυγούστου 2020.

* Για όσους εισέπραξαν εισπράξει μειωμένα ενοίκια και τον Μάιο η παράταση ισχύει μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.

*Για τα μειωμένα ενοίκια του Ιουνίου η παράταση θα ισχύει μέχρι 30 Οκτωβρίου.

ΜΕΙΩΣΗ -40% ΣΤΑ ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ.

Ψηφίστηκε στη Βουλή στις 29.5 και δημοσιεύτηκε ο νόμος 4690/2020 με τον οποίο επεκτείνεται και για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2020 η μείωση των μισθωμάτων των επαγγελματικών μισθώσεων των επιχειρήσεων για τις οποίες το μέτρο ίσχυσε τους μήνες Μάρτιο ή/και Απρίλιο, και της κατοικίας (κύριας και τυχόν φοιτητικής) των εν αναστολή εργαζομένων τους, και ελπίζουμε αυτό να σταματήσει εκεί...

Ειδικά και μόνον για όσες επιχειρήσεις εξακολουθούν να πλήττονται, οι οποίες θα προσδιοριστούν με Υπουργική απόφαση, το μέτρο θα συνεχίζεται να εφαρμόζεται μέχρι και τον Αύγουστο. Στην κατηγορία αυτή αναμένεται να συμπεριληφθούν οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό, τις μεταφορές, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Τη μείωση αυτή δικαιούνται και οι εργαζόμενοι στις πληττόμενες επιχειρήσεις για την κύρια κατοικία τους και για την φοιτητική κατοικία των παιδιών τους. Το ίδιο ισχύει για την κύρια κατοικία ναυτικών με αναστολή σύμβασης εργασίας έως και τον Αύγουστο.

Δείτε εδώ το κείμενο της τροπολογίας. 

πίσω στα νέα